G4Media.ro

De ce a crescut masiv numărul românilor care spun că votează la…

Sursa Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

De ce a crescut masiv numărul românilor care spun că votează la europarlamentare / Cine se anunță a fi marele câștigător

Ultimul Eurobarometru prezintă o noutate absolută care privește direct România și alte patru țări: numărul celor care spun că vor vota la alegerile europarlamentare din iunie 2024 a crescut cu aproximativ 20% de procente în comparație cu perioada similară de acum cinci ani.

Entuziasmul pentru un vot considerat altminteri mai puțin atractiv decât cel național se manifestă în Polonia, România, Slovacia, Portugalia și Grecia. Față de septembrie 2018, numărul celor care spun că merg la vot la alegerile europarlamentare de anul viitor a crescut cu 23% (de la 53% la 76%).

Așa se face ca interesul românilor pentru alegerile europarlamentare să fie mult peste media UE, unde 68% dintre europeni spun că probabil vor vota la următorul scrutin european. Cine sunt acești noi votanți? De unde au aparut ei? Este o veste bună sau proastă că interesul românilor pentru Parlamentul European a crescut simțitor?

Toate datele și analizele disponibile indică faptul că beneficiarul valului de entuziasm este, de fapt, curentul eurosceptic, reprezentat în România de partidul extremist AUR.

Un indiciu relevant îl găsim în datele Eurobarometrului care analizează structura politică a votului anunțat pentru anul viitor. Astfel, în România este anticipat un vot semnificativ pentru dreapta (36%), pentru centru s-au pronunțat 31% iar pentru stânga ar vota 22%. De subliniat că orientarea politică măsurată în Eurobarometru nu vizează anumite partide, cu mari curente ideologice.

Se poate observa o deplasare evidentă a votului către dreapta față de Eurobarometrul din luna martie. Numărul celor care spun că votează dreapta politică a crescut cu 8% față de sondajul din primăvară, centrul a pierdut 4%  iar opțiunea de stânga a pierdut 3%. Cifrele sunt perfect comparabile cu Ungaria lui Victor Orban. Doar în România și Ungaria dreapta adună atât de multe voturi, după cum rezultă din tabelul de mai jos.

Sursa Foto: Eurobarometru
Sursa Foto: Eurobarometru

Cine sunt însă, mai exact, acești alegători de dreapta? Cel mai probabil avansul dreptei are legătură directă cu creșterea partidului extremist AUR în sondaje. Acest partid s-a ridicat în sondaje în ultimii ani pe baza unui puternic discurs eurosceptic, anti-european, cu componenta lui anti-vaccinistă. Votanții AUR sunt la fel de anti-Bruxelles ca FIDESZ-ul lui Victor Orban în Ungaria.

Un alt indicator al avansului eurosceptic în România este răspunsul la întrebarea: sunteți de acord cu afirmația că acțiunile UE au impact asupra vieții dvs de zi cu zi? România și Cehia se plasează în topul țărilor care nu cred că UE are impact asupra vieții lor. Și aici se vede discursul suveranist, care a câștigat teren în România ultimilor ani.

Aceiași cheie de citire a creșterii interesului general pentru alegerile europene o oferă The Financial Times. Vestea proastă, notează jurnalistul Andy Bounds, este că sondajele indică faptul că votul va merge către partidele eurosceptice.

Acest lucru s-a întâmplat deja la alegerile din Olanda, unde pe primul loc s-a clasat un partid anti-european, suveranist și anti-migrație condus de Geert Wilders. Însă partidele de extrema dreaptă sau figuri eurosceptice au câștigat deja în Slovacia, aflată și ea în topul celor cinci țări în care interesul pentru alegerile europene de anul viitor a crescut masiv.

Potrivit Eurobarometrului, 68% dintre europeni spun că vor vota la alegerile de anul viitor, cu 9% mai mult decât în urmă cu cinci ani. Financial Times notează însă că marele câștigător se anunță a fi partidele de extremă dreaptă.

EuropeElects, care face un inventar al sondajelor naționale, anticipează faptul că grupul de extremă dreaptă Identitate și Democrație din Parlamentul European este pe cale să devină al treila mare grup politic, umăr la umăr cu Renew Europe. Un alt câștigător va fi grupul politic al Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR), din care face partea partidul de extremă dreaptă al premierului italian Giorgia Meloni.

Spre deosebire de alte partide de extremă dreaptă din Europa, ridicate pe discurs anti-migranți, AUR este o creație artificială care a speculat frustrări reale din societate, generate de pandemie, inflație, război, de neîncrederea generală în partidele tradiționale, pentru a dezvolta un discurs eurosceptic, suveranist și anti-occidental. Despre valoarea de întrebuințare AUR am scris pe larg în alt text, însă revin asupra unui singur aspect care are directă legătură cu alegerile de anul viitor.

Reiau aici cele mai importante explicații:

Cea mai importantă valoare de întrebuințare a partidului extremist AUR este de departe în jocul politic intern. PSD și Marcel Ciolacu au tot interesul să umfle AUR în sondaje nu doar pentru a speria Comisia Europeană, ci pentru a băga groaza în adversarii politici și alegători. (…)

Pentru alegerile de anul viitor, Ciolacu nu doar că nu vrea să se alieze cu Simion, ci va dori să intre cu candidatul AUR în turul doi dacă va candida la prezidențiale, după modelul Iliescu – Vadim din 2000. Valoarea de întrebuințare a partidului extremist AUR va fi, așadar, în cele patru șiruri de alegeri de anul viitor, de uz intern: sperietoarea cu ajutorul căreia PSD speră că-i va convinge pe alegători să pună încă o dată ștampila pe ”răul cel mai mic”.

Extremismul românesc este, spre deosebire de cel european, un rău ajutat de sistem să se întindă în societate. Nimeni nu se luptă în realitate cu AUR, încurajat deocamdată să crească și mai mult în loc să fie izolat mediatic și politic. Acest joc iresponsabil comportă însă un risc enorm. Nu pot decât să reiau aici un avertisment: AUR ar putea scăpa de sub control la un moment dat, așa cum s-a tot întâmplat cu alte creații de sistem. Aproape toate s-au întors împotriva păpușarilor când s-au văzut pe cai mari.

Citește integral

Valoarea de întrebuințare a partidului extremist AUR pentru statul român și pentru PSD

 

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

39 comentarii

  1. Credeam ca a fost stabilit deja ca merg sa voteze „cei care primesc si ei ceva”.
    La cat e acel salariu de euro-p investitia merita… mai ales cand ai bani n#gri

  2. Nu as avea prea mari îngrijorări deocamdată. Niste oameni care se ocupa de sondaje (Lazaroiu și Mateescu) spuneau la un moment dat că de la a zice că mergi la vot până la a merge de fapt la vot, e cale lunga. De aceea nu se prea baga nimeni să măsoare intenția de a merge sau nu la vot, deoarece ea poate fluctua foarte mult.

    • Ai idee cat primeste legal un reprezentant al unui partid politic sa asiste procesul de votare? Iti spun eu: E suficient … sa poti construi lejer o schema piramidala

  3. E buna gandirea, dar am si eu varian.ta mea. Tot mai multi tineri, mai ales cei care vin din spate si nu numai, au observat acest trend agresiv numit hAUR. Sa nu cumva sa voteze tot mai multi tocmai de frica lor! O sa vedem o noua genera.tie care lipses.te de prin sonda.je. Sa vedem si cum gandes.c tinerii in legatu.ra cu partidul AUR, cum vad ei Europa, ce inseamna Europa pentru ei etc. Repet, hai sa asteptam 9 iunie 2024 si mai vb dupa.

  4. Pentru ca lumea s-a saturat de un Parlament woke, dedicat unei minorități agresive
    (eco, de gen sau pro-migrație, in general sunt aceiași oameni, aceleași surse de finanțare, aceleași ONG-uri).
    Simpla lipire a etichetei „extremist de dreapta” pe cei care se opun acestui curent anti-majoritar, așa-zis „corect-politic”, nu mai tine.

    • Daca imi poti explica totusi…de ce toti ce sunt etichetati cu extremist de dreapta au legatura directa cu Putin, esti nr 1. Si du.pa o sa intele.gi reticen.ta unora de a vo.ta oricum cu astfe.l de partide. Ele au prins la public cam peste tot la fel, 20-25% pe baza unui discurs bazat pe conspi.ratii, pe ura, din cauza covidului, inflati.ei ettc. Dar nu au venit cu nimic concre.t. In ce vor rezult.a astfel de guverna.ri?

    • Zi-mi primele trei actiuni woke luate de gainile alea fara cap de la guvernare.

      Primele trei care iti vin in minte … hai, ca nu poate fi prea greu!

    • @DaciaLogan1
      Este un lanț logic: politica woke exagerata (sa nu spun extremista si sa cad in păcatul lor 🙂 ) a făcut ca cererea de astfel de partide sa crească pe piața politica europeana.

      Aceste partide au apărut, deci, au început sa crească in sondaje si abia atunci au captat si atenția celor (Rusia, China, lumea araba, etc) care ar dori schimbări in politicile UE, altele decât cele dorite de electoratul care le-a votat/ii vor vota. Rămâne de văzut daca se va întâmpla așa. Cazul Italiei pare sa arate ca NU, Rusia si ceilalți nu vor avea câștig de cauza, că o abordare mai conservatoare a politicilor UE nu înseamnă neapărat o apropiere de Est.

      Însă interesul establishment-ului actual, al celor care dețin influența in UE acum, este sa sperie alegatorii cu fantoma lui Putin, a lui Xi sau a vreunui șeic arab, gen votați Iliescu sa nu vina Vadim. Este o tactica politica primara, un fel de „brute force” din algoritmica, aceea de a apela la instinctele primare ale alegatorilor (teama, frica, foamea, etc) pentru a-i mâna către zona politică dorită, cam cum fac câinii cu oile pentru a le tine laolaltă.

      In general, aceasta tactică ține, însă când se ajunge la o anumita saturație, când nemulțumirea atinge o masă critică, si in fiecare individ in parte, dar si ca număr de indivizi in masa electoratului, aproape ca nu mai contează ce masuri mai iau guvernele pe ultima suta de metri, gen înăsprirea politicilor imigraționiste din Germania sau declarațiile grețoase (sunt politicianiste, ațâtătoare si folosesc problemele unei minorități pentru a stoarce voturi) ale politicienilor noștri despre votul de la referendumul pentru definirea căsătoriei in Constituție. E prea târziu, e prea puțin.

      Sistemul social este ca un arc. El are o poziție de echilibru însă, daca îl dezechilibrezi, tragi de capătul arcului, si renunți, ii dai drumul, din păcate nu înseamnă ca va reveni la echilibrul de dinainte, ci va trece spre cealaltă extrema, sistemul având nevoie de mai multe astfel de iterații pentru a-si găsi din nou echilibrul.

      P.S.
      Îmi cer scuze daca am profitat de găzduirea necenzurata a domnului Tăpălagă si m-am întins la „vorba”.

    • @Koto, multumesc pentru un raspuns elegant si bine redactat. Eu trag speranta, ca tocmai aceste sperietori vor aduce la vot, oameni noi, tineri si nu numai care aleg sa voteze altceva decat astfel de specimene! Dupa cum am vazut, mai peste tot, aceste partide au avut un maxim de 25% Olanda, Polonia 7-8% etc, Slovacia Fico a castigat la limita si are un partener pro UE totusi. Asta e si idee, sa nu ajunga singure la pute.re precum in Ungaria! Sa impar.ta puterea, doar sa ii vada lumea la lu.cru! Se vor face singuri de ras!

  5. Foarte bine. Sa vina AUR peste tot si sa castige tot. Si dupa cateva luni de guvernare AUR abia astept sa le vad fetele „fericite” cand o sa vada cat lapte traditional si miere patriotica o sa curga si binteleles cat de multi caini cu covrigi de au in coada.

    • Nu e o idee chiar rea. Cea mai buna trezire la realitate ar fi ca AUR sa faca guvernul impreuna cu PSD-ul. Sa nu primeasca externele si apararea, in rest pot lua orice. Ideal ar fi sa ia Sanatate, Educatia, Munca sau Finantale.

      De abia atunci s-ar vedea cam cat de umflata cu aer e gogoasa asta numita AUR si cam ce solutii concrete are ea pentru Romania, dincolo de retorica de partid.

  6. E foarte discutabil rezultatul alegerilor, pentru că la noi poziționarea pe axa stânga-dreapta este puternic denaturată. În discursul presei politice, „stânga” înseamnă PSD, „dreapta” înseamnă orice altceva. În realitate, PSD ar trebui să fie văzut ca „dreapta” deoarece este partidul orientat spre păstrarea status quo-ului, deci conservator, apărător al sistemului și al privilegiilor potentaților actuali; asta alături de AUR, la care conservatorismul capătă valențe idioțești și autodistructive, dar este în esență același.

  7. Eu sunt sosocar!

  8. Cică nu au un impact acțiunile UE. Dar banii UE au impact în viața de zi cu zi? Ba tolomacilor, mergeți cu mașina zilnic pe drumurile reparate cu banii din UE. România nu are bani decât pentru pensiile speciale, cheltuieli pentru aparatul lor politic mamut. Dacă România arată altfel fata de acum 10-15 ani arata pentru că am avut bani europeni. Doamne, mare e gradina ta, mai ales cea a maicii Domnului!

    • +1, lumea nu va aprecia UE pana n-o va pierde … asa au apreciat-o si acum 30 de ani cand ne rugam sa ne primeasca in UE

    • Nu se va ajunge la iesi.rea din UE. Mai degraba dispare sub o anumita forma, dar Rom nu ie.se. Daca se ajun.ge la limita, gen referen.dum, atunci o sa fie tare naso.l pentru Romania. Foarte multi oameni vor ple.ca definit.iv!

    • Multi inteleg putin pricep. Chiar si faptul ca pot sa lucreze legal in EU este un castig enorm, iar acest lucru a dus si la crestere salariilor in Romania. Daca toti cei plecati ar fi ramas in tara am fi avut un salariu minin de vreo 300 de EURO, mall-urile lui peste ar fi fost magazine de chinezi, loganul ar fost mercedesul romanilor, iar city-break-urile ar fi fost vizita altuir cartier din orasul natal. Copiii romanilor nu a fi putut sa studieze in afara, poata numai nomenclaturistii si am fi avut cu siguranta cei mai nasoi oligarhi din zona, pentru ca noua ne place sa asuprim unii de pe altii. Si multe altele…dar cand scoala a fost optionala si nu intelegi ce se intampla in jurul tau comparatia intre pretul unei saoarme simple sau una cu de toate intelegi de ce am ajuns unde am ajuns…vezi teste PISA

  9. Rusia se anunta a fi marele castigator.

    • Neah….nu cred. Se anunta doar o sperie.toare! Una care o sa ne sperie mai des, dar nu decisiv! In schimb Europa are sansa sa fie mai unita, sa se intelea.ga cu totii pentru binele comun!

    • @Dacia Logan1
      E bun si optimismul la ceva!

    • Pai nu consider ca sunt optimist cu mesajul meu per total…. sunt realist, ca extremis.tii au prins teren, e clar. Dar….nu or sa casti.ge decisiv nicaieri, sa detin.a puterea singuri.

  10. Articolul este succint și identifică precis problemele asupra cărora își îndreaptă atenția.

    Nu văd însă din partea analiștilor și politicienilor raționali nicio soluție propusă pentru a contracara acțiunile celor care creează dinadins problemele.

  11. nu e in interesul Rusiei, Chinei sau tarilor din golf ca UE sa ramana o uniune puternic la care sa ajungi greu cu influentele … si atunci toti actorii astia incep si raspandesc idei, influenteaza anumite personaje (gen Olaroiu, care scolit prin tarile arabe se intreaba saracu la ce ne ajuta UE?), promoveaza alte personaje, fac lobby in UE in favoarea lor, etc. ca sa prinda o pozitie mai favorabila in relatia cu UE, iar toate astea se vad in electoratul european care pare ca s-a saturat de „atata bine” si vrea iar cu granite, permise, razboaie, etc.

  12. ai scapat de secu? nu! no, asa nu scapi nici de aur

  13. Tema (mult exagerată, uneori total închipuită) a pericolului AUR e total pe placul G4. Care îi pomenește pe saltimbancii de acolo de parcă ar fi implicată vreo plată ca să le acorde cât mai multă atenție.

  14. Defectul oamenilor destepti si drepti din Romania este ca se preocupa prea mult sa semnaleze, sa analizeze, sa condamne ce se intampla rau in tara si nu se implica in solutii reale, eficiente, pentru a obtine SCHIMBAREA in BINE.
    Iar motivele care consuma atentia si energia se tin lant. Unele par plantate.

  15. Probabil se pregătesc de furt, sacii cu buletine de vot incep sa fie umpluti de pe acum și trebuie pregătită din timp vestea prezentarii la urne a unui număr mare de votanți.

  16. FALS . parerea mea este ca AUR a crescut in sondaje datorita manariilor facute de PSD si PNL in cardasie

  17. Ceata lui Zegrean de la Spilu Halet este intermediarului nu stiu al marelui castigator, dar al meu cu siguranta, NU.

  18. Schita demers casa de avocatura:
    [06/12, 07:42] Cobrescu Andreea: Buna dimineața, in cursul zilei revin cu programarea.
    [06/12, 16:48] Cobrescu Andreea: Buna ziua, mâine la ora 16:30 dl. Avocat va așteaptă. Rugămintea este sa veniți împreună cu mama dvs sa avem o întâlnire similară cu cea de la data semnării contractului. Mulțumesc

  19. Presa, una dintre cele patru puteri ale statului de drept unde a fost la sedinta cu usile inchise ale Parlamentului.?

  20. Nu este corect „Aceiaşi cheie de citire”, cum apare în articol. Este corect „Aceeaşi cheie de citire”.

  21. domnule tapalaga,problema nu este la partidele asa zis ,,extremiste”!uniunea europeana nu este clasa de burghezi de la bruxelles!!uniunea europeana suntem noi,oamenii simpli!de cand s a inceput implementarea ,,agendei 2030″ a lui schwab&harari&co,oamenii simpli SUFERA!!asa au aparut aceste partide (simion si sosoaca la noi) si in fiecare tara ue…oamenii simpli se regasesc in anti globalism,anti CDBC,anti e wallet,anti vaccinare obligatorie,anti climate change policy,anti lgbtq!!nu ne pasa de putin sau zelenski,sau de altii,dar am fost mintiti ca dupa ,,covid” viata va fi la fel ca inainte…vedem preturi triplate in schimb….terminati cu prostia ca daca va iesi aur castigator la alegeri va fi Roexit!rascoala este impotriva clasei politice de incompetenti profund corupte de la bruxelles!!acolo trebuie inceputa curatenia si primul rezultat important va fi separarea de WEF!!!acolo este problema mondiala….

    • „Oamenii simpli” nu se pot ocupa de probleme complexe, iar viata numai simpla nu e. Asa ca extremiștii pot fi simpatici pana în punctul când se vad ajunși undeva. În loc sa-ti trateze măseaua care te doare, îți iau capul, ca asa sunt ei – „directi” și „eficienti”. Într-adevăr, rezultatul e ca tu nu mai simți durerea :)). Asa ca mitul asteptarii oamenilor simpli și buni si radicali e doar o poveste cea mai păguboasa varianta.

  22. nationalismul ortodox – solutia radicala …se adreseaza celor dornici de razbunare /nemultumitilor/ electoratului anti sistem. In realitate, aceste partide satelit au menirea de a culege voturile opozitiei si de a mentine status quo ul

  23. Se prefigurează o victorie a AUR la alegerile europarlamentare, iar în cele 5 tari europene citate în articol curentele suveranitate și conservatoare, ale întoarcerii către trecutul și identitatea naționale vor da probabil câștigătorii în alegeri și acolo.