G4Media.ro

Eurobarometru: O cincime din români au votat la europarlamentare în semn de…

Eurobarometru: O cincime din români au votat la europarlamentare în semn de protest față de Guvernul Dăncilă. Procente mai mari doar în Grecia și Marea Britanie

Datele sintetizate pe România ale unui recent Eurobarometru arată discrepanțe majore între motivațiile românilor de a merge la vot, față de restul europenilor. Astfel, la întrebarea „Care au fost principalele motive pentru care ați decis să votați la recentele alegeri pentru Parlamentul European?”, 20% dintre români au indicat ca răspuns „pentru a exprima dezaprobarea față de guvernul național”, cu 11 puncte procentuale mai mult decât media europeană la acest răspuns.

Fișele naționale ale sondajului, consultate de G4Media.ro, arată că o proporție mai mare a acestei opțiuni s-a înregistrat doar în Grecia – 22%, țară unde premierul de atunci, Alexis Tsipras a convocat imediat alegeri anticipate, pe care le-a pierdut, și Marea Britanie (21), stat aflat în proces de desprindere din Uniunea Europeană.

Politologul George Jiglău-Labunet, de la Centrul pentru Studiul Democrației, think-tank din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, pune procentul înregistrat în România pe seama mobilizării la vot a electoratului antiguvernamental, pe fondul referendumului pe tema justiției. „Pe mine mă miră și că e așa mică media la nivel european. Alegerile, în general, au rolul de a testa încrederea în actul de guvernare, chiar dacă nu sunt pentru parlamentul național. (…) E destul de clar că lumea a ieșit la vot ca să sancționeze acțiunile guvernului și aș zice că a contribuit în bună măsură la acest procent și referendumul pe tema justiției, care i-a scos din casă pe cei nemulțumiți. Nu știm care ar fi fost prezența și comportamentul la vot în condițiile în care în mod tradițional lumea nu vine să voteze la alegerile europene”, ne-a declarat acesta.

Prezența la vot la alegerile pentru Parlamentul European în România a fost de aproape 51%, țara noastră înregistrând a doua cea mai mare creștere a numărului de alegători din Europa, cu 19 puncte procentuale mai mult față de alegerile din 2014.

Diferențe, motivații, apatii

Altă discrepanță importantă înregistrată este proporția românilor care au mers la urne din datoria de cetățean – doar 42%, față de media europeană de 52%. Nu în ultimul rând, o altă diferență mare s-a înregistrat în ceea ce-i privește pe alegătorii care au mers la vot pentru că sunt în favoarea UE: 13%, față de o medie europeană de 25%.

În ordine, cele mai importante cinci motive care i-au făcut pe români să voteze la europarlamentarele din mai 2019 au fost: datoria de cetățean (42%), faptul că votează întotdeauna (31%), susținerea pentru partidul favorit (23%), exprimarea dezacordului față de guvernul național (20%) și convingerea că pot schimba lucruri prin votul la alegerile europene (18%).

Pe de altă parte, cei care nu s-au prezentat la vot au indicat ca principale motive ale absenteismului lipsa de încredere sau nemulțumirea în ceea ce privește politica (24%), lipsa de interes (19%) sau faptul că nu votează niciodată sau foarte rar (17%)

Datele sondajului mai relevă că 57% dintre români cred că vocea lor contează în Europa, nivel apropiat de medie (56%). De asemenea, 73% dintre români cred că țara a avut de câștigat din apartenența la UE, față de o medie de 68%. Paradoxal, însă, doar 54 la sută sunt de părere că apartenența la UE este un lucru bun, față de media de 59%, în vreme ce 19% cred că este un lucru rău, față de media de 13%

Sondajul post-electoral a fost realizat la comanda Parlamentului European, în perioada 7-26 iunie 2019 și a fost dat publicității în 24 septembrie. Cei 27.464 de respondenți au fost intervievați față în față, în toate cele 28 de state membre ale UE, provenind din populația în vârstă de peste 15 ani. Întrebările post-electorale au fost filtrate pentru respondenții cu drept de vot.

Foto: Imagine de la protestul antiguvernamental din 10 august 2018 din Piața Victoriei – București (InquamPhotos / Octav Ganea)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Rezultatul alegerilor din 26 Mai a reflectat situatia politica din tara avandu-l in pozitie centrala pe Liviu Dragnea, aflat in plina evolutie pe scena politica. In chiar a doua zi, pe 27 mai, acest rezultat a incetat sa mai aiba vreo relevanta. Nimeni nu stie cu certitudine cum s-ar vota astazi pentru ca:
    1. Pro Romania a obtinut voturile exclusiv pentru faptul ca PSD era condus de Liviu Dragnea, in ziua votului. La fel, si ALDE isi datoreaza esecul aceleiasi cauze, alianta cu Liviu Dragnea.
    2. Opozitia s-a mobilizat la vot, in primul rand, pentru ca avea de luptat cu un PSD puternic si arogant, condus de un lider diabolic, in timp ce astazi, PSD este, si va fi multa vreme, un adversar mai degraba comic;
    3. PSD este in degringolada si in plin proces de disolutie, in structura sa actuala. Unde se vor duce cca 25-35% din procente, nu cunoastem. Personal, cunosc un pesedist care a recunoscut ca a votat cu USR motivand, „ca sa mai vina si altii, necunoscuti, ca m-am saturat de astia”.

    • Inca nu putem sti cum vor evolua lucruriele . Totul se invirte deocamdata in jurul Motiunii de Cenzura daca trece sau nu . Alegerile prezidentiale ,daca ceva major sau extrem de major nu se intimpla , sunt cistigate in fata oricarui pretendent de K.J. Nici din opozitie , nici din rindul puterii, nu se desprinde un candidat ce poate capacita (asa cum a fost in Ucraina ) o majoritate imediata .Lupta cea mai inversunata se va da la alegerile parlamentare , fie ele la termen sau anticipate .Daca guvernul pica (eu nu cred asta chiar daca imi doresc )PSD se destrama si o mare parte din el se va indrepta catre PRO ROMANIA ,ce devine un jucator important si la prezidentiale si la parlamentare . USR_PLUS este in cadere ,datorita jocului impefect facut de catre liderul USR ,ce prezentat initial ca speranta (am avut alte asteptari la nivel de imagine )nu a reusit sa confirme increderea tuturor . PMP ,prin numirea lui PALEOLOGU, face o figura interesanta si maximizeaza cu trend ascendent personalitatea adusa in fata ca prezidentiabil (este chiar interesanta personalitatea propusa de PMP). In fata urnelor K.J. va capacita mai multe procente decit cele aratate de sondaje . Ne vom gindi cu totii daca este bine sa votam parti mici dintr-un intreg (chiar daca persoanele sunt diferit agreate de noi ) si nu ar fi mai bine sa votam direct K.J.Oricum, cu toata consideratia pentru toti participantii in alegeri K.J. este de departe cistigator .

  2. dupa ce le-a dat legi ca sa-i scape de justitie partidul si-a rezolvat pegra si cu datoriile la fisc.

    pe tine te-a scutit partidul de datorii ?