G4Media.ro

„Eu sunt alevit”: Candidatul opoziţiei turce în alegerile prezidenţiale spulberă un tabu…

sursa foto: Adem ALTAN / AFP

„Eu sunt alevit”: Candidatul opoziţiei turce în alegerile prezidenţiale spulberă un tabu major

Candidatul alianţei opoziţiei turce în alegerile prezidenţiale, Kemal Kilicdaroglu, a evocat pentru prima dată public apartenenţa sa la minoritatea alevită, spulberând un tabu major în Turcia, informează agenția AFP, citată de Agerpres.

„Cred că este timpul să evoc cu voi un subiect foarte special, foarte sensibil (…) Eu sunt alevit, eu sunt un musulman sincer”, a afirmat el într-o înregistrare video difuzată miercuri seara pe Twitter.

Aleviţii, ale căror rituri şi reguli diferă de cele ale islamului tradiţional, au fost în trecut în Turcia victime ale discriminărilor şi masacrelor şi sunt în continuare consideraţi eretici de unii suniţi riguroşi.

Unii conservatori suniţi refuză chiar să mănânce o mâncare gătită de un alevit, considerându-l „impur”.

Kalicdaroglu, care ar putea deveni primul preşedinte turc alevit, promite că dacă va fi ales în luna mai va pune capăt discriminărilor şi „disputelor confesionale care au făcut să sufere” Turcia, ţară majoritar musulmană, dar constituţional laică.

Înainte de a-şi înainta candidatura, observatori afirmau că Kilicdaroglu, născut în regiunea istoric rebelă Dersim (redenumită Tunceli, în est), majoritar kurdă şi alevită, va avea probleme în a convinge alegătorii suniţi conservatori.

Numeroşi opozanţi ai preşedintelui Erdogan, inclusiv printre conservatori, au salutat mesajul lui Kilicdaroglu.

„Este posibil să trăieşti pe aceste meleaguri fără discriminări, în egalitate, fraternitate şi pace”, a reacţionat Selahattin Demirtas, fost co-preşedinte al Partidului Democrat al Popoarelor (HDP), pro-kurd, aflat din 2016 în detenţie.

„Putem pune capăt împreună acestei ordini strâmbe, alegând etica, dreptatea şi sinceritatea în locul polarizării şi politicii identitare”, a scris pe Twitter partidul Bunăstare (Refah, islamist), înfiinţat de Necmettin Erbakan, mentorul preşedintelui Erdogan, dar care a trecut în alianţa opoziţiei.

Ministrul de interne al Turciei, Suleyman Soylu, l-a acuzat însă pe candidatul opoziţiei că încearcă să se „victimizeze”. „Nu noi spunem că un alevit nu poate fi ales (…). Aceasta nu este o problemă pentru noi. Noi am depăşit toate acestea”, a afirmat el.

Erdogan a vizat în trecut minoritatea alevită, reproşându-le membrilor săi că sunt „dominanţi” printre judecătorii din Turcia şi că inventează „o nouă religie”.

În timpul actualei campanii, şeful statului turc nu l-a atacat deschis pe opozantul său, liderul Partidului Republican al Poporului (CHP) cu privire la identitatea lui religioasă.

Însă la începutul lui aprilie el a făcut aluzie la aceasta, după ce Kilicdaroglu a păşit din greşeală pe un covor de rugăciune fără să se fi descălţat.

„Cei care nu cunosc direcţia rugăciunii merg încălţaţi pe covorul de rugăciune. Le veţi arăta direcţia bună pe 14 mai”, a declarat Erdogan în timpul unui miting la Istanbul.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. religia e „minunata”

  2. interesant. dar apreciez si mesajul transmis de erdogan cand a profitat de greseala adversarului in privinta covorului de rugaciune.

    • @matei – Deci, vorbim despre religie sau alegeri? Cam ce e de apreciat in faptul ca erdogan se foloseste de religie pentru a castiga capital electoral? Care ar fi legatura intre administrarea, conducerea unui stat, deciziile cele mai corecte din punct de vedere economic, politic si strategic cu religia?

    • @matei – Deci, vorbim despre r.el.igie sau alegeri? Cam ce e de apreciat in faptul ca er.dogan se foloseste de rel.igie pentru a castiga capital electoral? Care ar fi legatura intre administrarea, conducerea unui stat, deciziile cele mai corecte din punct de vedere economic, politic si strategic cu re.lig.ia?