
Eșec sistemic al învățământului primar în Franța, denunțat de Curtea de Conturi de la Paris: cheltuielile au crescut, dar rezultatele elevilor sunt în declin
În ciuda unei investiții publice consistente de 55,1 miliarde de euro în anul 2023, „rezultatele elevilor francezi în clasa a IV-a rămân îngrijorătoare, în special la matematică”, unde Franța „se clasează ultima între țările Uniunii Europene și penultima în cadrul OCDE”, arată Curtea de Conturi a Franței în raportul său tematic publicat pe 20 mai 2025, consultat de Edupedu.ro.
Susține G4Media. Click AICI pentru a redirecționa 3.5% din impozit - online, gratuit și simplu.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Curtea identifică „mai multe disfuncționalități structurale”, printre care „agravarea inegalităților în timpul școlii primare”, „o guvernanță a școlii încă prea centralizată”, „o organizare a timpului școlar în decalaj cu nevoile elevilor”, precum și „un declin al atractivității profesiei de învățător”. În fața acestor constatări, Curtea formulează recomandări axate pe „recrutarea și formarea cadrelor didactice, pe utilizările pedagogice, pe reforma statutului directorilor de școală, precum și pe necesitatea de a implica mai mult colectivitățile teritoriale în politica educațională”.
Eșecul școlar este definit drept „unul dintre principalii factori de ineficiență ai sistemelor educaționale”, cu consecințe „grave, atât pentru elevi, ale căror perspective de angajare se reduc, cât și pentru societate, care are nevoie de o populație instruită pentru a stimula inovația și a susține creșterea economică”. Deși „cheltuielile dedicate școlii primare au crescut în ultimii zece ani”, performanțele elevilor au scăzut, „în special la matematică și limba franceză”. În 2023, „doar 2,5% dintre elevii francezi erau considerați ca avansați la matematică, față de o medie de 11,5% în țările OCDE”.
Situația este agravată de „puternice disparități de nivel, mai ales în rândul elevilor cel mai puțin performanți, adesea provenind din medii defavorizate”. Astfel, „40% dintre elevii de clasa a VI-a [primul an de gimnaziu; a V-a în sistemul românesc de educație – N. Red.] cu mari dificultăți aparțin grupului cu cel mai scăzut indice de poziționare socială”. În același timp, Franța „alocă o parte mai mică din PIB învățământului primar comparativ cu alte țări OCDE (1,3% față de 1,5% în medie)”.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.