G4Media.ro

Eșec la referendum pentru guvernul din Irlanda, care a vrut să  schimbe…

sursa foto: Pexels/ Emma Bauso

Eșec la referendum pentru guvernul din Irlanda, care a vrut să  schimbe definiţia familiei şi să elimine referirile „sexiste” din Constituţie

Premierul irlandez Leo Varadkar a recunoscut sâmbătă că dublul referendum pe care l-a organizat a eșuat, după o participare slabă la vot, transmite Sky News.

Guvernul Irlandei a inițiat două referendumuri pentru a redefini conceptul de familie dincolo de familia tradiţională şi pentru a elimina din Constituţie prevederi conservatoare despre rolul social şi casnic al femeii, prevederi rămase din epoca în care Biserica Catolică avea o influență majoră asupra societății.

Guvernul premierului irlandez Leo Varadkar, un politician care şi-a recunoscut homosexualitatea şi conduce o coaliţie formată din creştin-democraţi, centrişti şi Verzi, a cerut populaţiei să voteze „da” la ambele referendumuri de revizuire a Constituţiei ce datează din 1937, astfel încât din aceasta să fie eliminate referirile despre care susţine că sunt „sexiste, discriminatorii şi depăşite”.

Primul referendum urmăreşte să modifice definiţia familiei dincolo de familia conjugală sau familia tradiţională, în sensul în care în Constituţia irlandeză familia să fie definită drept uniunea „bazată pe căsătorie sau alte relaţii durabile”. Dar criticii acestui demers au avertizat că expresia „relaţii durabile” este confuză şi ar putea crea numeroase complicaţii de ordin legal, cum ar fi de exemplu disputele privind moştenirile.

Celălalt referendum urmăreşte în special eliminarea articolului constituţional care menţionează că „o femeie, prin viaţa sa casnică, aduce Statului un sprijin fără de care binele comun nu ar putea fi obţinut”. Acelaşi articol prevede că „mamele nu ar trebui să fie constrânse de nevoile economice să muncească în detrimentul treburilor casnice”.

În virtutea acestei prevederi din urmă, până la începutul anilor ’70 se întâmpla ca unele femei să renunţe la locul de muncă după căsătorie pentru a se dedica activităţilor casnice. Deşi această practică a dispărut între timp, un organ consultativ irlandez denumit „Adunarea Cetăţenească” a indicat într-un raport că respectiva clauză împiedică eforturile în lupta pentru egalitate de gen.

Într-o serie de recomandări formulate anterior, parlamentul de la Dublin a cerut înscrierea în Constituţie a unor referiri explicite la egalitatea de gen. Considerată mult timp o ţară foarte conservatoare, Irlanda a adoptat în ultimii ani prin referendumuri legislaţii favorabile avortului şi căsătoriei între persoanele de acelaşi sex.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...