G4Media.ro

Entuziasm moderat în Parlamentul European față de noua Strategie industrială a UE…

Sursa foto: Pixabay

Entuziasm moderat în Parlamentul European față de noua Strategie industrială a UE / PPE: Lasă de dorit, ar fi trebuit să existe mult mai multe planificări / Verzii critică „lipsa de curaj” a Comisiei Europene: Se mulțumește să lanseze doar proiecte-pilot

Reprezentanți ai grupurilor politice din Parlamentul European au salutat, miercuri, actualizarea Strategiei industriale a Uniunii Europene, publicată de Comisia Europeană, dar au criticat lipsa unor planificări și a unor măsuri concrete, considerând că nu este suficientă prezentarea doar a unor proiecte-pilot.

„Suntem bucuroși că această actualizare a strategiei industriale este în sfârșit aici, deoarece acum avem nevoie de un plan clar cu privire la modul în care industria noastră se va redresa și va gestiona tranzițiile ecologice și digitale în același timp”, a declarat Christian Ehler, purtătorul de cuvânt al grupului PPE din Comisia pentru industrie, potrivit unui comunicat de presă.

Cu toate acestea, grupul PPE consideră că strategia „lasă de dorit”.

„Din păcate, strategia prezentată astăzi lasă de dorit. Nu s-a maturizat suficient. (…) ar fi trebuit să existe mult mai multe planificări. Au început programele bugetare pe 7 ani ale UE, dar încă nu avem planuri clare pe care să putem structura cheltuielile ”, a mai spus Ehler.

Exemplul dat de europarlamentarul PPE este „lipsa de coordonare” între programul de cercetare al UE – Orizot Europa și politica generală pentru sectoarele industriale individuale.

Stéphanie Yon-Courtin (grupul Renew), vicepreședinte al Comisiei pentru afaceri economice și monetare, consideră că prezentarea în comun de către Comisia Europeană a noii strategii industriale și a instrumentului împotriva subvențiilor străine este „un semnal puternic” pentru realizarea autonomiei strategice a Uniunii Europene.

Fără a critica în mod direct noua strategie, Yon-Courtin își reiterează solicitarea pentru „un rol sporit” care să fie alocat Parlamentului European în domeniile în care Comisia „beneficiază de competență exclusivă”.

Liderul grupului, Dacian Cioloș, susține, într-o postare pe Twitter, că Renew Europe „crede în autonomie pentru sectoarele cheie, dar și într-o economie deschisă” și că europenii își mențin principiile, dar nu își permit să fie naivi.

Stânga europeană, prin vocea europarlamentarului Cornelia Ernst, consideră că „pandemia a arătat că piața unică nu poate reglementa totul”.
Cornelia Ernst critică accentul pus pe „maximizarea profitului” și vorbește despre „blocajele” resimțite „de mult timp, nu numai în echipamentele medicale și bunurile de larg consum, ci și în ramurile economiei”. .

„În loc să maximizeze profiturile și să exploateze oamenii și mediul, industria europeană trebuie să contribuie la schimbarea socio-ecologică în viitor”, transmite, printr-un comunciat de presă grupul Stângii.

Pentru Verzii europeni, Comisia Europeană a „ratat șansa” de a face din protecția climei motorul creării de locuri de muncă.

„Restul lumii continuă să avanseze în cursa pentru tehnologii de vârf și ecologice, în timp ce Comisia se mulțumește să lanseze doar proiecte-pilot. Avem nevoie de curajul de a inova, de a ținti obiective de investiții clare și de instrumente concrete pentru protecția climei și restructurarea durabilă a economiei noastre. Noii strategii industriale îi lipsesc toate acestea”, a declarat Michael Bloss, raportorul alternativ din partea grupului Verzii / ALE pentru Strategia industrială în cadrul Comisiei pentru industrie, cercetare și energie.

Comisia Europeană a adoptat miercuri actualizarea strategiei industriale a Uniunii Europene, pentru a-și adapta obiectivele la noile circumstanţe ale crizei provocate de pandemia de COVID-19. Scopul: o economie mai sustenabilă, digitală, rezilientă şi competitivă la nivel mondial, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar, citat de Agerpres. Strategia actualizată se concentrează pe IMM-uri, pentru care prevede sprijin financiar şi măsuri adaptate. Comisia va propune un instrument pentru situaţii de urgenţă al pieţei unice – o soluţie structurală pentru asigurarea liberei circulaţii a persoanelor, bunurilor şi serviciilor în cazul unor crize viitoare.

Strategia actualizată reafirmă priorităţile stabilite în comunicarea din martie 2020, publicată cu o zi înainte ca OMS să declare epidemia de COVID-19 drept pandemie. Strategia propune noi măsuri menite să consolideze rezilienţa pieţei unice, îndeosebi în perioade de criză. Ea abordează necesitatea de a înţelege mai bine relaţiile de dependenţă din anumite domenii strategice cheie şi prezintă un set de instrumente pentru reducerea acestor dependenţe. Ea oferă şi noi măsuri de accelerare a dublei tranziţii verzi şi digitale.

Sursa foto: Pixabay

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...