G4Media.ro

Elon Musk și sute de experți cer un moratoriu de șase luni…

Sursa Foto: Twitter

Elon Musk și sute de experți cer un moratoriu de șase luni în domeniul inteligenței artificiale, invocând „riscuri majore pentru umanitate”

Elon Musk și sute de experți la nivel mondial au semnat miercuri un apel pentru o pauză de șase luni în cercetarea în domeniul inteligențelor artificiale mai puternice decât ChatGPT 4, modelul OpenAI lansat la jumătatea lunii martie, invocând „riscuri majore pentru umanitate”, potrivit Le Figaro.

În această petiție publicată pe site-ul futureoflife.org, ei cer un moratoriu până la instituirea unor sisteme de siguranță, inclusiv noi autorități de reglementare dedicate, monitorizarea sistemelor de inteligență artificială, tehnici care să ajute la distingerea între real și artificial și instituții capabile să gestioneze „perturbările economice și politice dramatice (în special pentru democrație) pe care le va provoca inteligența artificială”. Petiția reunește personalități de marcă care și-au exprimat deja public temerile legate de IA incontrolabile care ar depăși oamenii, printre care Elon Musk, proprietarul Twitter și fondatorul SpaceX și Tesla, și Yuval Noah Harari, autorul cărții „Sapiens”.

Cofondatorul Apple, printre semnatari

Șeful OpenAI, Sam Altman, care a proiectat ChatGPT, a recunoscut că îi este „puțin teamă” de creația sa dacă aceasta ar fi folosită pentru „dezinformare la scară largă sau atacuri cibernetice”. „Compania are nevoie de timp pentru a se adapta”, a declarat el pentru ABCNews la jumătatea lunii martie. „În ultimele câteva luni, laboratoarele de inteligență artificială au văzut o cursă necontrolată pentru a dezvolta și implementa creiere digitale tot mai puternice pe care nimeni – nici măcar creatorii lor – nu le poate înțelege, prezice sau controla în mod fiabil”, susțin ei.

„Ar trebui să lăsăm mașinile să ne inunde canalele de informare cu propagandă și minciuni? Ar trebui să automatizăm toate locurile de muncă, inclusiv cele care aduc satisfacții? Ar trebui să dezvoltăm minți non-umane care, într-o zi, ar putea să ne depășească numeric, să fie mai inteligente, să ne depășească și să ne înlocuiască? Ar trebui să riscăm să pierdem controlul asupra civilizației noastre? Aceste decizii nu ar trebui să fie delegate unor lideri tehnologici nealeși”, concluzionează ei.

Printre semnatari se numără, de asemenea, cofondatorul Apple, Steve Wozniak, membri ai laboratorului de inteligență artificială DeepMind AI de la Google, șeful concurentului OpenAI, Stability AI, Emad Mostaque, precum și experți în inteligență artificială și academicieni americani, ingineri executivi de la Microsoft, aliatul OpenAI.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Trimitem niște NATO.

  2. Suna a gluma: 6 luni? Poate 6 ani.

  3. Vorbesti prostii mai mari decat tine..N-ai priceput nimic din articol, la ce se refera.

  4. Ideea nu e rea în esență însă mi se pare greu spre imposibil de pus în practică.
    Ce faci cu țările care nu respectă moratoriu?
    Are cineva încredere în China, că l-ar respecta?

    Apoi e vorba de actorii din mediul privat, indiferent de țară. Cei care sunt mai în urmă cu cercetarea ar fi tentați să încalce moratoriul pe ascuns ca să recupereze decalajul. Cei care au investit mai mult și sunt avansați cu cercetarea se vor teme că vor fi ajunși din urmă, deci n-o să le convină să se oprească.