G4Media.ro

Eliminarea defecțiunilor programate din produsele electronice și încărcătoare standardizate pentru echipamentele IT…

Eliminarea defecțiunilor programate din produsele electronice și încărcătoare standardizate pentru echipamentele IT mobile, propuneri în proiectul de rezoluție al Parlamentului European

Parlamentul European solicită Comisiei Europene să adopte măsuri legislative în ce privește dreptul consumatorilor de a repara și eliminarea defecțiunilor programate din produsele electronice și echipamentele IT. Parlamentul solicită și standardizarea încărcătoarelor în cazul echipamentelor IT mobile precum și măsuri de încurajare a reutilizării și reciclării bateriilor.

Unii producători sunt acuzați că fabrică produse în așa fel încăt să prezinte așa numita obsolescență programată, care le scurtează anticipat durata de viață, ceea ce obligă la cumpărarea altora noi. Or, acest tip de producție încalcă principiile de durabilitate și consum eficient.

Proiectul de rezoluție al Parlamentului European ar urma să fie adoptat astăzi în plenul reunit la Strasbourg. Rezoluția intră la votul final miercuri, la o zi după ce Comisia von der Leyen a prezentat planul de un trilion de euro pentru „înverzirea” Europei, care are un impact major asupra economiei, în special în sectorul auto și al mobilității.

Rezoluția este un instrument legislativ fără putere de lege, dar care pune presiune politică pe celelalte instituții europene.

Sursa Foto: Pexels.com

Citește și

Mașinile noi diesel și benzină, interzise la comercializare pe piața UE începând din 2040 – proiect de rezoluție în Parlamentul European

Parlamentul european cere Comisiei să adopte măsuri suplimentare împotriva poluării cu plastic / Produsele care nu sunt ambalate în materiale reciclabile vor fi interzise pe piața UE până în 2030

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

 1. Uneori NORMALITATEA trebuie impusa. Prin lege. Cu sanctiuni foarte aspre pentru nerespectarea ei. Nu cu indulgenta si resemnare cum se trateaza CORUPTIA SI FUTRUL la noi in tara.

 2. În sfârșit e oficial că produsele electronice sunt programate să se strice.

  • Nu sunt programate sa se strice (cel putin nu de regula). E doar o traducere nefericita pt „planned obsolescence”.

   „Planned obsolescence” e cumva impins catre producatori tot dinspre consumatori. O companie care vinde masini, haine sau orice altceva care dureaza garantat 10 ani, va vinde inevitabil mai putin decat o companie care vinde aceleasi produse dar care sa tina 2-5 ani. Prin urmare, bunurile durabile vor fi mai scumpe. Cata lume cumpara electrocasnice de la Miele (durabile) si cate lume prefera turcisme/chinezarii?

 3. orice utilizator apple stie ca vrea sau nu, la telefoane frecventa procesorului scade mult dupa un an (fapt recunoscut oficial) iar la laptopuri se strica ecranul, tastatura sau chipul de incarcare la aprox doi ani. in sua apple vaneaza orice service care repara macbookuri cu $100 in timp ce ei cer $800+.
  au ajuns sa aiba dreptul sa confiste din vama piese de schimb chiar daca sunt simple cabluri compatibile cu cele care se rup intentionat la inchiderea/deschiderea ecranului laptopului.
  ar fi un mare succes daca UE ar promulga legea dreptului la service.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.