G4Media.ro

Parlamentul european cere Comisiei să adopte măsuri suplimentare împotriva poluării cu plastic…

Sursa Foto: pexels.com

Parlamentul european cere Comisiei să adopte măsuri suplimentare împotriva poluării cu plastic / Produsele care nu sunt ambalate în materiale reciclabile vor fi interzise pe piața UE până în 2030

Parlamentul European cere Comisiei Europene să adopte măsuri suplimentare împotriva poluării cu plastic, se arată în draftul de rezoluție care ar urmă să fie adoptat astăzi în plenara de la Strasbourg. Parlamentul cere măsuri suplimentare în special în ce privește poluarea mărilor și pledează pentru o mai mare restricționare și înlocuirea articolelor din plastic de folosință unică.

Parlamentul European susține măsuri legislative pentru a preveni supra-ambalarea și pentru a asigura că ambalarea produselor care nu folosesc materiale reciclabile nu vor mai fi permise pe piața europeană până în 2030 cel târziu.

Potrivit proiectului de rezoluție, Parlamentul cere Comisiei să abordeze și problema poluării cu microplastic într-o manieră comprehensivă și măsuri pentru a preveni eliberarea de microplastic în produsele textile sau peleți de plastic. Parlamentul pledează pentru o economie în care plasticul este reutilizat integral.

Context

Comisia Europeană analizează interzicerea ambalajelor din plastic şi stabilirea de noi cerinţe pentru producători, a declarat comisarul pentru mediu, oceane şi pescuit, Virginijus Sinkevicius, într-un interviu acordat cotidianului german Die Welt citat de Agerpres.

„Cu siguranţă vrem să extinde regulile privitoare la obiectele de plastic de unică folosinţă şi în prezent analizăm în ce direcţie este posibilă această extindere. Un pas important ar fi, de exemplu, interzicerea ambalajelor din plastic sau utilizarea plasticului reciclat”, a spus Virginijus Sinkevicius pentru Die Welt.

Reamintim că UE a adoptat prevederi ce interzic treptat obiectele de plastic de unică folosinţă (tacâmuri, farfurii, pahare), decizie cu impact major asupra unei piețe cifrate la peste 10 miliarde de dolari.

Adoptată anul trecut, Directiva UE privind obiectele de plastic de unică folosinţă interzice de asemenea utilizarea unor produse de plastic precum paiele, beţişoare din plastic pentru urechi şi unele containere din polistiren.

De asemenea, Comisia Europeană analizează modul în care producătorii de produse precum anvelope sau cosmetice ar putea fi obligaţi să reducă în mod semnificativ cantitatea de microplastice din produsele lor. „Microplasticele sunt pe agenda noastră. Până la finele anului vom veni cu o listă foarte detaliată a tuturor acestor produse care conţin microplastice sau utilizează microplastice”, a spus Virginijus Sinkevicius, citat de Agerpres.

Circa 245 de milioane de tone de plastic sunt produse anual pe glob, potrivit estimărilor acestei industrii. Această cantitate reprezintă echivalentul a 31 de kilograme de plastic anual pentru fiecare dintre cele 7,1 miliarde de persoane de pe planetă, spun cercetătorii.

Sursa Foto: pexels.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Asta chiar e cu adevarat o masura buna! Sunt multe produse livrate in ambalaje de plastic in exces si groase ,exemplul cel mai la indemana fiind cel al mezelurilor si al produselor lactate .pt 100 de grame de mezel ai un mega ambalaj de plastic dur care mai rupe si sacul de gunoi sau te tai in el!
    Problema e mult mai grava in romania deoarece nu se sorteaza gunoiul la fel ca in A , D ,CH.In romanua sticlele nu sunt returnabile nici cele din sticla nici cele de suc din plastic! Magazinele ar trebui sa fie obligate sa aiba puncte de colectare a lor unde sa scanezi sticla sau doza si sa primesti un bon valoric cu garantia!
    E singura masura ok de la EU priving mediul ,pt cea cu masinile electrice si renuntarea la diesel e o mega prostie si tâlharie!

  2. Pamflet
    Comunismul din actuala uniune europeana si comunismul din romania actuala depasesc cu mult comunismul de pe vremea lui ceausescu.
    Daca uniunea europeana ar vrea cu adevarat sa lupte impotriva poluarii, ar obliga producatorii sa fabrice produse care atunci cand se strica sa poata fi reparate, nu aruncate.
    Ma refer la masini de spalat, aspiratoare, aragazuri, frigidere, incaltaminte si altele

    • Pamflet
      Si sa interzica total: yahturile, surfingul, scufundarile turistice si de placere, vacantele la mai mult de 20 km si sa limiteze drastic consumul de plastic si amprenta de carbon la productiile si festivalurile artistice si lacompetitiile sportive