G4Media.ro

Elena Udrea: Este al doilea an în care solicit sa mi se…

Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Elena Udrea: Este al doilea an în care solicit sa mi se acorde permisie măcar de 24 de ore pentru a fi acasă de ziua de naştere a fetiţei mele, care luna aceasta împlineşte 5 anisori, dar mi se refuza acest drept/ Avocata anunță că a sesizat Avocatul Poporului

Elena Udrea a transmis duminică un mesaj din penitenciar în care afirmă că este al doilea an în care solicită să i se acorde permisie măcar de 24 de ore pentru a fi acasă de ziua de naştere a fetiţei sale, care luna aceasta împlineşte 5 anişori, dar i se refuză acest drept, ​deşi legea prevede posibilitatea ca deţinuţii să meargă acasă pentru 10-30 de zile anual. Aceasta acuză ”​conducerile penitenciarelor, pornind chiar de la vârful ANP, că, din incompetenţă sau comoditate, refuză să acorde aceste permisii, iar avocatul poporului, Renate Weber, se face că nu vede cum legea este încălcată şi nu se respectă dreptul legal la permisii. Udrea a încercat să fugă din țară după ce Înalta Curte a condamnat-o în aprilie 2022 la șase ani de închisoare în dosarul Gala Bute. Nu era însoțită de fetița ei. Nici în Costa Rica, unde a fugit după condamnarea din iunie 2018, nu era însoțită de copil.

Pe de altă parte, avocata Elenei Udrea, Silvia Uscov, a anunțat pe Facebook că a sesizat Avocatul Poporului cu privire la situația dnei Elena Udrea, respectiv faptul că i se refuză acordarea permisiunii de ieșire din penitenciar pentru a petrece timp alături de fiica acesteia, care pe 20 septembrie împlinește 5 ani. Și voi formula plângere și împotriva ANP și MJ.

”Legea permite acordarea unor recompense pentru condamnați în vederea stimulării unei conduite bune a acestora și pentru reabilitare. Acestea pot fi pachete, vizite, convorbiri on-line, permisiunea de ieșire din penitenciar. Pentru regimul de executare al Elenei Udrea, sunt permise pana la 30 de zile pe an, respectiv 10 zile acordate odată.
Recompensele se acordă pe baza unor credite acumulate pentru diverse activități gospodărești, educative sau moral-religioase. Elena Udrea a participat la oricâte activități a avut posibilitatea: de la cules de mere până la recitat de poezii de Alecsandri și scris caligrafic Imnul României (care, pentru o persoană cu studii superioare, fost avocat, nu știu cum îl ajută în concret la reabilitare…).

A strâns mai multe credite decât erau necesare pentru acordarea permisiunii de ieșire din penitenciar și i s-a refuzat acordarea acestei recompense. Pentru că nu sunt foarte multe activități organizate pentru a strânge numărul suficient de credite (o altă problemă nu e doar calitatea activităților, ci și numărul lor insuficient, iar decizia Directorului ANP din 2021 de a solicita și mai multe credite pentru diverse recompense și de a impune și alte reguli, îngreunează și mai mult situația), a preferat să renunțe la acordarea oricărei recompense ca să poată să le cumuleze lunar (există această posibilitate) și să i se acorde când va întruni numărul necesar, dar Comisia a stabilit să îi aloce acele credite pentru alte recompense, reluând de la 0 adunarea lor”, a scris avocata pe Facebook.

 

”Este al doilea an în care solicit sa mi se acorde permisie măcar de 24 de ore pentru a fi acasă de ziua de naştere a fetiţei mele, care luna aceasta împlineşte 5 anisori, dar mi se refuza acest drept.​ ​Deşi legea prevede posibilitatea ca deţinuţii să meargă acasă pentru 10-30 de zile anual, tocmai pentru că menţinerea legăturii cu familia s-a dovedit esenţială în reabilitarea celor care execută o pedeapsa cu închisoarea, în practica aceasta posibilitatea este aproape inexistentă”, a scris Elena Udrea pe Facebook.

Aceasta acuză faptul că ”​conducerile penitenciarelor, pornind chiar de la vârful ANP, din incompetenţă sau comoditate, refuză să acorde aceste permisii, iar avocatul poporului, Renate Weber, se face că nu vede cum legea este încălcată şi nu se respectă dreptul legal la permisii!”.

”Situaţia este cu atât mai gravă la Târgsor, singurul penitenciar de femei, unde deţinutele sunt majoritar mame de copii minori, care au cea mai mare nevoie de prezenţa mamei acasă, chiar şi doar pentru câteva zile. Aşa cum au demonstrat nenumărate studii internaţionale, aceşti copii sunt traumatizaţi pentru tot restul vieţii şi extrem de vulnerabili la riscurile societăţii de azi, devenind mult mai uşor şi într-un procent mult mai mare decât ceilalţi copii victime ale abandonului şcolar, ale traficului de minori, ale traficului de droguri şi sunt mult mai predispuşi la a săvârşi ei înşişi infracţiuni. ​Având in vedere interesul superior al copilului fata de oricare alt interes, al statului sau al societăţii, toate instituţiile şi organismele internaţionale recomanda ca în cazul mamelor de copii minori sa se aplice cu precădere pedepse neprivative de libertate. ​De aceea, ţinând cont de nenumăratele recomandări şi documente ale instituţiilor UE, statele europene au legislaţie specială şi practici în ceea ce priveşte pedepsirea mamelor, puşcăria fiind ultima soluţie şi doar pentru cazuri de pericol social grav”, mai spune Udrea.

Ea menţionează că ”la noi, nu doar că nu ii pasă nimănui de aceste recomandări, nu doar că mamele ajung în puşcărie pentru orice faptă, oricât de puţin gravă, dar primesc şi pedepse foarte mari, iar la eliberarea condiţionată faptul ca aceste femei au acasă 1, 3, 7, 10 copii nu interesează pe nimeni, judecătorii nefăcând nicio diferenţa între un criminal şi o mamă cu 7 copii, condamnată pentru furturi din magazine sau falsuri”.

”​Mai mult, nici măcar aceasta amărâtă de posibilitate de a merge acasă la copii şi familie pentru câteva zile, care exista deja în lege, nu este aplicată. Suntem în luna septembrie, luna în care copiii încep şcoală. Multi dintre cei cu mamele în puşcării merg pentru prima data la grădiniţă, la şcoală sau în prima zi de liceu. Deşi ar putea să aibă mamele alături, ei sunt obligaţi să fie singuri într-un moment atât de important în viaţa lor pentru că nimănui nu-i pasă de ceea ce se întâmplă cu aceşti copii, aşa cum nimănui nu-i pasă de copiii României în general! Şi atunci de ce să ne mirăm că se droghează şi se prostituează de la 14 ani?”, scrie Udrea. ​

”Ştiu că până nu ajungi să te confrunţi personal cu o problemă este mai greu să o înţelegi, aşa că fac următoarea precizare: de multe ori, mamele care au încălcat legea au făcut-o tocmai pentru copiii lor. La Târgsor sunt mame condamnate pentru ca au furat scutece şi lapte praf din supermarket, spre exemplu”, scrie Elena Udrea în postare.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. Nuții, istoricul tău de luat la talpă nu te recomandă pentru permisii.

  2. Nuti, cine mai ramane sefa pa camera daca pleci?
    Oricum…ff probabil o sa mai primesti inca 5-6 ani peste putin timp…ar trebui sa te obisnuiesti

  3. Unic in anale : o prostituata-ministru….

  4. Nutza Las fatoo ! 6 ani nu e mult !

  5. Data viitoare când scapi nu te mai opri din drum sa iei prânzul. Aduce ghinion. La Etalea la vândut pizza cu prietena lu’ matale

  6. Nuți, nu-i băga în seamă pe hateri. Ei nu știu ce greu este sa nu-ți faci unghiile si coafura de 3 ori pe zi. Apropo, când ciordeai banii, nu te-ai gândit nicio clipă că există riscul, chiar și foarte mic, că poți ajunge la brutărie?

  7. cum zicea stanescu , toti au copii, si cum toti copiii lor se sarbatoresc prin grecia, italia, cine stie ce alte tari exotice, s-or fi gandit si magistratii …

  8. Tanti … înainte să faci șmecherii/infracțiuni sa te gândești care vor fi urmările legale.

    „Plânsul”/victimizarea după e inutil.

  9. Câți copilași n-au ajuns la 5 ani din cauza banilor șutiți de voi?

  10. Vom vedea deci stiri despre plangerile fiecarui puscarias?
    Sau numai ale lui Nuti?

  11. Nutilico, tu vrei costa rica. ne-ai dat banii furati inapoi? pe toti?

  12. Nu doar ca n’ai pic de rusine, hoato, dar te si ascunzi in spatele unor femei care poate chiar au nevoie de permisia asta, care nu dorm pe milioanele ciordite

  13. Dă înapoi TOT ce ai furat și mai vorbim.