G4Media.ro

Elan Schwartzenberg a scăpat de dosarul penal, după ce faptele s-au prescris.…

Elan Schwartzenberg a scăpat de dosarul penal, după ce faptele s-au prescris. Dosarul, ținut un an în camera preliminară

Tribunalul Bucureşti a dispus încetarea procesului penal împotriva omului de afaceri Elan Schwartzenberg, pe motiv că faptele s-au prescris, în dosarul legat de campusul social „Henri Coandă” din Constanţa, în care a fost trimis în judecată de DNA pentru complicitate la dare de mită, scrie Agerpres. G4Media.ro a scris încă din iunie 2019 că Elan Schwartzenberg a scăpat definitiv de mandatul de arestare preventivă în lipsă și de urmărirea internațională, după ce Direcția Națională Anticorupție a anunțat în sală la Curtea de Apel București că își retrage contestația depusă.

Fapta de complicitate la dare de mită pentru care omul de afaceri Elan Schwartzenberg a fost trimis în judecată în decembrie 2017 s-ar fi prescris pe 6 iunie, au declarat pentru G4Media.ro surse judiciare.

Ultimul act al faptei de complicitate la dare de mită în cazul lui Elan Schwartzenberg ar fi fost pe 6 decembrie 2011, au explicat aceleași surse. Lui i se aplică legea penală mai favorabilă, adică vechiul cod penal în care darea de mită (și complicitatea) se pedepsea cu închisoare de la 1 la 5 ani. Ceea ce înseamnă că termenul de prescripție generală e de 5 ani, iar cel de prescripție specială de 7 ani și jumătate. Aceasta înseamnă că prescripția specială a intervenit pe 6 iunie 2019 au explicat sursele G4Media.ro.

Acesta a fost și motivul pentru care procurorii DNA și-au retras contestația față de revocarea mandatului internațional de arestare în cazul lui Schwartzenberg.

“Fapta a fost descoperită târziu, abia în 2016 a fost instrumentat dosarul și a fost trimis în instanță pe 27 decembrie 2017. De atunci, dosarul nu a ieșit din Camera preliminară, deși legea spune că această procedură nu poate dura mai mult de 60 de zile”, au declarat în iunie 2019 surse judiciare pentru G4Media.ro.

Judecătorul de cameră preliminară de la Tribunalul București care a ținut dosarul din decembrie 2017 în procedura de camera preliminară se numește Mihaela Lavinia Cârciumaru.

Procurorul DNA care a instrumentat dosarul este Ana Dana.

Decizia vine în dosarul privind banii pe care Radu Mazăre i-ar fi cerut mită de la omul de afaceri Morgenstern Avraham, prin intermediul lui Schwartzenberg.

Potrivit rechizitoriului:

  • Inculpatul Schwartzenberg Emilian, în cursul anului 2011, l-a ajutat pe Morgenstern Avraham, administrator unic al societății Shapir Structures S.R.L., să îi dea suma totală de 175.000 de euro lui Mazăre Radu Ștefan, primarul municipiului Constanța de la acea vreme, pentru ca acesta să facă demersuri astfel încât societatea Shapir Structures S.R.L să câștige, în condiții avantajoase, o licitație având ca obiect contractul de construire a Campusului social „Henri Coandă” în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro) din municipiul Constanța.
  • Ajutorul acordat de Schwartzenberg Emilian a constat, pe de o parte, în faptul că a intermediat darea sumei de 175.000 de euro prin interpunerea, pe traseul banilor, a societății offshore Melici Management Inc (societate al cărei beneficiar real era) și, pe de altă parte, a facilitat relația dintre Mazăre Radu Ștefan și Morgenstern Avraham, fiind prieten cu cei doi.
  • Reamintim că în aprilie 2019, Tribunalul București a anulat mai multe probe făcute de SRI în dosarul lui Elan Schwartzenberg și a decis şi revocarea mandatului de arestare şi restituirea cazului la DNA, toate aceste decizii fiind influențate de deciziile CCR.
Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

24 comentarii

  1. Așa scapă toți,că se prescriu faptele,apoi vin la TV și fac pe victimele…țară de câcat….

    • Amin !

    • Ce fel de parlament este acela care voteaza legi prin care scapa tilharii de puscarie ? Ce fel de oameni sint judecatorii , procurorii , avocatii , expertii care participa la asemenea mascarada ?

    • Asta e romania condusa ce securistiu ceausisti, de militienii ceausisti si de cei care au tras si au fost impotriva poporului la revolutie, cu ajutorul c.n.s.a.s. si al i.i.c.m.e.r

    • Nu poti, mai cetatene, sa te legi de insi cu nume din astea. Vrei sa ai ghinion in viata?
      Cel putin asa gindesc politicienii si procurorii nostri.

  2. Sectia pentru anchetarea magistratilor ce face? A inceput cercetarile?

  3. Bravo specialilor și celor care i- au făcut și- i mențin spciali!

  4. Ce dacă termenul pentru Camera Preliminara e de 60 de zile?! Judecătorul e independent și inamovibili, e Dumnezeu pe Pământ și știe el mai bine decât legea ce face! Cu acest statut al magistraților vreți voi sa se judece corect și sa se facă dreptate?!

  5. Reveniți cât mai repede în România, domnu’ Schwartzenberg. Țara e pregatită pentru o nouă țeapă. Cu atâția fraieri pe aici e și păcat să nu profitați.

  6. Felicitari doamnei procuror european! I-a papat cuculetu si lui Schvartenberg…

    • Tu papi cuculetul de la toti pesedeii de foame, trolule.

    • Prostalaule, ai masca?

  7. Proscris!
    Prescris!
    Nevinovat.
    Urmeaza episodul 2:
    Sebastian Ghiță & Lenuta Ideea.

  8. Deja am intrat în normalitate….🤮

  9. prescrierea faptelor in Ro mi se pare o mare bataie de joc!!

    • Evident ca e o bataie de joc, de fapt e special scrisa asa legea ca sa favorizeze infractorul.
      In primul rind termenul de prescriere curge indiferent de locatia invinuitului, ceea ce-i complet anormal. In al doilea rind termenul de prescriere curge chiar daca a inceput procesul, ceea ce e iarasi complet anormal.
      Dar sint sigur ca Perdoiu gindeste din greu la repararea acestor „scapari”. Si marmota impacheteaza ciocolata.

  10. Statul cu nume israel nu isi extradeaza cetatenii de nici un fel, iar nenea elan sta de multisori ani pe acolo.

    Eu o sa cred in statul de drept si justitie(inclusiv in State sau la noi) cand o sa vad oameni de astia grei in puscarie, ofiteri, deep state operatives samd.

    Si pe la noi cum zicea cineva – doar prosti si pesedistii mai intra in puscarie.

  11. O Tara fara miza si o clasa politica fara pretentii de a-si apara avutia.

  12. Stiu eu, stiu eu! PSD e de vina. Ninge, ploua, scapa spagarii, tot timpul e de vina doar PSD.

  13. Dl Ministru de Justitie sau vreun Sef dela Parchete nu face o inventariere a dosarelor , fixand date de grabire a anchetelor , ptr. ca acestea sa nu se prescrie? Domeniu fara stapan sau numai cnd este vorba de pensii suplimentare , salarii marite apar si Stapanii. .

  14. totul pentru infractori ! totul pentru infractori !
    partidul, securistii comanda, sistemul iexecuta.

    voiculescu, sirbu, hrebengiuc, mii si mii au ramas cu averea facuta din hotii…

    infractorii fac legile si legea in romania.

  15. :))))))
    Multumiri legislativului din anul 2014,si nu numai,pentru minunatul art.155 alin.(1) C.pen. si Deciziei CCR din 2018 privind neconstitutionalitatea.
    In rest,cu privire la unii dintre speciali,numai expresii colocviale!:)))))))))
    Sa nu ne auda maria sa CCR.

  16. Dosarul s-a prscris, dar procurorul de caz si Judecatorul de caz isi PRIMESC Salariile si beneficiile uriase INTACTE!
    La ei, acai-nu faci treaba, iti iei Salariul intreg?!
    Ca dupa plecarea dnei Kovesi, rand pe rand marile Dosare de coruptie se inchid!
    Zilele trecute citeam intr-un titlu ca „Bulgaria a primit o palma de la Brussels”, cred ca in cazul Romaniei trebuie sa citim: „Romania a primit un pumn de la Brussels”!!
    Intr-o firma privata, depasirea unui Termen se lasa cu raspunderi grele!