G4Media.ro

Ekrem Imamoglu, primarul orașului Istanbul și campion al opoziției față de președintele…

Foto: Facebook Ekrem Imamoglu

Ekrem Imamoglu, primarul orașului Istanbul și campion al opoziției față de președintele islamist al Turciei, Recep Tayyip Erdogan

„În această seară, democrația va străbate piețele, străzile, universitățile, cafenelele și restaurantele din Istanbul”. Acestea au fost cuvintele rostite de Ekrem Imamoglu (52 de ani) duminică în fața a zeci de mii de susținători ai săi, după realegerea sa în funcția de primar al Istanbulului, relatează France 24.

Păstrând capitala economică și cel mai mare oraș al Turciei – câștigat în 2019 în fața lui Binali Yildirim, un fidel al lui Recep Tayyip Erdogan – primarul este mai mult ca niciodată „șeful” informal al opoziției turcești în urma înfrângerii istorice provocate taberei prezidențiale în aceste alegeri municipale.

Duminică, Ekrem Imamoglu nici măcar nu a așteptat să fie declarate rezultatele oficiale pentru a-și anunța victoria. „Suntem pe primul loc, cu un avans de peste un milion de voturi (…) Am câștigat alegerile”, a declarat el presei, adăugând că rezultatele se referă la 96% din urnele de vot. Numai acest avans clar reprezintă distanța parcursă de adversarul politic în doar câțiva ani. La alegerile din 2019, el a câștigat cu o diferență de doar 14.000 de voturi – o performanță deloc neglijabilă, având în vedere că Istanbulul are peste 11 milioane de alegători înregistrați.

Dar acea victorie la limită a fost un tur de forță: practic necunoscut, alesul Partidului Republican al Poporului (CHP, secular și social-democrat) a pus capăt la 25 de ani de dominație a lui Recep Tayyip Erdogan și a AKP, partidul de guvernământ, asupra celui mai mare oraș al țării. La vremea respectivă, Ekrem Imamoglu a beneficiat de o alianță a partidelor de opoziție, spre deosebire de duminică – deși se pare că acest lucru nu a împiedicat succesul său.

În vizorul autorităților și al justiției turcești

Parcursul primarului din Istanbul a fost, de asemenea, presărat cu dificultăți cu autoritățile. Prin anularea primului scrutin municipal din martie 2019, președintele Recep Tayyip Erdogan i-a oferit, în mod paradoxal, lui Ekrem Imamoglu o victorie confortabilă la un al doilea scrutin, trei luni mai târziu – opozantul a terminat cu 800.000 de voturi în fața candidatului AKP, Binali Yildirim.

În urma acestui al doilea scrutin, Ekrem Imamoglu i-a numit „idioți” pe membrii Înaltului Comitet Electoral care au invalidat primul tur de scrutin, ceea ce a dus la trimiterea sa în judecată. La sfârșitul anului 2022, el a fost condamnat la doi ani, șapte luni și 15 zile de închisoare pentru „insultă”.

Deși a făcut apel împotriva acestei sentințe și a denunțat-o ca fiind o „afacere politică”, condamnarea l-a pus pe tușă pe cel care era considerat principalul rival al președintelui Erdogan la alegerile prezidențiale din 2023. Astăzi, aceasta continuă să se profileze ca o amenințare pentru viitorul politic al lui Ekrem Imamoglu.

Un alt caz ar putea, de asemenea, să zădărnicească ambițiile prezidențiale ale acestui opozant al lui Recep Tayyip Erdogan. Din iunie 2023, Ekrem Imamoglu este judecat în Turcia sub suspiciunea că a trucat o licitație lansată la sfârșitul anului 2015, pe când era primar al districtului Beylikdüzü din Istanbul. Primarul neagă acuzațiile, dar riscă până la șapte ani de închisoare și ineligibilitate dacă este condamnat.

„El poate face apel la toate segmentele electoratului de opoziție”.

În ciuda acestor procese, primarul din Istanbul este totuși clasat în mod regulat ca fiind una dintre figurile politice preferate ale Turciei. Și folosindu-se de carisma și aura sa mediatică, Ekrem Imamoglu nu încetează să se prezinte ca un rival direct al lui Recep Tayyip Erdogan.

Chiar și în timpul ultimei campanii electorale, el și-a folosit vocea răgușită pentru a-l ataca pe șeful statului – care s-a implicat personal în lupta pentru recucerirea orașului Istanbul, al cărui primar a fost între 1994 și 1998. De fapt, Ekrem Imamoglu l-a vizat pe președintele turc mai mult decât pe Murat Kurum – care a fost candidatul desemnat de AKP, un loialist care a acționat ca „om de fațadă” pentru aceste alegeri.

Și, deși este principalul adversar al lui Recep Tayyip Erdogan, Ekrem Imamoglu are o serie de asemănări cu președintele turc. Amândoi provin din medii tradiționale și naționaliste, amândoi sunt pasionați de fotbal – Ekrem Imamoglu a făcut chiar parte din consiliul de administrație al clubului profesionist Trabzonspor în 2002-2003 – și amândoi au urmat cursuri de Coran, după cum sublinia Le Monde în aprilie 2023.

Dar în privința acestui ultim aspect, opozantul ține să se diferențieze de președintele Erdogan, declarând cotidianului parizian că a „primit atât o educație bună, cât și o educație religioasă (…) Cu toate acestea, sunt o persoană care își trăiește credința în interiorul său și nu o folosesc ca pe un instrument politic”.

În pofida unor critici interne – inclusiv din partea partidului pro-kurd DEM (fostul HDP), care l-a susținut în 2019 și care l-a criticat pentru tăcerea sa atunci când zeci de aleși au fost înlăturați din funcție și încarcerați – Ekrem Imamoglu pare a fi figura-cheie din opoziția turcă capabilă să concureze cu Recep Tayyip Erdogan.

„El poate să se adreseze tuturor segmentelor electoratului opoziției, fie că este turc, kurd, sunnit, alevit (sectă musulmană minoritară în Turcia, n.r.), tânăr sau bătrân”, a declarat pentru AFP Berk Esen, politolog la Universitatea Sabanci din Istanbul, subliniind că primarul din Istanbul „se bucură de un nivel destul de ridicat de susținere în diferitele regiuni ale țării”.

Ekrem Imamoglu prezintă un profil ideal pentru o candidatură la alegerile prezidențiale din 2028. Dar Imamoglu refuză să se antepronunțe încă, după cum a declarat recent pentru presa turcă de opoziție Medyascope: „Mai sunt încă patru ani până în 2028. Ar fi nepotrivit pentru mine să vorbesc despre asta astăzi”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...