G4Media.ro

Efectele mini-vacanţelor școlare: afacerile agenţiilor de turism, ale hotelurilor, restaurantelor sau transportatorilor…

Efectele mini-vacanţelor școlare: afacerile agenţiilor de turism, ale hotelurilor, restaurantelor sau transportatorilor cresc cu până la 25% în zilele respective

Cele 47 de zile libere de care elevii din învăţământul primar beneficiază în anul şcolar 2017-2018 au dus la creşterea afacerilor companiilor din zone precum turism, restaurante, transportatori sau afterschool. Cererea pentru servicii suplimentare în aceste perioade creşte până la 25%, în funcţie de lungimea mini-vacanţei, au declarat pentru G4Media.ro executivi din industria turismului.

„Zilele libere ale elevilor sunt dublate de zile libere ale părinţilor. Ele pot crea fie nevoia unei călătorii, care în mod normal nu ar exista, fie pot lungi perioada călătoriei şi mări bugetul alocat de familie,” a declarat pentru G4Media.ro Lucian Boronea, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT) şi director general al Accent Travel & Events. În opinia sa, una sau două zile în plus de vacanţă cresc cererea pentru servicii în turism cu 5-10% faţă de o perioadă normală şi pot mări bugetul cheltuit de o familie cu aproximativ 20%.

Creşterea depinde de perioada în an în care ne aflăm şi de cât de mare este puntea pe care o creează. În anul şcolar 2018-19, de exemplu, mini-vacanţa de Paşte se va uni cu cea de 1 mai şi va genera o vacanţă în toată regula, când jucătorii din turism anticipează creşteri ale cererilor cu până la 25% faţă de o perioadă normală de Paşte sau de 1 mai. Cel mai probabil vor interveni şi agenţiile care oferă pachete turistice externe, pe care le vor lansa în piaţă începând cu luna februarie, pentru a genera interes.

„Aceste zile libere ajută turismul de leisure şi afectează negativ zona de business. Ar fi bine dacă ar fi predictibile şi nu ar apărea intempestiv, să le putem ţinti şi face promoţii,” a declarat pentru G4Media.ro Călin Ilie, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR) şi directorul general al Ibis Continental Hotels. Potrivit acestuia, ar fi important ca vacanţele de schi sau de vară să înceapă diferit în anumite regiuni din ţară, cum este cazul în Franţa, aşa încât cererile de călătorie să nu se aglomereze în anumite perioade. „ Industria ospitalieră a făcut de mult timp cerere la Ministerul Educaţiei în acest sens,” spune el.

Vineri începe o nouă mini-vacanţă de trei zile, ca urmare a zilei copilului pe 1 iunie. Părinţii care nu-şi pot lua însă liber de la serviciu caută soluţii. „Normal că ne avantajează. Aproape toți copiii vin la noi când școala e închisă. În zilele libere avem cerere mult mai mare,” spune Corina Țucă, proprietar și manager la afterschool Trei Mușchetari.

Pe lângă impactul de business, există şi impactul pshihologic al atâtor pauze. Senzaţia care apare este că nu există continuitate, explică Bogdan Murgescu, profesor universitar şi istoric. În opinia sa, din punctul de vedere al productivităţii şi al performanţei de învăţare, aceste zile libere nu sunt folositoare.

Elevii au anul acesta cele mai puţine zile de şcoală din ultimii 10 ani. Anul şcolar 2017-18 are 167 de zile lucrătoare, în condiţiile în care ne aflăm oricum la coada clasamentului european, potrivit raportului Eurydice al Comisiei Europene cu privire la organizarea timpului de şcoală în Europa.

Foto: Pexels.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. vor iesi clone de tip „dancila” pe banda rulanta.

  2. Consider ca e de datoria specialistilor din Facultatile de Stiinte ale Educatiei sa atraga atentia asupra consecintelor pe care aceste dese vacante neprevazute le au asupra elevilor ! Nu putem sa vorbim doar despre economie, copiii sunt afectati de ruperea ritmului, de faptul ca profesorii isi regandesc termenele de predare a materiei si de evaluare …
    Ca parinte si profesor sunt revoltata de abordarea aceasta lipsita de prdictibilitate si de profesionalism , dar mai ales de responsabilitate ! Ma uimeste tacerea colegilor de breasla !