G4Media.ro

EFE: Victoria antivacciniștilor în partea cea mai săracă a Europei / De…

EFE: Victoria antivacciniștilor în partea cea mai săracă a Europei / De ce au eșuat România și Bulgaria în campania de imunizare a populației

În timp ce, în medie, în țările Uniunii Europene (UE) aproximativ 70% din populație a fost vaccinată împotriva coronavirusului, în România și Bulgaria – cele două cele mai sărace țări din bloc – nu ajung nici măcar la o treime, transmite agenția EFE, citată de Rador.

Cu o imunizare de 32 la sută (România) și 20 la sută (Bulgaria), cele două țări balcanice se află astfel la o distanță abisală de restul Uniunii, punând în discuție strategia privind atingerea imunității de turmă în cele 27de țări.

Ce a dus la acest eșec al eforturilor Bucureștiului și Sofiei de a imuniza majoritatea populației?

Neîncredere în medicină

Analiștii consultați de EFE, de ambele părți ale Dunării – care separă cele două țări, indică neîncrederea generală față de medicină și scepticismul pe care politicienii îl trezesc, atât în România, cât și în Bulgaria.

„Mai ales în zonele rurale, unde superstițiile și rețetele tradiționale au mai mult succes decât medicina modernă, românii sunt greu de convins în probleme medicale”, a declarat pentru EFE analistul român Niels Schnecker.

Compatriotul său, Gelu Duminică, sociolog, se referă la asemănările dintre structura socială a celor două națiuni vecine și evidențiază existența, în ambele societăți, care au cele mai ridicate rate de analfabetism funcțional din UE, a unor puternice tendințe anti-vacciniste.

Pe de altă parte, strategiile guvernelor de a învinge această rezistență au lăsat mult de dorit.

Argumente împotriva vaccinului

Argumentele împotriva vaccinului, pe care nici Bucureștiul, nici Sofia nu au reușit să le combată, sunt aproape identice în ambele țări.

„Tatăl meu, care avea probleme cardiovasculare, a murit la o săptămână după prima doză; sunt sigur că vaccinul i-a provocat tromboză, iar medicii refuză să recunoască asta”, a declarat pentru EFE Jivko Georghiev, un funcționat public de la Sofia.

„Au existat multe cazuri de infarct și nu vreau să risc să îl fac”, a declarat pentru EFE Teodora Grigorescu, o pensionară din București.

Între timp, zidarul bulgar Nayden Popov spune că nu se „teme” de pandemie, deoarece nu crede în existența coronavirusului.

Instabilitate politică în Bulgaria

În Bulgaria, guvernul prim-ministrului de atunci, Boiko Borisov, care a gestionat pandemia până la demisia sa din aprilie, a fost împiedicat în capacitatea sa de a crește gradul de conștientizare cu privire la vaccinare, din cauza neîncrederii generalizate într-un executiv împovărat de scandalurile de corupție și de protestele la care i s-a cerut demisia.

„Neîncrederea față de modul în care guvernul anterior a luptat împotriva epidemiei a afectat vaccinarea”, a declarat pentru EFE Hristo Hinkov, directorul Centrului Național pentru Sănătate Publică și Analiză.

Într-un raport recent, expertul a numit managementul sanitar al lui Borisov ca fiind „populist și inconsecvent”.

De la demisia sa, după alegerile din aprilie, Bulgaria este condusă de un cabinet interimar și este deja pe calea unui al treilea scrutin legislativ în acest an, cu puține perspective ca urnele să ajute la deblocarea impasului cauzat de lipsa acordurilor dintre părți pentru a forma un nou guvern.

Campanii prea politice

Și experții români își critică guvernul: „Principalii comunicatori ai campaniei de vaccinare au fost politicienii, care în România sunt categoria în care populația are cea mai mică încredere”, explică Duminică.

„Cei care se opun vaccinării s-au bazat pe figuri din afara politicii pentru răspândirea mesajului lor; în acest fel au câștigat bătălia comunicării”, subliniază Schnecker.

Campanie pentru cei deja convinși

Ambii analiști cred că autoritățile s-au concentrat pe campaniile pentru clasa de mijloc deja convinsă, mai degrabă decât să caute o modalitate de a-i convinge pe cei sceptici.

Unul dintre cele mai repetate mesaje a fost acela de a li se oferi posibilitatea celor vaccinați să călătorească fără restricții și să participe la festivalurile estivale.

„Mamei mele, care are 83 de ani, nu-i pasă câtuși de puțin de UNTOLD”, spune Duminică, un om care a crescut în sărăcie, într-o comunitate de țigani, referindu-se la marele festival românesc de muzică, pentru a exemplifica o categorie de populație la care discursul oficial nu a prins.

Rolul Bisericii

Duminică critică Biserica Ortodoxă, majoritară în România și Bulgaria, pentru mesajul său ambiguu pe această temă, precum și opoziția fățișă a sectoarelor mai conservatoare.

El subliniază cât de utilă ar fi putut fi implicarea profesorilor, a medicilor de familie și a preoților parohiali. „Oamenii simpli din acele comunități cred în figura intelectuală care le este apropiată”, spune el.

Schnecker crede că guvernul ar fi trebuit să acorde importanță personalităților populare în rândul celor mai sărace grupuri populaționale.

Sursa: EFE/ Autori: Marcel Gascón, Vladislav Punchev / Rador

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

56 comentarii

  1. 1. Educația populatiei
    2. Rusia
    3. Presa.

    • Avem o afinitate scazuta cu UE, ceea ce nu e imbucurator. Rusia isi doreste sa mentina tarile din fosta sfera de influenta cat mai departe de UE. Suntem tinte sigure atata timp cat Rusia are puncte comune cu noi prin care sa ne influenteze.

    • Deocamdata Franta, Italia, Canada, SUA, au mai multe in comun cu Rusia si mai ales China decat noi prin introducerea pasaportului de vaccinare. Asa ca e de preferat, in acest domeniu cel putin, o afinitate cat mai mica cu UE.

    • Afinitatea noastra cu Rusia se vede in scepticismul fata de vaccin. Practic suntem mai asemanatori cu Rusia, avem o rata de vaccinare putin mai mare ca in Rusia, dar mult mai mica decat occidentul.

    • Daaa, Putin e disperat să nu se vaccineze românii :))))
      Între tine și cei care cred că vaccinul are chip 5g nu e nici o diferență, niște talibani prostiți de propagandisti.

    • Dar de unde știi dumneata că este vorba de victoria anti-vacciniștilor?! Poate că este victoria celor care (mai) cred în libertate, a celor care nu se lasă duși ușor cu zăhărelul de propaganda manipulatoare a celor care împing pe gâtul maselor largi de oameni niște produse farmaceutice experimentale care aduc sute și sute de miliarde de dolari profit marilor companii farmaceutice?

      ”Omul lesne crezător crede orice vorbă, dar omul chibzuit ia seama bine cum merge.” Prov. 14:15

  2. N-aveti decat sa radeti de „sosoci”, „lingatori de moaste” samd, dar uite ca astia ne salveaza deocamdata de la dictatura, cu pretul vietii pentru unii dintre ei, din pacate.
    Fiti recunoscatori ca nu au reusit alde Arafat, Jurma, Gehorghita si toti ceilalti sa ii pacaleasca.

    Avem inca sanse sa scapam, in Romania, de porcaria asta de permis de vaccinat, atata timp cat nu trecem de 50% injectati.

    • Spuse unul care are toate vaccinurile la zi si ia imediat un paracetamol cand este racit.

    • Corect, am toate vaccinurile la zi (cred), mai putin asta de COVID. Si da, iau si tratament cand sunt racit.

      Multumesc de precizare.

    • @muimok,
      Vezi că începe șarja a treia la injectare. Tu să ceri să ți se facă în tâmplă.

    • @Berbece. Sunt vaccinat. si chiar daca vaccinul este experimental mai prost ca tine nu sunt si nu voi deveni

    • In UE s-a atins rata de vaccinare de peste 70% VOLUNTAR, fara sa fie nicio obligativitate. Oamenii au o cultura generala mai buna, inteleg cum functioneaza vaccinurile, care sunt beneficiile si efectele adverse, pot sa cantareasca riscul dat de boala fata de riscul dat de efectele adverse posibile. Asta denota o superioritate certa a occidentului, vor fi mult mai bine pregatiti sa depaseasca pandemia, pe cand noi o vom tine in restrictii inca 1 an sau doi.
      Ce dictatura visezi, bah, occidentul a reinventat practic democratia, noi deabia am iesit din pestera in care am stat 45 de ani bagati de comunisti, si am ramas in pragul pesterii inca 30 de ani, neindraznind sa iesim in lume. Suntem atat de primitivi in gandire incat nu suntem in stare sa distingem adevarul de fakenewsul evident, nu stim sa luam decizii, bagam botul la cei care ofera explicatii simple, dar absolute, solutii miraculoase, fara efecte adverse, sau pur si simplu ne bagam capul in nisip.

    • Voluntar? Ce tot vorbesti acolo?
      Restrictii peste tot pentru nevaccinati: calatorii peste tot in UE, pasapoarte de vaccinare aproape peste tot (inclusiv la noi insa foarte mare aplicabilitate), insa mai ales in Franta, Italia, Grecia.
      Cenzura peste tot.

      Asta numesti tu voluntar?

      Daca era cu adevarat voluntar ma indoiesc ca ajungeau la 50%. Si asa si trebuia sa fie, vaccinare doar pentru categoriile la risc, cu evaluare riguroasa a medicului inainte de vaccinare, si in nici un caz fara acordul lor!

    • ACELEASI restrictii le avem si noi. E la vel de voluntar si in Romania vaccinul. Doar ca la noi sunt sub 30% vaccinati, la ei peste 70%. E clar?
      Iar procentul de vaccinare general a fost atins in mare majoritate fara pasaport de vaccinare. Sunt tari cu restrictii mai mici decat noi, fara pasaport de vaccinare si care au procent de vaccinare mult peste 70%.

    • NU, nu avem aceleasi restrictii (inca)! Dezinformezi.
      De exemplu:
      La ei sunt categorii importante de populatie care au obligativitate (cadre medicale, profesori).
      Nu au voie sa calatoreasca pe distante mari in interiorul tarii (de exemplu cu trenul, care la ei reprezinta un procent imens din transportul in comun, nu ca la noi).
      Nu au voie sa mearga pe terase sau in malluri.

      La noi, si daca sunt restrictii, nu se prea aplica.

      Cu siguranta exista o rata mai mare de conformare in occident, insa sa spui ca s-a obtinut 70% voluntar peste tot, nu este adevarat!

    • Problema noastra e ca nu avem (in medie) capacitatea intelectuala, educatia si cultura generala necesare pentru a intelege alegerile care ni se propun. E o abundenta de informatii despre vaccin si despre boala, dar, neintelegand datele, psihicul uman face singurul lucru pe care il mai poate face in imposibilitatea de a decide ce e mai bine – ori se autoconvinge ca problema e mai mica decat pare si ca nu o sa i se intample tocmai lui, ori ca problema pur si simplu nu exista.

    • Nu avem nici pe departe aceleasi restrictii si obligativitati, deocamdata.
      Si daca avem, nu prea se aplica.

      Aveam un comentariu mai lung, dar mi-a fost cen.zurat…

    • Eu cunosc persoane foarte educate care nu se vaccinează, își riscă sănătatea în mod absolut conștient, din motive ideologice. Nu toți ne raportăm al același sistem de valori. Nu toți credem în existența unui singur sistem de valori „universal”!

    • Felul in care functioneaza psihologia si explicarea modului de luare a deciziei e una.
      Faptul ca o decizie este corecta sau incorecta e cu totul altceva.

      Demonstrarea faptului ca romanii au luat decizia corecta sau nu mai are inca de asteptat, poate chiar cativa ani.

    • Tibi, tovarasii conducatori de la Bruxelles le fac concurenta acerba chinezoilor. Asta au reinventat, modelul chinezesc adaptat la „pensionarii nemuritori” din UE. O sa ajunga la fel ca galbejitii, fara nici o indoiala. La 70% parca se termina. Ce sa vezi, s-au razgandit „specialistii”.

  3. Auzi la ei , pentru că avem cea mai mare rată a analfabetismului. Îmi e milă de voi, sunteți cel puțin foarte limitați.

    • Da, analfabetism.
      Din miile de factori care influenteaza si interactioneaza pentru a determina cum o boala se raspandeste, cum poate fi prevenita sau tratata, creierul uman va incerca sa inteleaga in mod obiectiv macar pe cei mai importanti, va evalua (dupa masura posibilitatilor) impactul acestor factori, apoi va decide ce sa faca. Totul sub „bruiajul” factorilor subiectivi (ce ne place, nu ne place, fobii, factori sociali, de mediu). Va rezulta o decizie mai mult sau mai putin corecta (niciodata corecta absolut, pentru ca nu avem capacitatea de a intelege miile de factori implicati).
      Cei a nalfabeti functional vor lua in cont putiinii factori pe care sunt capabili sa-i inteleaga, cu aproximarile cele mai grosolane ale influentei lor, si cu cel mai mare „bruiaj” al factorilor subiectivi. Va rezulta o decizie aproape sigur proasta.
      Cam acolo suntem noi.

    • Depinde.

      In masura in care ceilalti factori pe care „an alfabetii” sunt incapabili sa ii inteleaga sunt de fapt dezinformari favorizate de puterea banului si de cea politica, o versiune unidimensionala obtinuta prin suprimarea continua si extrema a criticii si discutiei libere, nu putem deduce ca decizia care rezulta este „aproape sigur proasta”.

    • „an alfabetii” (intentionat scris ca sa evite filtrul pe primele 4 litere) sunt din principiu incapabili sa discearna fakenewsurile. Si luand in considerare insuficienti factori, si aceia doar aproximativ, vor ajunge la concluzii cu risc mai mare de eroare. E simplu, doar un „an alfabet” nu ar intelege.

    • In orice sistem de decizie, daca datele de intrare sunt gunoi, obtii gunoi, indiferent cat de complex si perfect e algoritmul decizional.

      Ceea ce produc guvernele manate de interese de bani si putere este gunoi. Consuma-l in continuare si scuteste-ne cu teoriile astea „superioare” ale deciziei si cu insultele voalate, argumentul suprem al celor care au doar o spoiala de intelectualitate.

    • Lasa-ne tu, bah, cu teoria conspiratiei a guvernelor care s-au coalizat ca sa te stoarca de bani pentru un vaccin administrat o data pe an (sa zicem) si care costa cat un meniu la McDonalds.
      Gunoiul ar trebui sa-l discerni cu ajutorul intelectului, culturii generale, a experientei. Daca nu faci fata, ghici ce, esti in categoria „an alfabetilor” functionali.

    • Oare ar vrea McDonalds sa vanda cate un meniu sau doua fiecarui locuitor al planetei, in fiecare an? Oare cam cati bani ar face din asta?
      Oare ar fi dispusi politicienii sa dea banii astia (ca doar nu dau din banii lor) ca sa obtina la schimb controlul complet asupra populatiei?
      Da, stiu, teoria conspiratiei, probelma e ca de cand a inceput pandemia asta, cam toate teoriile astea ale conspiratiei s-au dovedit adevarate.

      In rest, ca de obicei, cand nu au argumente, „alfabetii” insulta si ne umplu de cultura generala, pentru ca asa se manifesta superioritatea intelectuala.
      QED.

    • Asa, pentru comparatie:
      Venitul (NU profitul) anual al McDonalds pe 2020: 19 miliarde USD.
      Venitul Apple 2020: 275 miliarde USD

      Si un calcul: 7 miliarde de doze la 20 dolari bucata: 140 miliarde USD
      Dar poate trebuie doua sau trei doze pe an… si poate nici n-o sa mai fie la pret promotional…

      Eh, ce ziceti, asa ca e cam mica piata vaccinurilor Covid?

  4. Explicatie e mult mai simpla si mai evidenta: TELEVIZIUNILE! La TV au aparut permanent niste lichele platite care au pledat impotriva vaccinarii.

    • Pe tine unde te putem găsi ca să te injectăm?

    • Israel cere spre aprobare și doza patra, de aici fiecare sa tragă singur concluziile pe tema acestui vaccin

    • Ursu, le-am tras de muuult. Dinainte de doza 1 când I.s.r.a.e.l si-a pus la bătaie poporul ptr ex.per.iment faza 3. A dat acces la toate datele medicale ale subiecților companiei pizer.

  5. Și cum naiba un din țările sărace a cumpărat cele mai multe doze? 120 de milioane?

    • bagi cam multe zerouri. Apoi un contract se face pe o cantitate estimata, cu livrare in transe. La inceput se spera ca romanii se vor vaccina. Ulterior, s-a renuntat la comenzim iar suprastocul existent a fost donat sau revandut tarilor care aveau nevoie.

  6. Pana la urma astia suntem. Suntem sceptici si nu avem încredere in autorități. Noi suntem geopolitic in vest (UE) dar avem mentalitate de est (Rusia). Ne plac valorile vestului cand e vorba de bani si bunăstare, dar cand e vorba de tradiții, obiceiuri, credința suntem mai aproapede est. Educația e cam la mijloc.

    Vaccinul e ca si centura de siguranță la masina. Nimeni nu-ți garantează ca într-un accident grav vei supraviețui, dar totuși ai sanse mai mari. Dar multi romani isi pun centura doar de frica poliției. Nici nu mai zic de aia care întreabă: „Trebuie si in spate centura?” Zici ca o fac pt șofer si nu pentru viața lor. Amin!

    • scurt si la obiect. super comentariu

    • Las-o incet !
      Vezi cum e cu,,centura de siguranță,, in India comparativ cu Israel. Pe Worldometer.
      Aștept !

    • Nu poți compara vaccinul cu o centura de siguranță. În cel mai bun caz cu o bucata de sarma prinsa în doua puncte..

    • Neincrederea in autoritati este absolut justificata, chiar si in cazul vaccinului anti covid. Eu cred ca daca oamenii ar fi vazut un guvern onest, interesat sa protejeze populatia, cu siguranta rata vaccinarii ar fi fost mai mare. Nu am fi ajuns la 70% asta e fara doar si poate, dar 45%-50% era tangibil. La noi prima grija a guvernului, dupa vaccinarea personalului medical, a fost sa-i vaccineze pe speciali si pe nomenclaturistii din administratie, in timp ce persoanele in varsta, asteptau cu saptamanile o nenorocita de programare. Un guvern onest si preocupat de sanatatea intregii populatii nu are un astfel de comportament.Evident ca ponoasele, ca intotdeauna, le vom trage tot noi.

    • Bai apam, măcar ptr asta, ca s-au băgat față, pe mentalitatea romanului „sa fie sigur ca ajunge și la el” și trebuie sa le fiu recunoscător. Ne-au mai dat timp ptr informare și analiza.

      Tuturor, și lui mâțu, și lui ciolanu, și lui bârnă, și lui joja, și… le mulțumesc. În caz ca nu si-au in.j.e.c.t.a.t apa de ploaie. Sper sa nu. Bă, da doream și ciocoș. Hau.ristii, jos palaria au acționat pe stilul ma.neliș.tilor, cu tupeu, cu gura mare ca pi.randele, ca să priceapă și romanul ne.funcțional. Cei care citesc, se informează, pricep și analizează nu au nevoie de p.ro.pag.andisti.

    • Am mers cu un UBER care ascunsese bine de tot centurile de siguranta sub bancheta din spate.

  7. Trimiteți-l pe ,,analistul,, Schnecker sa dea o tura pe acasă, prin Israel. Să-l ia si pe Duminică.

    India : populatie de ~ 1.4 miliarde
    – ieșită fara dubii din valul pandemic, in jur de 40-45000 noi cazuri pe zi si 4-500 decese.
    Israel : populatie de ~ 9 milioane
    – in plin val pandemic, record de 20000 noi cazuri, cu o medie de circa 10000 si in jur de 25 decese zilnic. De inmultit lejer cu 100 sau 150 pt a compara cu India.
    De inmultit cu 2 pentru a compara cu Romania.
    Sursa : Worldometer

    • Motzulica, la calcule te.pricepi un pic, dar logica de bun simț îți lipsește cu desăvârșire. Tu pui cifrele unele lângă altele de parca Israel si India ar fi aceeași țară. Păi Motzulica bosulica, in India pot muri mii de oameni si nobody cares, tati. La propriu! In Israel numără la miime, nu la zecimală, pt ca ei țin la fiecare viață de israelian. Valabil, mai mult sau mai puțin, in orice comparație dintre țările din Vest si Est. Ti s-a aprins cumva vreun beculet? Ma îndoiesc!

    • Ca si noutate foarte recenta (de ieri): iv.ermec.tina tocmai a fost inclusa pe lista medicamentelor esentiale in India, tocmai pt tratament Covid!
      Linkurile intra mai greu…

    • Indienii au viermi în cap nu creier ca americanii, europenii, australienii.

      Dă, doamne sa le fie bine cât mai repede ca să le cada ochelarii de cal și „functionalilor” noștri.

  8. pina nu expira dozele aprobati doza 3 pentru useristii care o sa faca coada pe platforma, o sa mearga chiar la 100km pentru injectarea care scapa tara de pandemie.

  9. Nu.i bai .
    Trăiască lingătorii de cadavre și șoșocistii.
    Nimic nu.mi face ziua mai buna ca statisticile….”90% din persoanele decedate de covid au fost șoșocisti”…
    Puteți da muriți liniștiți, dar din păcate nu muriți suficient de multi.

    • Bai Mumu* sau coy-pusca-coy, mai ai multe nick-uri? Macar pune si tu un accent unguresc daca vrei sa te dai maghiar. Te dai singur de gol cu stilul de handicapat pe care il ai.

  10. Copilasi nu va agitati ca un pepsi,uitati-va la Israel care are recordul mondial la infectati pe zi si se pregatesc de a patra doza,la ce le-a folosit ca au o rata mare de vaccinare?

    • Numerele arata clar ca le-a folosit vaccinare,la 15.000 de cazuri au tot atatea decese cate avem noi la 1500.

    • Deocamdată, și doar pe coviq. Nu ai statistici pe altele. Gen, stafilococi, cardiovasculare, degenerative, autoimune, consum de antibiotice, decese din cauze „necunoscute”…

  11. In primul rand „campania de imunizare” a esuat pt ca nici un vaccin nu imunizeaza nici după prima doza, nici după rapel, nici după boost, nici după a 4-a sau a 99-a doza, pe care aia inteligenții, realizații în viață care au inteles ca sănătatea nu poate veni decât din occident iar Putin aduce moarte, aia și-o vor face atât pe a 99-a doza atât lor cât și copiilor lor nevinovați.

    Întotdeauna e cel mai ușor sa găsești vinovați în alta parte, cum a făcut și sluta de Hillary după ce a pierdut alegerile. Problema e următoarea :

    – ce se aude despre imunizarea colectiva atinsa la nu știu ce procent?
    pu.l.a

    – ce se mai știe despre „ne vaccinam și scăpăm”?
    am scăpat o laie

    – ce se mai spune despre „ne vaccinam ca să ne protejam bunicii”
    pai nu ne protejează de covid nici pe noi, bașca pe alții.

    Cât despre ordinarul cu nume de roman, vezi ca ma apuc de tine bu.lan.giule dacă mai ai tupeul sa spui ca e voluntara vaccinarea. Eu am de vreo 20 ani pe umăr SPQR cum avea Maximus și mulți au aflat ca se potriveste.Eu sunt roman. Tu nu ești roman. Tu ești LGBTist dacă minți in halul asta.

    • Ne vaccinam si scapam toti (din toate tarile). Cand ai tot felul de retarzi ca in Romania, da nu scapi. Pt ca se intampla ca in India unde virusul a misunat liber, si a apucat sa evolueze intr-o varianta pt care vaccinurile actuale nu mai sunt la fel de eficiente.

    • Vezi ca vorbim de lucruri diferite. Eu nu am ceva cu vaccinul și nici măcar n-am capacitatea sa judec cât e de bun. Atât se poate la momentul asta, e foarte bun și asa decât deloc.

      Eu am cu minciunile care s-au promovat și cu constrângerile funcție de vaccinat – nevaccinat.

      Iar asta cu retarzii vezi ca te minți singur. Sau sunt 75% ? Nu zic ca nu exista mulți, dar dacă chiar crezi ca sunt 75% și mai stai în țară ești nebun.

  12. 1)Cea mai mare contributie au avut-o televiziunile, se stiu ele singure care sunt, dintr-un caz cat tantarul faceau ditamai armasarul. sunt televiziuni frecventate de patura cea needucata
    2)Opozitia parlamentara care mergea pe acelasi principiu cu televiziunile, neincrederea in vaccinare, speculat probleme minore in sistemul medical, lipsa de libertate, etc.
    3)Biserica care a stat neutra sau in unele cazuri a fost impotriva

  13. Problema e mai simpla decat pare: crestinismul se va coagula in Ieuropa de Est (de la Ungaria, Romania, Polonia etc spre est). Vestul e in kkao, importa pe banda tot felul de ciudatzi care se pisha pe valorile ieuropene, ofera drepturi enorme unor minoritatzi sexuale sau nu, vestul e prea politically correct. Prin urmare vom asista la o scindare Est-Vest a babei cu fusta ridicata numita ieuropa, incapabila sa si protejeze macar granitzele. Decat in Jermania cu toate scursurile, mai bine in orice tzara estica cu oameni faini.