
Economedia și G4Media au dezvăluit încă de acum trei ani jaful din bani publici cu flotele supradimensionate: 15 ministere și SGG au aproape 700 de mașini. Cheltuielile anuale cu parcurile auto guvernamentale se ridică la 21 de milioane de lei
Şeful Cancelariei premierului, Mihai Jurca, a declarat vineri că cea mai mare cheltuială a Cancelariei, care a fost ”un şoc” pentru el, este cea cu automobilele. E vorba despre un contract cu RAAPPS în valoare de 12 milioane de lei pe an pentru 30 de maşini, care nu include și combustibilul. El a anunțat denunțare contractului.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Economedia și G4Media au dezvăluit încă din 2022 dimensiunea jafului din bani publici: aproape 700 de mașini erau la acel moment la dispoziția a 15 ministere și a Secretariatului General al Guvernului pentru angajații lor din București. Mai exact, era vorba de 671 de autoturisme, care presupun costuri semnificative lunare și anuale cu întreținerea lor, după cum arătau datele obținute de Economedia de la majoritatea ministerelor. Numărul nu a fost însă complet, pentru că nu toate instituțiile au răspuns solicitării Economedia de a afla câte mașini are fiecare minister, câți șoferi are angajați și câți bani cheltuie fiecare minister cu aceste mașini.
Apărarea (unul dintre cele mai „stufoase” ministere), Finanțele, Mediul, și Sportul nu ne-au dat un răspuns în termenul legal de 30 de zile, iar ministerul de Interne a invocat legea pentru a nu spune câte mașini deține: „Flota de autovehicule aflată în administrarea MAI este asigurată conform prevederilor tabelei de înzestrare, document cu caracter clasificat care intră sub incidența art. 12 din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public”, se arată în răspunsul primit de la ministerul de Interne, de asemenea un alt minister „stufos”.
Agricultura, cele mai multe mașini. Podiumul, completat de Dezvoltare și Proiecte Europene
Mașinile sunt împărțite între ministere după cum urmează: Turism – 68, Transporturi – 46, Educație – 29, Familie – 10, Cultură – 11, Energie – 36, Muncă – 17, SGG – 74, Digitalizare – 30, Justiție – 19, Externe – 39, Agricultură – 100, Sănătate – 14, Economie – 57, Dezvoltare – 59, Investiții și Proiecte Europene – 62.
De altfel, un răspuns similar am primit de la Interne și când am întrebat de numărul șoferilor angajați ori de costurile cu administrarea flotei. Menționăm că întrebările vizau numărul de mașini și de șoferi de la structurile centrale ale ministerelor din București, și nu de la cele din țară.
„La nivelul structurii de specialitate a MAI nu există o situație centralizată în acest sens, având în vedere că, în funcție de specificul misiunilor desfășurate de fiecare structură în parte, pot primi dreptul de a conduce autovehiculele din dotare mai multe categorii de personal”. Acesta a fost răspunsul la întrebarea „Câți șoferi sunt angajați pentru a întreține flota de autoturisme a ministerului?”.
De altfel, ministerul de Interne spune că nu are o structură centralizată nici a cheltuielilor cu combustibilii și întreținerea flotei de autoturisme.
În ceea ce privește numărul de șoferi angajați, acolo unde sunt disponibile datele, rezultă că sunt 124 de persoane angajate să conducă mașinile ministerelor.
Aici, pe lângă ministerul de Interne, și Secretariatul General al Guvernului a transmis că „responsabilitatea asigurării șoferilor și gestionarea acestora revine în sarcina Regiei Autonome-Administrația Patrimoniului și Protocolului de Stat și nu a Aparatului de lucru al Guvernului.””
Cei mai mulți șoferi, la ministerul Educației
Cei 124 șoferi sunt împărți după cum urmează: Turism – 9, Transporturi – 9, Educație – 14, Familie – 3, Cultură – 8, Energie – 6, Muncă – 11, Digitalizare – 4, Justiție – 9, Externe – 8, Agricultură – 4, Sănătate – 11, Economie – 6, Dezvoltare – 10 și Proiecte Europene – 11.
Pe lângă achiziția mașinilor și cheltuielile de personal cu șoferii, ministerele mai au alocate fonduri consistente în buget pentru carburanți, precum și pentru întreținerea lor. Aici sunt luate în calcul fondurile pentru reparații, revizii și asigurări.
Trebuie să menționăm că nu toate ministerele ne-au dat răspunsuri complete, deși am adresat în solicitarea noastră întrebări distincte legate de cheltuielile cu combustibilul și bugetul complet al flotei auto al fiecărei instituții. Astfel că au preferat să ne spună doar câți bani alocă pentru carburanți.
Un răspuns separat, și detaliat, am primit, de exemplu, de la ministerul Turismului, care ne-a indicat că bugetul lunar alocat cu combustibilii pentru flota de autoturisme a ministerului este de aproximativ 40.000 lei cu T.V.A.
Apoi, ne-a precizat că bugetul anual al flotei de autoturisme a ministerului este în valoare de aproximativ 860.000,00 lei cu T.V.A, astfel:
– aproximativ 500.000,00 lei, carburant;
– aproximativ 150.000,00 lei, service auto;
– aproximativ 10.000,00 lei, roviniete/taxe de drum;
– aproximativ 30.000,00 lei, servicii de spălătorie auto;
– aproximativ 130.000,00, asigurări de tip RCA şi CASCO;
– aproximativ 40.000,00, anvelope şi soluţie de spălat parbrizul.
Avem, așadar, cheltuieli de 860 de mii de lei la ministerul Turismului, cel cu o flotă de 68 de mașini.
Ministerul Educației ne-a spus doar cât dă pe combustibil – până la 25.000 de lei lunar, și are un buget alocat pentru acest an de peste 400 de mii de lei doar pentru carburanți. Aproape la fel de mult ca ministerului Turismului, dar cu o flotă auto de doar 29 de mașini, adică mai puțin de jumătate decât la Turism.
Și ministerul Familiei are o sumă consistentă alocată anual pentru carburanții si lubrifianții necesari funcționării celor 10 mașini: 250.000 de lei. Mai modești, cei de la Cultură nu au primit decât 160.000 de lei pentru carburanți.
Ministerul Transporturilor ne-a comunicat următoarele: „Costurile lunare pentru combustibil, perioada ianuarie-august 2022, sunt de 26.955 lei/lună. Bugetul anual al flotei de autoturisme este de 774.878 lei, reprezentând carburanti, asigurări casco, rca, roviniete, servicii revizie și reparații.”
Ministerul Energiei pune benzină și motorină de 25.000 de lei lunar, iar la nivelul anului 2022, bugetul pentru flota de autoturisme este în valoare de 653.000 lei, reprezentând service auto, carburanți și spălătorie auto.
Ministerul Muncii are facturi lunare cu carburanții de aproape 18.000 de lei.
„La nivelul anului 2022, pentru serviciile de întreținere (reparații/revizii/ITP) a parcului auto a fost estimată o valoare de 123.600 lei cu TVA; pentru asigurări Casco și RCA – 50.110 lei cu TVA; pentru spălări auto – valoare estimată de 27.960 lei cu TVA; rovignete – 2.380 lei; pentru carburant a fost încheiat un acord-cadru cu o valoare estimată de 235.977 lei cu TVA”, se arată în răspunsul ministerul Muncii la solicitarea Economedia.
Secretariatul General al Guvernului, cu o flotă de 74 de mașini, are și cheltuieli pe măsură. Aproape 105.000 lei pe lună pentru combustibili, iar valoarea contractului pentru prestarea serviciilor de transport auto cu șofer pentru anul 2022 este de circa 15 milioane de lei cu TVA.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.