G4Media.ro

Echipa de fotbal a Iranului a avut parte de primire modestă după…

Sursa foto: Twitter/@FIFAWorldCup

Echipa de fotbal a Iranului a avut parte de primire modestă după înfrângerea de la Cupa Mondială împotriva SUA, un meci jucat pe fondul protestelor antiguvernamentale

Echipa națională de fotbal a Iranului a avut parte de o primire modestă acasă după înfrângerea de la Cupa Mondială în fața Statelor Unite, un meci jucat pe fondul protestelor antiguvernamentale în desfășurare în Iran, notează AP.  

Jucătorii s-au întors din Qatar miercuri seara târziu, la o zi după înfrângerea cu 1-0. Protestatarii antiguvernamentali, care consideră echipa un simbol al conducătorilor clerici din Iran, au sărbătorit înfrângerea în unele orașe iraniene cu focuri de artificii și urale.

Un bărbat a fost împușcat mortal de către forțele de securitate iraniene în nord-vestul Iranului pentru că a claxonat în semn de susținere a victoriei americane, a raportat joi Iran Human Rights, organizație de monitorizare a drepturilor cu sediul la Oslo.

Tratamentul aplicat de Iran jucătorilor va fi probabil analizat cu atenție, deoarece aceștia s-au abținut să cânte imnul național al Republicii Islamice în timpul meciului de deschidere a Cupei Mondiale. Mulți au considerat gestul o dovadă de solidaritate cu protestele. Echipa a cântat imnul în meciurile ulterioare.

Câteva zeci de fani au întâmpinat revenirea echipei naționale pe aeroportul internațional din Teheran, oamenii aclamând și fluturând steagul iranian.

Cu toate acestea, jucătorii s-au confruntat cu critici dure din partea protestatarilor antiguvernamentali, care au reproșat echipei că nu a fost mai vocală cu privire la reprimarea violentă a demonstrațiilor de către forțele de securitate. Grupurile pentru drepturile omului susțin că peste 400 de protestatari au fost uciși în timpul represiunii, iar alte mii au fost arestați.

O imagine în care jucătorii se înclină în prezența președintelui Ebrahim Raisi înainte de a pleca la turneu a fost larg criticată de activiști pe rețelele de socializare. Un cleric de linie dură, Raisi i-a comparat pe protestatari cu „muște” și a respins mișcarea ca fiind un complot străin, fără a oferi vreo dovadă.

Mehran Samak, în vârstă de 27 de ani, a fost împușcat mortal după ce a claxonat în semn de susținere a victoriei Statelor Unite după meciul de marți, în orașul Bandar Anzali din nord-vestul Iranului. Iran Human Rights, cu sediul la Oslo, a raportat că acesta a fost „împușcat în cap de forțele de stat când a ieșit să sărbătorească înfrângerea Republicii Islamice”.

Samak este, de asemenea, un prieten din copilărie al mijlocașului iranian Saeed Ezatollahi, care a deplâns moartea sa pe rețelele sale de socializare. Dar, din nou, el a primit critici din partea activiștilor pentru că nu a declarat în mod explicit că Samak a fost ucis de forțele guvernamentale.

Multe celebrități iraniene au fost însă vizate de guvern cu arestări sau alte măsuri pentru că au vorbit în numele protestatarilor.

Oficialii iranieni au recunoscut, dar au minimalizat faptul că unii compatrioți au sărbătorit victoria Statelor Unite. Generalul Hossein Salami, șeful paramilitar al Gardienilor Revoluției, a declarat că cei care au sărbătorit au făcut-o în „numele dușmanilor”, adăugând că „nu este important pentru noi”.  

Un fost ministru al culturii și redactor-șef al ziarului Ettelaat, Abbas Salehi, care are legături strânse cu liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a scris pe Twitter: „Înfrângerea Iranului în jocul împotriva Americii a fost amară, dar și mai amară a fost fericirea unor oameni”.

Iranul a fost eliminat de la turneul din Qatar în urma înfrângerii suferite marți în fața SUA, în care jucătorii s-au chinuit să înscrie un gol în ultimele minute de joc.

A fost pentru a șasea oară când Iranul a participat la Cupa Mondială.

Protestele antiguvernamentale au izbucnit pentru prima dată în septembrie, în urma morții lui Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, în custodia poliției iraniene a moralității din capitala Teheran. Protestele s-au transformat rapid în cea mai serioasă provocare la adresa teocrației iraniene de la instaurarea acesteia prin Revoluția islamică din 1979.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. O infrangere convenabila. Daca ii bateau pe americani ar fi fost o victorie servita propagandei regimului (care preventiv le amenintase familiile cu represalii.
    O infrangere la scor ar fi insemnat tradare.
    Bine ca au putut sa se intoarca in tara dupa ce nu au cantat imnul.
    Dar nu inseamna ca s-au scos…