G4Media.ro

Durerile de cap provocate de consumul de vin roșu, explicate de cercetătorii…

Sursa foto: Pixabay

Durerile de cap provocate de consumul de vin roșu, explicate de cercetătorii americani

Cercetătorii americani spun că este posibil să fi descoperit de ce unii oameni au dureri de cap după un singur pahar mic de vin roșu, chiar dacă nu au probleme cu consumul altor tipuri de alcool. Echipa de la Universitatea din California spune că acest lucru se datorează unui compus din strugurii roșii care poate influența modul în care organismul metabolizează alcoolul.

Compusul este un antioxidant sau flavanol numit quercetină, scrie BBC.

Cabernetul din însorita Napa Valley din California conține niveluri ridicate de acest compus, spun ei.

Struguri de înaltă calitate

Strugurii roșii produc mai multă quercetină atunci când sunt expuși la soare.

Iar acest lucru înseamnă că vinurile roșii mai scumpe, mai degrabă decât cele ieftine, ar fi mai rele pentru persoanele predispuse la dureri de cap, a declarat pentru BBC News unul dintre cercetători, profesorul Andrew Waterhouse.

„Soiurile de struguri ieftine sunt cultivate pe viță de vie cu bolți foarte mari și multe frunze, așa că nu primesc atât de mult soare”, a spus el. „În timp ce strugurii de înaltă calitate provin din culturi mai mici, cu mai puține frunze. Cantitatea de soare este gestionată cu atenție pentru a îmbunătăți calitatea vinului.”

Alții sunt însă sceptici.

Profesorul Roger Corder, expert în terapeutică experimentală, de la Universitatea Queen Mary din Londra, a declarat pentru BBC News că dovezile empirice au sugerat că vinurile mai ieftine sunt mai rele pentru durerile de cap. Astfel, înțelegerea unora dintre aditivii folosiți în fabricarea vinurilor roșii de masă de calitate inferioară ar putea fi mai de ajutor.

Posibil vinovat

Au fost avansate mai multe teorii pentru a explica durerile de cap cauzate de vinul roșu, care pot apărea în decurs de 30 de minute după ce s-a băut chiar și cantități mici.

Unii au sugerat că cauza ar putea fi sulfiții – conservanți pentru a prelungi durata de valabilitate și a menține vinul proaspăt.

În general, însă, conținutul de sulfiți este mai mare în vinurile albe dulci decât în cele roșii.

Și, deși unele persoane pot fi alergice la sulfiți și ar trebui să îi evite, există puține dovezi că aceștia sunt de vină pentru durerile de cap.

Un alt posibil vinovat este histamina – un ingredient mai des întâlnit în vinul roșu decât în cel alb sau rose.

Histamina poate dilata vasele de sânge din organism, ceea ce ar putea declanșa dureri de cap. Dar, din nou, lipsesc dovezile absolute.

Compus toxic

Experții știu însă că mai mult de una din trei persoane cu moștenire est-asiatică sunt intolerante la orice tip de alcool – bere, vin și băuturi spirtoase – și se vor confrunta cu înroșirea feței, dureri de cap și greață atunci când vor bea.

Acest lucru se datorează unei gene care afectează modul în care funcționează o enzimă de metabolizare a alcoolului numită ALDH2 sau aldehidă dehidrogenază.

Alcoolul este descompus în organism în două etape – este transformat într-un compus toxic numit acetaldehidă, pe care ALDH2 îl transformă apoi în acetat inofensiv, practic oțet.

Dacă acest lucru nu se poate întâmpla, acetaldehida dăunătoare se acumulează, cauzând simptomele.

Iar cercetătorii spun că o cale similară este implicată în durerea de cap provocată de vinul roșu.

Aceștia au arătat în laborator că quercetina ar putea bloca indirect acțiunea ALDH2, prin intermediul unuia dintre propriii săi metaboliți.

Quercetina devine problematică doar atunci când este amestecată cu alcool, potrivit cercetătorilor, care au finanțat prin crowd-funding munca lor și au publicat acum concluziile în revista Scientific Reports.

Quercetina se găsește, de asemenea, în multe alte fructe și legume – și este chiar disponibilă ca supliment de sănătate datorită proprietăților sale antiinflamatorii benefice – și nu pare să provoace dureri de cap de una singură.

Cercetătorii trebuie încă să își demonstreze teoria pe oameni și spun că un experiment simplu ar putea fi acela de a da voluntarilor predispuși la dureri de cap cauzate de vinul roșu un supliment de quercetină sau o pastilă falsă, împreună cu o băutură standard de vodcă.

Co-autorul, profesorul Morris Levin, expert în neurologie și director al Centrului pentru dureri de cap de la Universitatea din California, San Francisco, a declarat: „Suntem în sfârșit pe drumul cel bun spre explicarea acestui mister vechi de milenii. Următorul pas este să o testăm științific pe persoane care dezvoltă aceste dureri de cap, așa că rămâneți pe fază”.

Ei speră să înceapă aceste studii în câteva luni.

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...