G4Media.ro

După ce fabrica de zahăr de la Luduș a fost preluată de…

sursa foto: captura video

După ce fabrica de zahăr de la Luduș a fost preluată de doi fermieri români, Asociaţia Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr „BETA” face apel pentru relansarea culturii sfeclei de zahăr în Transilvania

Asociaţia Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr „BETA” din Luduş, formată din aproximativ 300 de fermieri din judeţele Mureş, Cluj, Sibiu, Alba, Bistriţa-Năsăud, Hunedoara, Harghita, Covasna şi Braşov, susţine că acum, după preluarea fabricii de zahăr de către doi antreprenori români, salvarea societăţii depinde exclusiv de fermieri şi a făcut un apel la aceştia să înceapă să cultive din nou sfeclă de zahăr, relatează Agerpres.

„După 1 an de zile, fabrica de la Luduş a fost salvată de la demolare. Din păcate, fermierii nu au avut banii necesari achiziţionării şi cheltuielilor ulterioare. Actualii investitori, cu potenţial financiar şi idei, îşi propun să reînvie cultura sfeclei de zahăr în Transilvania. Contractarea a demarat la sfârşitul săptămânii trecute. Preţul oferit pe tona de sfecla, cel mai mare din ultimii ani, începe de la 45 de euro. De asemenea, cultura sfeclei este susţinută şi de o subvenţie substanţială, dubla fata de anii trecuţi.  Fermierii sunt încurajaţi/rugaţi să cultive sfeclă de zahăr. Acum salvarea fabricii depinde de fermieri! Să avem/producem zahăr românesc”, transmite Asociaţia Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr „BETA” Luduş într-un comunicat de presă.

La începutul lunii februarie, Asociaţia Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr „BETA’ a salutat preluarea fabricii de zahăr de la Luduş de către doi antreprenori români, după ce fermierii nu au putut aduna banii necesari pentru achiziţia fabricii şi pentru investiţiile necesare repornirii.

„Această tranzacţie a reprezentat salvarea unei fabrici cu peste 60 de ani de existenţă, care, de mai bine de un an, a fost închisă. De la momentul în care compania franceză Tereos şi-a anunţat intenţia de a vinde fabrica şi, mai ales, în ultimul an, când  au făcut public faptul că dacă până la sfârşitul lunii ianuarie nu vor perfecta tranzacţia atunci va fi deschisă procedura de insolvenţă a fabricii, Asociaţia a făcut demersuri susţinute de a salva fabrica. Ultimul l-a reprezentat încheierea unui Protocol cu cei doi investitori români, care a condus la salvarea fabricii de la faliment şi, totodată, va contribui la repornirea producţiei zahărului în fabrică în acest an. Ne bucurăm că putem să continuăm activitatea de cultivare a sfeclei de zahăr în zona Mureş, că salariaţii fabricii îşi vor păstra locurile de muncă  şi zahărul de la Luduş va fi din nou pe piaţa românească”, arătau fermierii grupaţi în Asociaţia Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr „BETA’ Luduş.

Asociaţia BETA susţine că cei aproximativ 300 de fermieri din judeţele Mureş, Cluj, Sibiu, Alba, Bistriţa-Năsăud, Hunedoara, Harghita, Covasna şi Braşov care o compun cultivă anual sfeclă de zahăr pe o suprafaţă de circa 7.000 – 8.000 de hectare.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Buna treaba,trebuie sa rascumparam si sa relansam,tot ce s-a ,,praduit ,,si distrus de la ..evenimentele din 89 !! P.S.pentru ,,privatizarile de succes,,nu mai raspunde nimeni ??

    • Pai FSN a vândut rușilor totul care au vândut la fier vechi.
      Felicitări că votați și acum FSN!

  2. 2 antreprenori romani care aduc zahar din Ucraina.
    Perfect romanesc.

  3. Cunoastem faza asta,am mai trecut prin ea. Te roaga sa cultivi sfecla cu promisiunea cumparari…la recoltare iti face pret dupa cheful lor,daca nu iti place vinde-l cui?!? Nu merci! De ani buni cultiv porumb pt brichetare la 0.80 lei decat sfecla la 0,30-0,40 lei.

  4. Titlul ” doi fermieri romani”
    In text ” doi antreprenori romani”
    si in final ” investitori cu potențial si idei”
    In realitate sunt Mihaela Neagu si Mihail Daniel Matache doua sageti dirijate de militieni cu legaturi la firme turcesti care au adus autobuze Otokar in contractul primaria Bucuresti Firea, firme de securitate conduse de militieni si se ocupa de fapt cu importuri de produse pentru licitatii la primaria Bucuresti. fabrica de zahar Ludus a fost de fapt luata de la fermierii de sfecla care vroiau sa o cumpere tranzactia lor fiind sabotata. Fabrica se va inchide si se va elimina ultimul concurent al austriecilor de la Agrana. Astfel austrieci prin militienii aserviti au dat inca o lovitura Romaniei. G4media face propaganda mascata pe bani sau doar este naiva? Articolul este comandat si semnat Redactia.Credeam ca G4Media este o speranta cum declara Pantazi zilele trecute. Articolul asta ridica seme de intrebare.De aia va scriu.Stiu ca nu-i dati drumul

  5. Dar acei antreprenori s-au interesat și de muncitorii de acolo ? Sau nu sa auzit nimic în legătură ca și-au dat majoritatea demisia? Probabil de ce satisfăcuți sunt acei oameni de veniturile lor. Toată lumea se bucura ca s a salvat fabrica ….dar de oameni nu se aude nimic ….patetic Românesc…., acești noi patroni nu i întreabă nimeni , cum de sunt atâția bani , au cumpărat-o pe persoana fizica….oare când se va trezi România?