G4Media.ro

„Dreptul la un mediu sănătos”/ Sondaj: Cum vezi tu schimbările climatice și…

Sursa foto: Pixabay

„Dreptul la un mediu sănătos”/ Sondaj: Cum vezi tu schimbările climatice și măsurile pentru combaterea lor

Cetățenii statelor membre UE au un nivel diferit de cunoaștere și de înțelegere a provocărilor climatice. Ele diferă și în funcție de vârstă, context, comunitate urbană sau rurală. Think tank-ul Centrul Român de Politici Europene (CRPE) lansează o consultare în care își propune să adune informații relevante legate de nivelul de cunoștințe și percepțiile cetățenilor români privind provocările climatice, în cadrul unui proiect susținut de Comisia Europeană – Agenția Executive pentru Educație și Cultură (EACEA), în cadrul căruia G4Media este partener.

Rezultatele și acțiunile ulterioare își propun să sensibilizeze publicul larg cu privire la importanța măsurilor legate de amenințările climatice.

Sondajul este disponibil aici, iar timpul de completare este de 5-7 minute.

CRPE mai prezintă detalii despre acest sondaj:

„Este amenințarea prezentului, iar lucrurile cel mai probabil se vor înrăutăți (din păcate) în anii ce urmează. Nu va exista politică publică, investiție, finanțare europeană care să nu aibă în vedere, într-un fel sau altul, impactul asupra mediului. Nu mai merge cu „Las că merge și așa!”

Lansăm un sondaj într-un proiect ambițios: „Dreptul la un mediu sănătos mediul pentru un viitor durabil – creșterea implicării cetățenilor în ambițiile climatice ale UE” co-finanțat de Comisia Europeană. Lucrăm cu parteneri din Ungaria, România și Italia.

În România, vorbim prea puțin despre aceste amenințări. Iar de făcut, facem și mai puțin.

De la această realitate, destul de pesimistă, am început un proiect din care vrem să faci și tu parte.

Ce facem cu răspunsurile:

  • În primul rând vedem cum stăm la capitolul cunoașterea realităților, amenințărilor, măsurilor, soluțiilor, percepțiilor legate de schimbările climatice și măsurile pentru adresarea lor.
  • În al doilea rând, facem o listă de priorități de intervenție pentru policy și decision makers la nivel local, național, regional.
  • În al treilea rând, acolo unde vedem că nu există nicio măsură venim cu bună practică, modele de succes, vedem ce se potrivește în funcție de nivelul de cunoaștere, înțelegere și disponibilitatea cetățenilor de a contribui sau nu la acest efort: lupta cu schimbările climatice.
  • În plus: avem workshop-uri în comunități locale și dezbateri în care să dăm voce și cetățenilor, și experților, și decidenților.

Sprijinul cetățenilor europeni pentru acțiunile climatice este în creștere, iar UE a prezentat cel mai ambițios plan de a deveni un continent neutru din punctul de vedere al emisiilor de dioxid de carbon până în 2050. Sprijinul cetățenilor este esențial pentru punerea în aplicare a obiectivelor pentru 2030 și 2050.

Ce ne propunem
Sondajul este realizat cu sprijinul mai multor organizații ale societății civile din România, Ungaria și Italia cu scopul de a:

  • evalua nivelul de conștientizare și disponibilitatea de implicare a cetățenilor, inclusiv a percepțiilor privind impactul personal asupra schimbărilor climatice și impactul COVID-19 asupra obiceiurilor zilnice;
  • prioritiza provocările climatice la nivel urban din perspectiva cetățenilor, a organizațiilor non-guvernamentale și a factorilor de decizie;
  • extinde bunele practici și a promova implicarea civică în susținerea și promovarea schimbărilor durabile;
    propune instrumente inovatoare și adaptate pentru a spori implicarea cetățenilor în problemele de mediu.
    Sondajul are o (1) secțiune de întrebări generale, (2) o altă secțiune legată de percepțiile și provocările comunităților urbane/rurale, în timp ce (3) ultimul set de întrebări este legat de obiceiuri și responsabilități individuale, situații practice din viața de zi cu zi, a fiecărui respondent.”

 

Material publicat în cadrul proiectului „Dreptul la mediu curat, pentru un viitor durabil. Creșterea implicării cetățenilor în atingerea țintelor climatice ale UE (Green rights for a sustainable future: Enhancing citizens’ involvement in EU’s climate ambitions – „Green-Rights”), susținut de Agenția Executivă pentru Educație și Cultură (EACEA) cu atribuții delegate de Comisia Europeană.

Detalii despre proiect, AICI.

—-

Finanțat de Uniunea Europeană. Punctele de vedere și opiniile exprimate sunt însă ale autorilor și nu le reflectă în mod necesar pe cele ale Uniunii Europene sau ale Agenției Executive Europene pentru Educație și Cultură. Nici Uniunea Europeană și nici autoritatea finanțatoare nu pot fi considerate responsabile pentru acestea.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Centrul are proiecte inca din 2012 de dezvoltare rurala iar in teren dezvoltarea e sublima si lipseste cu desavarsire. Sorry.

  2. Să sperăm că în 2050 vom sărbători cel puțin un deceniu de la desființarea UE…

  3. Dupa ce UE ne-a facut capul calendar pe acest subiect, acum ne intreaba daca am inteles cu ce am gresit in timp ce tirurile sunt de neoprit si au invadat soselele europene. Rusine!

  4. „Cetățenii statelor membre UE au un nivel diferit de cunoaștere și de înțelegere a provocărilor climatice. ”

    Provocările sunt diferite!

    Este imposibil să-i explici unui cetățean european că în Capitala României, se ard deșeuri pe malul lacului Colentina, pentru a fi vândut metalul din ele la centrele de recuperare a deșeurilor.

    Este imposibil de înțeles pentru orice om întreg la minte…Care percepe România altfel decât o cleptocrație.