G4Media.ro

Drama cu numele #Bluegirl / Cum a reacționat FIFA în cazul femeii…

SAINT PETERSBURG, RUSSIA - JUNE 15: Iran fans hold a sign calling for Iranian women to be let into sports stadiums in Iran during the 2018 FIFA World Cup Russia group B match between Morocco and Iran at Saint Petersburg Stadium on June 15, 2018 in Saint Petersburg, Russia. (Photo by Lukasz Laskowski/PressFocus/MB Media/Getty Images)

Drama cu numele #Bluegirl / Cum a reacționat FIFA în cazul femeii din Iran care și-a dat foc după ce a fost trimisă în judecată pentru că a intrat deghizată pe un stadion

De ce este nevoie să se întâmple o tragedie pentru ca lumea (fotbalului) să reacționeze? Gestul tinerei iranience Sahar Khodayari, alias #Bluegirl, de a-și da foc arată și neputința FIFA, crede Joscha Weber, într-un comentariu publicat de site-ul Deutsche Welle.

Sahar Khodayari a plătit pentru mesajul care era pentru ea atât de important cu ce avea mai scump: propria ei viață. Pe 1 septembrie, iranianca de 29 de ani și-a turnat benzină pe corp în fața Tribunalului Revoluției Islamice de la Teheran și s-a autoincendiat.

Ar fi urmat să fie trimisă la închisoare pentru că a intrat deghizată pe stadion pentru a asista la meciuri de fotbal – lucru care încă nu este permis femeilor din Iran.

Sahar Khodayari a dorit să marcheze această nedreptate – într-un mod din păcate tragic și trist. Dar acest strigăt disperat de ajutor a rămas multă vreme neauzit. FIFA nu a scos nicio vorbă, în timp ce pe rețelele de socializare se discuta intens despre soarta „fetei albastre”, #bluegirl, numită așa pentru haina albastră purtată pe stadion.

Principalul for fotbalistic internațional a avut nevoie de 9 zile până să reacționeze la acest incident, are aruncă o umbră neagră asupra fotbalului.

FIFA a publicat o declarație în care oferă condoleanțe familiei lui Khodayari și prietenilor acesteia și în care cere autorităților iraniene „să asigure libertatea și siguranța femeilor implicate în lupta legitimă de a pune capăt interdicției de intrare pe stadioane pentru femeile din Iran”. Cuvinte potrivite, dar doar cuvinte.

Joscha Weber, de la redacția sportivă a DW

Tragedia din Iran este și o pată pe obrazul FIFA, nu doar pe cel al autorităților din guvernul, justiția și fotbalul iranian. Aceste autorități de la Teheran folosesc în continuare o imagine total depășită cu privire la împărțirea rolurilor pe sexe într-o societate.

Federația de fotbal din Iran, membră a FIFA, susține activ împiedicarea a jumătate din populația unei țări de a asista la meciuri de fotbal pe stadion. Iar gigantul FIFA, care jonglează cu miliarde, se comportă ca și cum ar avea mâinile legate. Doar câteva apeluri înspre Teheran, nimic altceva.

În contexte diferite, FIFA ar fi devenit demult mai activă: în anii trecuți, forul fotbalistic internațional a suspendat federațiile din Grecia, Sudan și Sierra Leone (de fiecare dată pentru amestecul politicului în problemele fotbalistice), precum și din Pakistan (din cauza unei popriri pe bunurile federației de fotbal pakistaneze, printr-un administrator numit de un tribunal).

Dar când femeile sunt trimise la închisoare pentru că au asistat la un meci de fotbal, FIFA nu impune nicio sancțiune. Cât de penibil!

Stadionul Sahar Khodayari?

FIFA trimite miercuri o delegație de observatori la Teheran iar autoritățile iraniene au anunțat că vor permite accesul femeilor pe stadion la meciul următor contra Cambodgiei, pe 10 octombrie. Dar doar la acel meci, nu și la următoarele! Niște măsuri prin care se mai eliberează puțină „presiune din butoi”.

Această interdicție este valabilă de 40 de ani (ar fi chipurile menită să împiedice femeile să audă expresiile vulgare din jurul meciurilor de fotbal și să vadă sportivi bărbați pe jumătate dezbrăcați).

La anumite meciuri, accesul femeilor a fost permis, la alte partide, femeile care și-au permis să asiste au fost aspru pedepsite.

Iar FIFA s-a trezit taman acum că ar fi vorba de discriminare. Pentru a se schimba cu adevărat ceva, este nevoie de sancțiuni clare și de o masivă presiune sportiv-politică. Este timpul ca FIFA să-și schimbe abordarea față de Iran. Și, cine știe, poate cândva vreun stadion iranian va purta numele acestei adevărate eroine: Sahar Khodayari.

Sursa: Deutsche Welle


Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Interesant este si faptul ca ,desi sunt un spectator al televiziunilor sportive, n am vazut pe nici un post aceasta drama. Am vazut,in shimb,moderatori si oameni de fotbal respectabili care cautioneaza,din frica sau din interese un arbitru precum coltescu!

  2. FIFA e pentru fotbalul international un fel de Guvernul dancila pentru Romania.