
Dragoș Anastasiu: Guvernul intenționează să nu mai dea compensări primăriilor care nu se descurcă să-și eficientizeze companiile pe care le dețin și care înregistrează pierderi
Vicepremierul Dragoş Anastasiu a afirmat, miercuri, că Guvernul intenţionează să nu mai dea compensări către unităţile administrative teritoriale (UAT-uri), dacă acestea nu se descurcă să-și eficientizeze companiile pe care le dețin în administrare și care de mai bine de 3 ani înregistrează pierderi.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
„Unele companii (deținute de Primării/Consilii Județene – n.red) se ocupă, de exemplu, de parcări, altele se ocupă de apă-canal. Unele dintre ele sunt profitabile şi e treaba lor dacă pot să fie aşa. Cele care nu sunt profitabile, însă, pentru ele trebuie găsite soluţii”, a comentat Anastasiu.
Acesta a exemplificat că sunt circa 820 de SRL-uri care aparțin unităților administrativ-teritoriale. „Trebuie văzut cu ce se ocupă acestea. Vă dau un exemplu, apă-canal. Sunt multe companii locale, prin comune, prin oraşe mici, care se ocupă de apă canal. Acolo putem să comasăm, pentru că putem să ducem către operatorul regional toată această activitate, să preia activitatea de distribuţie şi de facturare a apei şi a canalului. Ăsta este un exemplu. Unii, care sunt 3 oameni se ocupă de parcările din nu ştiu ce oraş. Ăia pot să vină înapoi în primărie, se desfiinţează compania respectivă”, a spus vicepremierul.
El a precizat că guvernul intenționează să nu mai dea compensări unităţilor administrative teritoriale, dacă nu reușesc să eficientizeze aceste companii.
„Dacă ai chestia asta (referire la companii) şi e pe pierdere de 3 ani, ori o faci să fie profitabilă, ori nu mai cere bani de la întreg poporul român”, spune Dragoş Anastasiu, subliniind că Guvernul a început o analiză serioasă în acestă privință: „Fiecare minister va intra să evalueze această listă de 1300 de companii. Durează puţin până avem o imagine clară. Ţelul nostru este să fie profitabile, sau în termen relativ scurt să găsească alte soluţii”.
Despre cazul companiilor Tarom şi CFR, aflate pe pierdere, Anastasiu a arătat că au exemple europene care demonstrează că şi dacă este o companie 100% a statului, ea poate să funcţioneze pe profit, precum în Cehia, Ungaria, Polonia, sau cu subvenţii mici, „depinde de ce îşi propune şi în ce stadiu de dezvoltare se află statul respectiv”.
Potrivit lui Anastasiu, în cazul companiilor aeriene, ”vedem că sunt toate cele private care pot să funcţioneze pe profit”. Despre o privatizare a acestor companii, Dragoş Anastasiu a menţionat că este o decizie pe care coaliţia de guvernare va trebui să o ia, prin negocieri politice.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii