G4Media.ro

Dr. Andreea Chiorean, MedLife: „Otitele repetate ar putea ascunde o afecțiune mai…

Dr. Andreea Chiorean, MedLife: „Otitele repetate ar putea ascunde o afecțiune mai gravă a urechii”. Află când e necesar un RMN la copii și ce afecțiuni poate depista

Otita medie acută, o inflamație în interiorul urechii, este cea mai frecventă afecțiune a copilăriei: 90% dintre copiii cu vârsta sub 6 ani fac cel puțin un episod de otită, iar 46% dintre copii trec de minimum trei ori prin această boală până ce împlinesc vârsta de 3 ani.

„Boala e caracterizată de semne generale, cum ar fi febra, durerea în ureche și scăderea auzului”, explică dr. Andreea Chiorean, medic specialist ORL în cadrul Hyperclinicii MedLife Deva, și subliniază că e o boală foarte frecvent întâlnită la copii, majoritatea micuților confruntându-se cel puțin o dată în viață de otită medie acută. Pe lângă suferința provocată micuțului bolnav și familia acestuia este afectată. Copilul nu mai poate merge la grădiniță sau școală, are nevoie de consultație la medicul ORL, de tratament medicamentos și de supraveghere timp de mai multe zile acasă.

Ce forme poate avea otita în cazul copiilor

Otita medie congestivă nu este o boală contagioasă, dar reprezintă o complicație cu debut brusc a infecțiilor respiratorii. Există mai multe forme de boală, cum sunt:

otita medie congestivă – cel mai adesea cauzată de apariția unei infecții produse de un virus;

otita medie seroasă – o complicație a infecțiilor respiratorii virale repetate sau a prezenței vegetaţiilor adenoide. Constă în pătrunderea și menținerea lichidelor (spre exemplu, secrețiile nazale) în spatele timpanului;

otita externă – favorizată de umezeală și produsă de bacteriile care se pot dezvolta în mici leziuni rezultate din curățarea intensă a conductului auditiv extern.

Cum se pune diagnosticul de otită

Diagnosticul de otită nu se pune doar pe baza simptomelor (febră care cedează greu la anntitermice, durere acută în zona urechii, durere de cap, pierderea temporată a auzului, pierderea poftei de mâncare, agitație ș.a.). Pentru a pune un diagnostic corect și pentru un tratament adecvat, este nevoie de efectuarea examenului otoscopic de către un medic ORL.

Dr. Andreea Chiorean atrage atenția că, „nediagnosticată la timp sau tratată necorespunzător, otita poate evolua nefavorabil, spre alte forme: otită medie supurată sau otită medie adezivă. De asemenea, pot apărea complicații, cum ar fi colesteatomul (chist localizat în ureche), meningită (inflamația membranelor care învelesc creierul) sau sepsisul (infecție generalizată în organism).

Când se recomandă RMN-ul în otita recurentă

Un diagnostic pus corect și tratarea conform protocoalelor terapeutice sunt esențiale pentru vindecarea completă a urechii și pentru prevenirea reapariției bolii. „Dacă otita reapare de mai mult de trei ori în decurs de șase luni, vorbim despre otită recurentă”, explică dr. Chiorean și adaugă: „În acest caz trebuie excluse alte patologii, de exemplu infecții dentare sau probleme ale articulației temporomandibulare, care pot da un tablou clinic de otalgie (durere în ureche)”. Vorbim și de factori favorizanți, cum ar fi nasul înfundat pe perioade prelungite, infecțiile din apropierea urechii interne, cum ar fi faringitele, rinosinuzitele, adenoidita cronică, dar și predispoziția moștenită de la părinți sau imunitatea deficitară.

În cazul apariției de otite recurente la copil, medicii buni recomandă și exploarea prin imagistică, respectiv efectuarea unei examinări RMN a copilului. „RMN-ul nu este o investigație de primă intenție în depistarea otitelor, dar poate fi recomandat în momentul în care apare hipoacuzia (pierderea auzului) însoțită și de alte simptome, precum amețeli, amorțirea unei jumătăți de față, senzația de ureche plină sau țiuiturile în urechi”, detaliază dr. Andreea Chiorean.

Specialista ORL spune că „rezultatele acestei investigații pot duce la descoperirea unui neurinom de nerv acustic sau a unul schwanom vestibular, care este o tumoră benignă, ce se dezvoltă în teaca de mielină a nervului vestibular și care se dezvoltă lent”. Prin RMN pot fi descoperite și malformații ale urechii interne. Spre exemplu, medicii mai recomandă efectuarea acestui examen înainte de a face operația de implant cohlear.

Cum se desfășoară examenul RMN la copil

Pentru un RMN al capului la copil nu este nevoie de o pregătire specială. Investigația are durata de aproximativ 45 de minute, maximum o oră. Pentru o examinare corectă, capul trebuie menținut nemișcat, așa că este posibil ca pacientul să fie sedat. De asemenea, pentru vizualizarea structurilor cerebrale, se poate folosi o substanță de contrast, care se injectează intravenos. RMN-ul nu are efecte secundare, activitatea putând fi reluată imediat după examinare.

E bine să reții că această investigație nu se face „la cerere”, ci doar atunci când medicii consideră că este necesară pentru un diagnostic corect sau pentru identificarea unor alte potențiale probleme de sănătate.

În cazul în care medicul îți recomandă să mergi cu cel mic la un RMN, în cadrul rețelei MedLife poți beneficia de tehnologie de ultimă generație, alături de expertiza medicilor buni. Operatorul medical dispune de peste 20 de RMN-uri, ce pot fi accesate în unitățile din cele mai importante orașe din țară.

Cum se tratează otitele

Când vine vorba de tratament, primul pas vizează ameliorarea durerii, așa că medicul va recomanda un tratament cu analgezice și antiinflamatorii. De asemenea, va fi tratată și febra cu medicamente antipiretice. Dacă, după trei zile de tratament boala nu dă semne de ameliorare, este posibil ca medicul să recomande tratamentul cu antibiotice, întrucât de cele mai multe ori otita este cauzată de o infecție. Doar în cazurile severe se apelează la antibiotic de la începutul bolii.

Pentru prevenirea otitelor, medicii buni mai recomandă și încurajează alăptarea sugarilor cel puțin până la 6 luni, pentru a le oferi imunitate de la mamă, dar și vaccinarea antipneumococică și vaccinarea anuală împotriva gripei.

 

***

Acest articol este susținut de MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, și își propune să fie o sursă de informare și inspirație pentru o viață sănătoasă și echilibrată.

Sănătatea reprezintă principala sursă de fericire a românilor. La MedLife, fericirea oamenilor ne bucură și ne motivează să oferim soluții medicale la cele mai înalte standarde.

Indiferent de specialitate, la MedLife găsești oricând medici buni, a căror expertiză este completată de cele mai avansate tehnologii din domeniul medical și o infrastructură modernă, asigurând o îngrijire personalizată fiecărui pacient.

Află mai multe detalii despre toate serviciile pe www.medlife.ro.

 

Bibliografie

https://www.medlife.ro/articole-medicale/otita-la-copii-ce-trebuie-sa-stii

https://www.medichub.ro/reviste/pediatru-ro/otita-medie-acuta-la-copii-id-1369-cmsid-64

https://www.radiologyinfo.org/en/info/pediatric-mri#6c56791c5735486ea17a7d8ed28fc021

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...