G4Media.ro

Două țări din Europa sunt alimentate cu energie 100% regenerabilă, pe măsură…

Surse: IEfemerida.ro

Două țări din Europa sunt alimentate cu energie 100% regenerabilă, pe măsură ce capacitatea eoliană crește vertiginos

Șapte țări generează în prezent 100% din electricitate din energie regenerabilă, iar două dintre ele se află în Europa, scrie Euronews, care notează că anul trecut a fost cel mai bun an înregistrat în ceea ce privește instalarea de noi instalații de energie eoliană.

La nivel mondial au fost instalate 116 gigawați de noi capacități de energie eoliană în 2023, potrivit celui mai recent raport global privind energia eoliană realizat de asociația comercială din domeniu, Global Wind Energy Council (GWEC). Aceasta reprezintă o creștere de 50% față de 2022, ceea ce îl face să fie cel mai bun an înregistrat pentru noi proiecte eoliene.

China a condus atât pentru instalațiile eoliene offshore, cât și pentru cele onshore, urmată de SUA, Brazilia și Germania. Datorită creșterii puternice din Țările de Jos, Europa a avut, de asemenea, un an record în 2023, cu 3,8 gigawați de noi capacități eoliene offshore. Raportul notează că, în timp ce creșterea energiei eoliene este foarte concentrată în câteva țări mari, alte câteva regiuni și națiuni au înregistrat o creștere record. Africa și Orientul Mijlociu au instalat aproape 1 gigawatt de capacitate de energie eoliană în 2023, aproape triplu față de anul precedent.

Autorii studiului afirmă că lumea „se îndreaptă în direcția corectă în combaterea schimbărilor climatice”. Cu toate acestea, autorii avertizează că creșterea anuală trebuie să fie de cel puțin 320 de gigawați până în 2030 pentru a respecta promisiunea COP28 de a tripla energia regenerabilă până la sfârșitul deceniului.

„Este minunat să vedem că se relansează creșterea industriei eoliene și suntem mândri că am atins un nou record anual”, a declarat Ben Backwell, directorul general al GWEC. „Cu toate acestea, mai sunt însă multe de făcut pentru a debloca creșterea.”

Ce țări sunt alimentate în întregime cu energie din surse regenerabile?

Șapte țări își produc în prezent întreaga energie din surse regenerabile, potrivit cifrelor Agenției Internaționale pentru Energie (AIE) și Agenției Internaționale pentru Energii Regenerabile (IRENA).

În Albania, Bhutan, Etiopia, Islanda, Nepal, Paraguay și Republica Democratică Congo, peste 99,7% din energia electrică provine din energie geotermală, hidro, solară sau eoliană.

Norvegia s-a apropiat cu 98,38% din energia sa provenită din vânt, apă sau energie solară, potrivit datelor compilate de profesorul Mark Jacobson de la Universitatea Stanford.

Alte 40 de țări au obținut cel puțin jumătate din electricitatea lor din surse regenerabile în 2021 și 2022, inclusiv 11 din Europa. Altele, cum ar fi Germania sau Portugalia, sunt capabile să funcționeze 100% cu energie eoliană, hidraulică și solară pentru perioade scurte de timp.

Energia solară ar putea depăși celelalte surse regenerabile

Deși multe dintre aceste țări folosesc în prezent o cantitate mare de energie hidroelectrică sau eoliană, experții prezic că energia solară ar putea prelua locul ca sursă majoră în viitorul apropiat. Tehnologia s-a îmbunătățit, iar costurile scad rapid.

În 2023, energia solară a dominat expansiunea capacității de energie regenerabilă, reprezentând 73% din întreaga creștere, urmată de energia eoliană, cu 24%. Aceasta reprezintă acum 37% din capacitatea totală de energie regenerabilă la nivel mondial.

Un studiu realizat în 2023 de Universitatea din Exeter și University College London prevede că energia solară va atinge un „punct de inflexiune ireversibil”, devenind principala sursă de energie la nivel mondial până în 2050.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Norvegia are 88% productie de energie electrica din hidrocentrale. Acum sa vedem toate tarile care isi pot permite asa ceva. Practic in Norvegia nu conteaza decit in mica masura daca bate vintul sau nu ( cele 10 procente energie eoliana ), iar restul de 1-2 procente e produs pe baza de deseuri, gaz, carbune,etc Presupun ca toate tarile care sint „verzi” sint asa din cauza ca productia de energie a tarii e majoritar din hidrocentrale sau energie geotermala. Mai e mult pina ajung tarile sa-si asigure necesarul de energie electrica doar cu energie eoliana sau solara.

  2. Din titlu înțeleg că 2 tari din Europa.
    Una este Norvegia iar cealaltă Germania?
    Serios?
    Danemarca merge de ceva vreme doar pe regenerabile. Și sigur Portugalia care are un enorm potențial eolian, este pe la 90-99% regenerabil.
    Nu vorbim aici de țări eșuate. Ro, Mld, Bg, Svc, Ukr, etc.