G4Media.ro

Dorin Chirtoacă: Condamn cu vehemenţă atacul furibund şi declaraţiile nesăbuite ale Ambasadei…

Dorin Chirtoacă: Condamn cu vehemenţă atacul furibund şi declaraţiile nesăbuite ale Ambasadei Federaţiei Ruse la Chişinău la adresa Ambasadei României şi a ambasadorului Ioniţă/ Cel mai de nădejde aliat al Germaniei naziste a fost Rusia sovietică

Candidatul Mişcării Politice Unirea la alegerile prezidenţiale din Republica Moldova Dorin Chirtoacă condamnă ”cu vehemenţă atacul furibund şi declaraţiile nesăbuite ale ambasadei Federaţiei Ruse în Republica Moldova, la adresa ambasadei României şi a ambasadorului Daniel Ioniţă” şi cere înmânarea unei note de protest ambasadorului rus. Ca urmare a acuzaţiilor Ambasadei ruse potrivit cărora eroii români care au luptat pentru reîntregirea ţării au comis crime şi şi-au justificat atrocităţile prin „lupta pentru reunificare”, iar trupele române au participat de partea lui Hitler la bătălia de la Stalingrad, Chirtoacă prezintă imagini care arată apropierea dintre Rusia şi Germania nazistă.

”Condamn cu vehemenţă atacul furibund şi declaraţiile nesăbuite ale ambasadei Federaţiei Ruse la Chişinău la adresa ambasadei României şi a ambasadorului Ioniţă”, afirmă Chirtoacă.

El solicită convocarea ambasadorului rus Oleg Vasnetov la Ministerul de Externe de la Chişinău pentru a i se înmâna o notă de protest în legătură cu declaraţiile inacceptabile făcute la adresa ambasadorului României, ”o provocare cinică cu scopul de a produce un scandal diplomatic, în plină campanie electorală pentru alegerile prezidenţiale”.

Dorin Chirtoacă prezintă şi fotografii în sprijinul afirmaţiei sale potrivit căreia ”primul şi cel mai de nădejde aliat al Germaniei naziste a fost Rusia sovietică”.

”Nimeni nu neagă Holocaustul, nimeni nu neagă că Rusia a luptat împotriva Germaniei, însă ceea ce a fost până la data de 22 iunie 1941 arată că Uniunea Sovietică a fost cel mai bun aliat al Germaniei”, susţine Dorin Chirtoacă.

El a prezentat o carte în care este descrisă evoluţia relaţiilor între Uniunea Sovietică şi Germania în perioada 1932-1941, precum şi fotografii de arhivă în care apar militari ruşi şi germani, semnarea Pactului Ribbentrop – Molotov, imagini cu Molotov şi Herman Goering, precum şi cu Hitler.

”Antonescu nu deţinea nicio funcţie în statul român când Stalin îl sprijinea pe Hitler. De ce Rusia nu publică aceste imagini şi nu-şi recunosc greşelile? Cineva vede paiul din ochiul altuia şi nu vede bârna din propriul ochi. Acest atac al Ambasadei Rusiei la adresa Ambasadei României, faptul că au redeschis aceste subiecte dureroase, este o ipocrizie. Soldaţii nu au nicio vină indiferent de partea cui au luptat”, a declarat Chirtoacă.

Ambasada României în Republica Moldova a organizat în data de 23 octombrie 2020, la Cimitirul de Onoare al Eroilor Armatei Române situat în interiorul cimitirului localităţii Mana, raionul Orhei, activităţi dedicate sărbătoririi Zilei Armatei Române.

Potrivit paginii de Facebook a Ambasadei României la Chişinău, ambasadorul României Daniel Ioniţă a precizat în discursul susţinut cu această ocazie că „generaţia bunicilor noştri a avut parte de război şi foamete, iar ostaşii români care au căzut pe aceste meleaguri au luptat pentru reîntregirea ţării, pentru dreptate şi libertate, pentru această palmă de pământ dintre Prut şi Nistru, care a aparţinut României ca urmare a actului măreţ de la 1 decembrie 1918 şi care a fost ruptă din trupul ţării ca urmare a odiosului Pact Ribbentrop-Molotov”.

Ambasada Federaţiei Ruse în R. Moldova s-a declarat „nedumerită de declaraţiile Ambasadei României în R. Moldova despre ceea ce reprezentanţa diplomatică rusă numeşte „soldaţii regimului Antonescu care au murit eroic la 14 iulie 1941 pentru eliberarea Basarabiei de ocupaţia sovietică”. Într-un comunicat, ambasada acuză oficialii români de „cinism” pentru că cer păstrarea „memoriei eterne a eroilor”, relatează Deschide.md.

În acelaşi comunicat, ambasada rusă îl numeşte pe generalul Ion Antonescu „criminal nazist” şi îl acuză că a ucis mii de persoane, printre care şi moldoveni.

”Descendenţii a zeci de mii ucişi şi torturaţi de agresorii Antonescu şi călăul său Alexianu, locuitori din Moldova – moldoveni, ruşi, evrei, găgăuzi şi bulgari – vor uita cu greu crimele ticăloşilor fascişti care şi-au justificat atrocităţile prin „lupta pentru reunificare”. Apropo, execuţiile în masă ale ruşilor şi evreilor din Transnistria pot fi considerate de către administraţia română de ocupaţie o „luptă pentru reunificare”? Sau, poate, „lupta pentru reunificare” este participarea trupelor române de partea lui Hitler la bătălia de la Stalingrad? Şi ce zici de complicitatea complicilor nazişti ai lui Antonescu la înfometarea locuitorilor din Leningradul asediat?”, se mai menţionează în comunicat, conform Deschide.md.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. Stalin nu l-a sprijinit pe Hitler. Au avut o relatie comerciala, cum au SUA de azi cu Rusia si China. Realitatea ca americanii isi cumpara masti din China si calatorii in spatiu din Rusia nu inseamna ca SUA ii propteste cumva pe Putin sau Xi. Nu difera cu nimic de momentul cand SUA vindeau arme Iranului si Irakului, sau Qatarului si Arabiei.

    Cat despre „eliberarea Basarabiei”, Romania a semnat de mai multe ori ca e de acord cu granita pe Prut. Au semnat toti, de la Vaida Voievod la Ion Ilescu. Cu alte cuvinte, bunicii au invadat ce nu era a lor. Avem optiunea sa rupem tratatele si sa invadam, si optiunea sa sugem acadeaua. Ori suntem smecheri, ori nu mai suntem.

    Tactica „am luat tratatul de pace si am subliniat cu rosu partile care nu imi plac, si cu verde partile cu care sunt de acord” nu functioneaza intre adulti.

    • Buna si dreapata istorie va mai invata la Moscova! Se vede ce suflet de „roman” ai. Sub ce presiuni a”semnat” Romania acele acorduri? Daca esti atat de bine pus la punct cu istoria adevarata (nu cea invatata la Moscova sau in peroada de influienta a Mosovei–1945-1990) te rog sa-mi spui si mie cand si in ce imprjurari ne-a fost rapita BASARABIA si ai tot respectul meu, chear daca esti o tompeta SPUTNIK.

    • Presiunile sub care era Ion Iliescu in 1991 cand a semnat tratatul cu URSS erau egale cu presiunile la care l-au impins pe Ion Iliescu sa comuna declaratia de la Snagov din ’95.

      Presiunile sub care era Nastase in 2003 ca sa semneze tratatul cu Rusia, prin care Romania renunta la orice pretentii, incluzand aici tezaur, despagubiri pentru „siberieni”, sovrmouri etc, sunt absolut identice cu cele care l-au condus pe acelasi A Nastase sa smenuiasca, prin prelungire ilegala, referendum pentru actuala Constitutie, care a dus la adearea implicita la NATO si UE. N-o sa-ti vina sa crezi, dar referendumul cu „urnele mobile pe partie” era in acelasi 2003.

      Erau presiuni mari din Rusia in 2003? Putin de la Antipozi il presa pe Nastase in 2003 sa semneze pe linia punctata? Nu americanii de la Kogalniceanu?

      Dupa 2 decenii de ocupatie americana, inca mai trebuie sa citesc istorie alternativa, in care Rusia face si drege. Nu, oaie, tot ce vezi acum nu e greaua mostenire, e rezultatul alinierii cu occidentul.

      Sper ca Nastase e multumit acum.

  2. Jegurile de bolsevici si urmasii comisarilor politici nkvd majoritatea alogeni nu se dezic.Iti fura teritoriile, iti confisca tezaurul, vor sa-ti bage pe gat pe marx si noi sa stam cu mainele-n san?Pacat c-am intors armele, cea mai mare prostie…

  3. Republica Moldova trebuie sa intre in UE si NATO iar Rusia trebuie dezarmata .

    • Fiind o federatie, putem spera ca se va dezmembra într-o buna zi, exemple mai sunt.
      Iar daca privim spre Cecenia, putem spune ca Federatia Rusa nu e o federatie, e un imperiu. E ce a mai ramas dintr-un imperiu mai mare… Dar se mai poate micsora!

  4. E absolut minunat faptul ca ambasada cracanatului se zvarcoleste in revizionism istoric. Hai NATO, mariti capacitatea de exercitiu pe frontul estic ca sa inteleaga kaghebistul ca nu e de joaca cu Alianta si anihilam Moskova la primul pretext.

  5. Mă criminalilor, condamnă atrocitățile crimei organizate institutionale românesti condamnate la Nürnberg, MCV, CEDO, etc, și lasă rușii pentru alții.

  6. Lool, ce plin de priapici pe-aici 🙂 Cînd or da de primii ruși fără uniformă prin Moldova (după model Ucraina) soldații o să negocieze șpaga și se retrag strategic la birt.

  7. sovieticii si fascistii au fost aliati, au si facut mai multe parade comune, cum este cea din Brest la 22 septembrie 1939, https://en.wikipedia.org/wiki/German%E2%80%93Soviet_military_parade_in_Brest-Litovsk

  8. Republica Moldova ramane o tara „buffer” prinsa intre Rusia si UE. A fost a Romaniei pana prin 1812 cand a fost luata de Rusia tarista.

    Peste 20 milioane de sovietici s-au sacrificat in al 2lea RM.

    Contextul istoric de atunci a impins RO sa conlucreze cu Germania pana in 1944 cand apoi romanii s-au orientat spre sovietici. Si astfel, comisarii sovietici in frunte cu Ana Pauker, Pantelei Pantiusa, etc. au transformat RO intr-un satelit URSS.

    Sa nu uitam ca in toamna lui 1944 Churchill, aflat la Kremlin, „daruieste” RO lui Stalin in proportie de 90%, printr-o simpla insemnare pe o bucata de hartie cu creionul rosu. Bulldogul de Churchill a vandut RO – o spune si el in memoriile sale. Nu a cerut-o Stalin.

    Intelegeri cu Hitler le-au avut nu numai rusii ci si britanicii si americanii, respectiv olandezii. Wall Street-ul l-a sprijinit pe Hitler, benzina/combustibilul venea de la olandezi, iar diversele piese auto de la Ford. Krupp, oligarh industrialist al Reich-ului, a ajutat industria de razboi. Printre altele, cititi si aici https://libcom.org/library/allied-multinationals-supply-nazi-germany-world-war-2.

    Moldova, din pacate, ca si Ucraina si Bielorusia, ramane afectata de interesele UE si Rusiei. Asta-i Realtpolitik! La inceputul anilor 90 moldovenii nu au dorit unirea cu RO. Rusia isi cunoaste interesele, UE la fel, Americanii la fel, Cine se afla in mijlocul acestora? Drept in „ochiul de furtuna”?