G4Media.ro

Dopingul în ciclism, ultima descoperire: sânge din momeli de pescuit / Medic…

Sursa foto: La Repubblica

Dopingul în ciclism, ultima descoperire: sânge din momeli de pescuit / Medic francez: „Am primit mai multe cereri de la sportivi”

Ultima frontieră a dopajului sangvin este reprezentată de hemoglobina din momelile de pescuit, anunță La Repubblica.

Medicul francez Franck Zal susține că sângele unei momeli folosite în mod obișnuit de pescari – al cărei nume este arenicola marina – are capacități extraordinare de transport al oxigenului. Dr. Zal, care deține o fermă de momeli pe insula Noirmoutier din Vendée, și și-a brevetat descoperirea sub denumirea științifică M101 și a creat compania Hemarina.

Contactat de L’Equipe, Zal a dezvăluit că „un ciclist cunoscut dintr-o echipă care participă la Turul Franței 2020 m-a contactat pentru că dorea acest produs”.

Hemarina susține că hemoglobina din momeală are capacitatea de a transporta de 40 de ori mai mult oxigen decât hemoglobina umană, este compatibilă cu toate grupele de sânge, nu crește hematocritul din sânge și nu provoacă hipertensiune ca hemoglobina bovină sau umană. Poate fi depozitată la temperatura camerei și liofilizată. Hemarina a creat o serie de produse specifice cu hemoglobină de arenicola, inclusiv HEMOXYCarrier, o soluție care ajută la conservarea organelor folosite pentru transplant.

Dr. Zal a descoperit hemoglobina de momeală în 2007.

„Mi-am dat seama foarte devreme că utilizarea acestei substanțe ar putea ajunge pe mâini greșite”, a declarat el pentru Equipe.

„Am primit mai multe cereri directe de la sportivi sau reprezentanți ai unor săli de sport, care doreau să știe cum să obțină substanța. Am aflat, de asemenea, despre posibila sa administrare la caii de curse”, spune el.

Transportatorii de oxigen pe bază de hemoglobină (HBOC) sunt interziși de Codul antidoping al WADA, dar hemoglobina din momeala de mare este dificil de detectat din cauza timpului său de înjumătățire foarte scurt.

Orice test antidoping ar trebui efectuat imediat după competiții. Probele de sânge sunt prelevate, de obicei, doar la aproximativ o oră după sosire.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...