G4Media.ro

Domeniul IT a înregistrat o creștere de 10% în rândul angajaților în…

Sursa Foto: SRD Media

Domeniul IT a înregistrat o creștere de 10% în rândul angajaților în 2020 și de 16% în 2021

Ce s-a schimbat pe piaţa muncii din 2019 și până în 2021? Cum a evoluat numărul angajaţilor din companiile de IT românești și din multinaționalele cu sediu la noi în țară? Cum a influențat pandemia acest segment de lucru?  SRD-media împreună cu Adrian Lupău, specialist în vânzări B2B și expert LinkedIn, au realizat un studiu despre evoluția domeniului IT din România.

  • Firmele mici de IT din Cluj înregistrează o creștere de 15% în rândul angajaților în 2021 față de 2019, în timp ce București arată o creștere de numai 1,5%
  • Companiile medii de IT din România arată o creștere de 11% în Cluj și 13% în București.
  • Marile corporații de IT prezente pe piața din Cluj înregistrează creșteri semnificative în 2021. Cu 57% mai mulți angajați decât în 2019
  • LinkedIn – un mediu online pentru noi oportunități

Când vine vorba de companiile mici de IT din Cluj, numărul angajaților a crescut semnificativ din 2019. Datele arată că în 2021 au fost cu 3,5% mai mulți decât în 2020 și cu 15% mai mulți decât în 2019.

Nu același lucru se poate spune însă și despre cele din București. S-a înregistrat o scădere de 0,4% în 2021 față de 2020, în rândul angajaților din cadrul acestor firme.

Cluj

Bucuresti

Companii cu <50 angajati

2021 vs 2020

3,5%

-0,4%

2021 vs 2019

15,2%

1,5%

  • Companiile medii de IT din țară arată o creștere de 11% în Cluj și 13% în București.

Datele companiilor de IT din Cluj care au între 50 și 100 de angajați au arătat o creștere de aproximativ 11% din 2019 până în prezent.

O evoluție se observă și în cazul companiilor din București, unde avem o creștere de aproape 13% pe piața de muncă în IT.

Companii 50 – 100

2021 vs 2020

11,1%

7,6%

2021 vs 2019

10,6%

12,7%

  • Marile corporații din IT prezente pe piața din Cluj înregistrează un boom în 2021. Cu 57% mai mulți angajați decât în 2019

Când vine vorba de piața de muncă din domeniul IT, remarcate s-au făcut corporațiile internaționale, ale căror filiale din România au angajat în ultimii 2 ani. Multinaționalele care au dominat segmentul IT din București au fost Microsoft, Google și IBM. Creșteri semnificative au înregistrat și filialele clujenele ale corporațiilor Emerson și Magneti Marelli. Alte multinaționale care au angajat masiv au fost Amazon – cu sediul în Iași – și Intel – cu sediul în Timiș.   

La nivel mondial, companiile mari de IT cu filiale în Cluj au înregistrat o creștere de 33% față de anul precedent și de 57% față de 2019, conform datelor din LinkedIn.

Totuși, creșteri semnificative au fost înregistrate și de sediile din București ale marilor corporații din IT – cu 8% mai mulți angajați decât în 2019.

Companii peste 100

2021 vs 2020

32,6%

4,3%

2021 vs 2019

56,6%

8,3%

  • LinkedIn – un mediu online pentru noi oportunități

Pandemia a influențat toate domeniile societății, iar piața muncii nu a fost o excepție. Faptul că evenimentele și conferințele de business nu au mai putut fi susținute din cauza restricțiilor și măsurilor de siguranță impuse de autorități, i-au făcut pe antreprenori să se reorienteze. LinkedIn-ul a fost platforma socială care a generat noi oportunități în industria angajatorilor și angajaților în IT, în special după izbucnirea pandemiei, transmite Adrian Lupău.

Expert în LinkedIn, Lupău explică ce reprezintă această platforma de social media pentru antreprenori, dar și din punct de vedere al datelor colectate.

„Pentru colectarea datelor, am folosit LinkedIn, cu versiunea sa profesională Sales Navigator, deoarece reprezintă singura sursă de date în timp real despre evoluția companiilor. Asta se datoreaza faptului ca este actualizată permanent de către toți membrii rețelei. Când vorbim despre date, nu există nicio sursa de ‘adevăr’ suprem fiindcă datele prin natura lor sunt perisabile și în continua schimbare, însă diferența o face modul în care aceste date sunt colectate și actualizate. Tocmai din acest punct de vedere, LinkedIn prezintă un avantaj, fiind singura rețea profesională de business ce a avut o creștere semnificativă în 2020. Antreprenorii și-au îndreptat atenția spre mediul online pentru a genera noi oportunități în lipsa mijloacelor tradiționale – conferințe și evenimente de business – ce au devenit indisponibile din cauza pandemiei.”, a relatat Adrian Lupău.

Metodologie

În acest studiu,  SRD-media, împreună cu Adrian Lupău, specialist în vânzări B2B și expert LinkedIn au analizat peste 200 de companii prezente pe piața de IT din România. Datele privind numărul de angajați din 2019, 2020 și 2021 au fost extrase din LinkedIn, cu scopul de a urmări evoluția pieței de muncă din acest domeniu. În analiza au fost incluse atât companii românești, cât și filialele marilor corporații internaționale. Acestea au fost analizate și comparate în funcție de dimensiunea lor: companii mici (sub 50 de angajați), corporații medii (între 50 și 100 de angajați) și marii angajatori (peste 100 de angajați), cu un focus pe Cluj și București.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

32 comentarii

  1. Fara IT ANAF nu ar putea sa listeze pe foi A4 toti restantierii la plata taxelor pentru ca apoi sa le puna in plicuri si sa le trimita prin posta romana.

  2. Normal, toți cocoșații și handicapații care nu știu să dea la pește, dă la tastatură care a devenit noua icoană, clotilda, într o colonie a ultimului secol 🤣să vă rup 🖕🏿

    • Asa e, dam la tastatura.
      Diferenta este ca noi facem asta pe 2-3 mii de euro pe luna (astia dintre noi cu mai multa experienta ajungem si pe la 8000 de Euro) in timp ce taximetristii ca tine stau si alearga dupa urmatoare cursa de 16 lei la sfarsitul careia sa spuna ca nu au sa dea rest la 20 de RON.

      Mult noroc si bani de Saniuta.

    • Mai sunt taximetristii de Otopeni care ar face bani buni si ca informatori

    • informator ~ informatica ~ ai prins ideea…

    • Scuzele mele. Am uitat de Silicon Valley de Romania al taximetristilor :)))

    • Auzi băi Dragoș taximetria e frumoasă până un coleg oprește în spatele tău iar soția cu un bebeluș îți spune de la springtime sp Colentina te roagă să i duci în Chitila, m am așteptat la orice, viața reală nu se compară cu tastatura

  3. Misto.
    Acum sa-i asteptam pe baietii care lucreaza ca taximetristi si paznici la depozitul de carne sa ne explice urmatoarele:
    – cum cei din IT sunt asistati social
    – cum multinationalele fac rau poporului
    – cum era mai bine in comunism

  4. Auzi băi Dragoș taximetria e frumoasă până un coleg oprește în spatele tău iar soția cu un bebeluș îți spune de la springtime sp Colentina te roagă să i duci în Chitila, m am așteptat la orice, viața reală nu se compară cu tastatura

  5. Din câte vedem, se pare că sectorul IT este pe cai mari. Atunci nu ar fi cazul să mai renunțăm la privilegii (scutirea de impozit pe venit) și să-i aducem în rând cu celelalte categorii de angajați? Cred că scutirea de impozit și-a îndeplinit scopul (acela de a ajuta la dezvoltarea sectorului). De acum ar trebui ca IT-știi să-și plătească impozitele, pentru că nu cred că vor deveni muritori de foame dacă statul va începe să le impozitele veniturile.

    • Ah, capra vecinului.
      S-au mai făcut calcule pe impectul pe care l-ar avea impozitarea veniturilor din IT și concluzia a fost că pentru fiecare 1 Ron pe care statul l-ar încasa că impozit, s-ar pierde vreo 7 Ron care nu ar mai ajunge la bugetul de stat că urmare a reorientării firmelor și oamenilor către alte țări.
      Eu zic ca decât ciuda, mai bine puneți mâna pe învățat și veniți i. IT, că nu niciodată prea târziu. Am prieteni care au făcut psihologie, construcții, doar liceul, și acum sunt programatori și toți iau în jur de 3000 de euro pe lună la mai puțin de 5 ani de când s-au reprofilat.
      Loc este pentru toată lumea. Pe mine mă invită firmele la interview cel puțin de 3 ori pe săptămână. Am obosit sa le tot refuz.
      Hai, curaj. Daca vreți detalii despre cum sa incepeti, let me know.

    • Asa asa … sa vad ciuda.
      Pana una alta autistilor de serviti voi cafeaua, ii duceti cu taxiul unde vor sa ajunga, ma rog, stii tu mai bine.
      Nu e nimic mesianic, e realitate. Dar tu ramai linistit in mediocritate.
      Oricum, si programatorii slabi tot castiga de 4 ori mai bine ca tine, lucrand de acasa, cu program flexibil.

    • Așa ar fi corect.

    • Bravo John. Lasă-i sa meargă să adune gunoiu și să meargă la munca de pe șantier. Unii pentru asta sunt făcuți. Nu trebuie să îți bați capul era tare cu ăștia care sunt împotriva celor din IT

  6. Auzi băi Dragoș urlă pescărușii în sectorul 3 nu mai au hrană, mama ursoaică cu 4 pui are legea și moralitatea și decența de partea ei, nimeni nu poate judeca decât în context

  7. Eu consider că aceste creșteri sunt insuficiente și trebuie luate măsuri pentru stimularea domeniului IT! Prin urmare, să se introducă facilitatea de impozit zero pe dividende și eliminarea CAS și CASS la salariile angajaților.

    • :)) N-ar fi doar o sugestie ironica dacă cei 460.000 de șomeri (si alți doritori) ar fi trimiși la cursuri de formare profesională in IT și firmele i-ar angaja … chiar și la nivel de entry-level, cu salariu de 2.000 euro, cum promite domnu’ “John” mai sus.
      Salariile de 920 milioane euro s-ar reîntoarce in mare parte in consum, in economie, și ar fi taxate, ulterior, pe diverse niveluri.

  8. „ar fi trimiși la cursuri” ?
    Cine mai exact sa îi trimită? Și firmele sa ii angazeje. Sigur își doresc toți?
    Sau ai cumva niște fantezii comuniste în care partidul știe mai bine ce ii trebuie individului?

    • ANOFM, conform art. 63 – art. 66 din Legea 76.

      Sunteti un norocos ca o firma in România va plătește 8.000 euro net / luna. La un asemenea pachet salarial, in general un candidat trebuie sa dovedeasca un nivel înalt de cultura generală și o atitudine diplomatica.

    • Diana, stai usor cu ironia fina, nu ai cu cine.

    • 👍👍

    • @Diana,
      Eu as zice s-o lași mai ușor cu ironiile și să fii mai atenta cum tii mopul.

    • 8000 prin cumularea salariului de la stat + privat. Pentru ca bugetul primit trebuie cheltuit tot, in institutie sau extern – la propria firma cu aceeasi angajati.
      ce, primaria Bucuresti de ex. nu are „firmele” ei?

    • @Saracutii de ei – adevarul nu inseamna nimic pentru cei mai multi?

    • Ioane, pe tine nici la L.P. nu te accepta nimeni cu atitudinea aia de b0uț arogant.

  9. de cind a venit pandemia, piata muncii in domeniul IT a devenit extrem de flexibila, si ma refer la nivel mondial. nu e efectiv nici o exagerare cind zic ‘la nivel mondial’, exista multi it-isti care lucreaza, din romania, pentru firme din irlanda, spania, sua, in ultimii 2 ani mult mai mult ca inainte.

    in aceste conditii, eu va rog sa mariti taxele sa vedeti ce o sa se intimple :))))
    votati mai departe psd, aur, udmr si tot felul de partide de rahat, votati hoti si ticalosi deci, si incercati numai sa va scoate pirleala cu it-istii :))) s-o schimbat, nenicule, situatia, ca va place sau nu tocilarul ala de care rideati in a 8-a acum cistiga cit tine si nevasta-ta si parintii tai la un loc (pentru ca cine amesteca bere cu rom in generala, va amesteca ciment cu nisip mai incolo in viata).

    ii puneti taxe? vai s-amar de capul vostru. toata europa sta efectiv cu bratele deschise sa primeasca tineri care stiu sa faca munci complexe. asa ca dati-i drumul mai flacai, eliminati facilitatile pt it-isti ca sa va scoateti pentru faptul ca jegurile ce le votati va fura din toate pozitiile, si vedeti ce o sa se intimple.

  10. F tare asta cu impozitul pe venit la IT.
    Eu zic așa: hai sa ne ocupam de ce am promis în campanie: echitate in vârsta de pensionare, salarii la stat și pensii, iar apoi ne uităm și pe impozitul asta pe venit.

  11. Bravo John. Lasă-i sa meargă să adune gunoiu și să meargă la munca de pe șantier. Unii pentru asta sunt făcuți. Nu trebuie să îți bați capul era tare cu ăștia care sunt împotriva celor din IT

  12. @Laura manea, superb comentariul