G4Media.ro

Doi profesori din Germania au demisionat și au părăsit orașul după ce…

sursa foto: Napocanews.ro

Doi profesori din Germania au demisionat și au părăsit orașul după ce au denunțat comportamente extremiste în școală / Amenințări și lipsa de suport din partea colegilor și autorităților

Doi profesori din estul Germaniei au încercat să contracareze activitățile de extremă dreapta ale elevilor de la liceul lor, scrie Euronews. Cei doi profesori spun că elevii se întâmpinau cu salutul nazist, îi amenințau pe imigranți cu bătaia și erau homofobi și sexiști. Au încercat să îi consilieze pe bătăuși, au dat mai multe lecții despre trecutul nazist al țării lor și au invitat un rapper de culoare pentru a vorbi despre respectul reciproc.

Nimic din toate acestea nu a ajutat. Disperați, Laura Nickel și Max Teske au scris o scrisoare publică în care descriau atmosfera de intimidare de la școala Mina Witkojc din Burg. Ei au relatat că elevii se salutau unii pe alții cu salutul nazist, își scrijeleau svastici pe birouri și puneau muzică cu versuri rasiste pe holuri. În cele din urmă au demisionat și au părăsit orașul. Demersurile lor au fost urmate de o serie de amenințări, iar suportul colegilor și autorităților a lipsit cu desăvârșire.

„Profesorii și elevii care luptă în mod deschis împotriva elevilor și profesorilor de extremă dreapta se tem pentru siguranța lor”, au declarat cei doi în scrisoarea pe care au trimis-o ziarelor locale, adăugând că școlile „nu pot oferi un cămin pentru dușmanii democrației”.

Nickel, care a predat engleză și istorie, și Teske, profesor de matematică și geografie, nu erau pregătiți pentru răspunsul pe care l-au primit. O scrisoare din partea unui grup anonim de părinți a cerut concedierea lor. Autocolante cu pozele lor și cu legenda „Plecați la Berlin” au fost lipite pe stâlpii de iluminat din apropierea campusului. Pe rețelele de socializare, cineva și-a declarat dorința de a-i „vâna”.

Descurajați și mai mult de ceea ce ei spun că a fost o lipsă de sprijin din partea colegilor, a directorului și a autorităților locale, Nickel și Teske au anunțat că părăsesc școala și orașul situat la 116 kilometri sud-est de Berlin.

„Declarațiile, acțiunile, sloganurile, homofobia și sexismul de extremă dreapta au fost și sunt la ordinea zilei în această școală”, a declarat Nickel, 34 de ani, care a lucrat la Mina Witkojc timp de patru ani, într-un interviu comun cu Teske, 31 de ani, care a predat acolo timp de trei ani. Nici școala și nici autoritatea școlară locală nu au răspuns la solicitările de comentarii privind demisiile profesorilor.

Dar experiența lui Teske și Nickel a stârnit temeri în capitala germană că extrema dreaptă a câștigat mai mult teren decât credeau mulți în unele zone din fosta Germanie de Est. Experții spun că, în special în sudul landului Brandenburg, unde se află Burg, o rețea de saloane de tatuaje, cluburi de noapte, grupuri de tineri și cluburi de fani ai echipei de fotbal FC Energie Cottbus răspândesc mesajele partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania sau AfD.

Landul Brandenburg, un cuib al extremei drepte

La începutul acestei luni, serviciul de informații interne al landului Brandenburg a pus sub supraveghere oficială Tineretul Alternativei pentru Germania, aripa AfD pentru susținătorii cu vârste de peste 14 ani, ca fiind un grup de „extremă dreapta dovedit”.

Ministerul de stat al educației, criticat pentru că nu i-a sprijinit suficient pe profesori, a anunțat săptămâna trecută că autoritățile au identificat un adolescent suspectat că a postat inițial postarea „vânați-i” pe Instagram.

Directorul executiv al Fundației Amadeu Antonio, Timo Reinfrank, a cărui organizație promovează drepturile omului, lucrând în același timp împotriva extremismului de dreapta, a rasismului și antisemitismului în Germania, a declarat că sudul landului Brandenburg a devenit „o zonă de frică pe care naziștii au declarat-o ca fiind zona lor de origine”.

Reinfrank a spus că acest lucru nu este chiar o surpriză pentru cei care cunosc bine zona, unde extrema dreaptă a fost activă chiar înainte de înființarea AfD, în urmă cu un deceniu. Fundația pe care o conduce a fost numită după un muncitor contractual angolez care, în 1990, a fost ucis atunci când 50 de tineri cu bâte de baseball au plecat în căutarea unor persoane de culoare pe care să le atace în orașul Eberswalde din Brandenburg.

AfD a fost fondată în 2013 și a intrat pentru prima dată în parlamentul german patru ani mai târziu, după ce a făcut campanie pe o platformă anti-migranți. Sondajele recente arată că partidul are un nivel record de susținere la nivel național, de aproximativ 20%.

Motivele pentru atractivitatea sa deosebită în estul Germaniei sunt multiple. Mulți dintre ei și-au pierdut locurile de muncă după reunificarea Germaniei, iar locuitorii încă vorbesc despre faptul că se simt ca cetățeni de mâna a doua în comparație cu vestul țării. AfD a folosit pandemia și afluxul de refugiați ucraineni ca oportunități pentru a promova o narațiune „noi împotriva lor”, spun experții.

Temeri la alegerile de anul viitor

Mulți cred că AfD ar putea deveni cel mai puternic partid atunci când Brandenburg și statele estice similare Saxonia și Turingia vor organiza alegeri anul viitor. În Turingia, candidatul AfD a câștigat luna trecută postul de administrator al comitatului Sonneberg, fiind pentru prima dată din epoca nazistă când un partid de extremă dreapta s-a clasat pe primul loc la nivel de comitat.

După ce profesorii și-au anunțat retragerea, șeful filialei AfD din Cottbus, al doilea oraș ca mărime din landul Brandenburg, s-a bucurat pe Twitter că profesorii – pe care i-a numit „informator radical de stânga” și „complicele” său au dispărut. Poliția investighează amenințările. Când Teske iese în oraș, se uită adesea să vadă dacă nu cumva cineva îl urmărește. Recent, un bărbat s-a apropiat de el într-un magazin și i-a șoptit la ureche: „Pleacă de aici”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Cred ferm ca toate acestea se datoreaza discriminarii „pozitive”. Adica niste oameni, sunt discriminati, indiferent din ce motiv, asa ca in loc sa impunem legi antidiscriminare, impunem legi care ii discrimineaza pe ceilalti. De exemplu angajari bazate pe rasa, nu pe competenta. Daca nu i-as crede mai putin inteligenti, as spune chiar ca rusii sunt in spatele acestui curent. In romania inca nu avem probleme si sper ca si occidentul se va trezi in timp util, dar in canalele vestice discriminarea pozitiva este deja o problema, sper ca totusi numai in bula mea.

    • @mihai0062000 – Avand in vedere zona preponderent estica in care a inflorit extremismul, zona care a avut legaturi foarte stranse cu rusia comunista, nu exista niciun dubiu ca rusii sunt in spatele acestui curent si nu numai in Germania ci si in multe tari din fostul bloc comunist.