G4Media.ro

DOCUMENT Șeful Consiliului European, propunere de compromis pentru ”Planul Marshall” de salvarea…

Foto: Facebook Charles Michel

DOCUMENT Șeful Consiliului European, propunere de compromis pentru ”Planul Marshall” de salvarea a UE: o ușoară scădere a sumei, pentru a mulțumi ”statele zgârcite”

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a prezentat oficial vineri o propunere de compromis pentru negocierea dură privind pachetul financiar dedicat relansării economiei europene după criza de Covid-19.

Propunerea lui Charles Michel păstrează suma inițială avansată de Comisia Europeană pentru inițiativa Next Generation EU – dedicată exclusiv relansării economice: 750 miliarde euro, din care 500 miliarde euro granturi nerambursabile și 250 miliarde euro împrumuturi.

În schimb, noua propunere scade ușor viitorul buget multianual pe șapte ani al UE de la 1.100 miliarde de euro la 1.074 miliarde de euro, potrivit documentului oficial.

Charles Michel a făcut noua propunere tocmai pentru a facilita un acord rapid între statele membre, dat fiind că e nevoie de un vot unanim pentru aprobarea pachetului financiar. Documentul avansat de șeful Consiliului European ar avea menirea de a menaja susceptibilitățile așa-numitelor ”state zgârcite” (Olanda, Suedia, Danemarca, Austria), care nu vor să plătească pentru relansarea economică din statele ”risipitoare”, care sunt și cele mai lovite de criza Covid-19 (Spania, Italia).

Discuțiile pe noul cadru propus de Charles Michel vor avea loc la Consiliul European din 17 iulie, când șefii de stat sau de guvern din UE se vor întâlni într-o ședință decisivă pentru viitorul Uniunii. Deocamdată, statele reticente la cheltuieli nu au transmis poziții oficiale legate de încercarea de compromis, dar analiști citați de Politico se așteaptă la negocieri anevoioase – adică exact lucrul de care UE nu are nevoie.

România ar urma să primească 33 de miliarde de euro dintr-un fond special creat de Comisia Europeană pentru a ajuta la revenirea economiilor grav afectate de pandemie. România ar fi al doilea beneficiar din rândul țărilor central și est-europene, după Polonia (alocare de 64,5 miliarde de euro).

Citește aici totul despre propunerea inițială a Comisiei Europene

Foto: Facebook / Charles Michel

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. ‘Relansarea’ inseamna de fapt tiparire de bani si aruncarea lor in piata. Oricum, si sumele ‘nerambursabile’ se platesc tot din taxele platite de firme si cetateni! Din pacare UE ajunge tot mai mult sa fie o organizatie de redistribuire centralizata de resurse! Deci felicitari celor 4 state asa zis ‘zgarcite’!

  2. Daca nu arunca cu bani, inseamna ca sunt zgarcite?
    Si ce garantii au aceste state ca banii nu se duc in buzunarele mafiotilor si birocratiei care-si cumpara „dotari” numai ca sa arate ca banii sunt consumati? Niciuna. Europa este sufocata de birocratia care se autointretine si se automultiplica si se foloseste de politicieni „alesi” (nu dupa competente ci dupa „figuri” gen „sa aratam ca facem ceva”).

    • Corect! Problema e ca se crede ca doar in Romania fondrile publicesunt capusate de catre baieti destepti, cand de fapt asta se intampla in mai toate situatiile in care statul distribuie resurse! Se formeaza gasti care atrag subventii si fonduri dupa care se lauda (casi pe vremea lui Ceausescu) cu realizarile marete!

  3. Propun alta modificare: data viitoare cand moare o badanta romanca prin Austria fara ingrijiri medicale, ca sa facem economii, sa nu ii mai aprindem lumanare. Si asa, lumanarile produc mult CO2.