G4Media.ro

DOCUMENT Planul Marshall al UE pentru salvarea economiei. România va primi 33…

sursa foto: EPA/OLIVIER HOSLET

DOCUMENT Planul Marshall al UE pentru salvarea economiei. România va primi 33 de miliarde de euro, din care 19 miliarde – fonduri nerambursabile. Comisia Europeană propune un pachet de măsuri de 1.850 de miliarde de euro

Comisia Europeană a propus miercuri un plan de refacere economică (European Recovery Plan) în valoare de 1,85 trilioane euro (1.850 miliarde de euro) pentru viitorul exercițiu financiar de șapte ani. Comisia Europeană a transmis propunerea către Parlamentul European și Consiliul UE, care trebuie să îl aprobe.

Proiectul Comisiei Europene include mai multe instrumente de intervenție pentru ajutarea statelor membre lovite de criza provocată de coronavirus: atât viitorul buget multianual al UE (1.100 miliarde de euro), cât și inițiativa Next Generation EU, în valoare de 750 miliarde euro. Din totalul de 750 de miliarde de euro, 500 miliarde vor fi granturi (fonduri nerambursabile) și 250 miliarde vor fi împrumuturi.

Din aceste 750 de miliarde de euro, Italia va primi 173 de miliarde de euro (82 de miliarde fonduri nerambursabile, 91 miliarde euro sub formă de împrumuturi), iar Spania va primi 140 de miliarde de euro (77 miliarde euro sub formă de granturi nerambursabile și 63 de miliarde de euro), potrivit Reuters.

Din inițiativa Next Generation EU, România va primi în total 33 de miliarde de euro, potrivit europarlamentarului Siegried Mureșan, 19 miliarde de euro fiind fonduri nerambursabile, potrivit Bloomberg.

Comisia Europeană vrea ca investițiile ce vor fi făcute de statele membre cu banii din aceste mecanisme să respecte Green Deal – planul ecologic propus de Ursula von der Leyen, care își propune reducerea semnificativă a emisiilor poluante.

Planul Comisiei Europene se bazează pe acordul istoric între liderii Emmanuel Macron (Franța) și Angela Merkel (Germania) pentru emiterea de obligațiuni comune ale UE. Acum urmează bătălia politică din interiorul Uniunii, unde grupul celor patru state austere (Olanda, Suedia, Danemarca și Austria) se opune emiterii acestor obligațiuni comune.

Next Generation EU va strânge banii prin emisiuni de obligațiuni ale UE – o premieră absolută în istoria Uniunii Europene, iar împrumuturile acordate statelor din acest buget vor fi rambursate de statele membre în perioada 2028 – 2058.

Pe de altă parte, Comisia Europeană vrea să își crească propriul buget pentru a acorda statelor membre credite și finanțări nerambursabile (granturi). Din ce surse vor proveni veniturile Comisiei Europene? O nouă taxă pentru giganții din IT (vizate sunt corporațiile americane), taxarea emisiilor poluante și o taxă pe activele marilor corporații. Toate acestea vor trebui însă aprobate de statele membre.

De notat că propunerea Comisiei Europene prevede excluderea Parlamentului European din gestionarea fondului ce stă la baza revenirii economice a UE.

Context. Comisia Europeană operează cu două scenarii privind scăderea economică din acest an: scenariul optimist (o scădere de 7%) și scenariul pesimist (scădere de 16% dacă UE va fi lovită de al doilea val al pandemiei). Șomajul este proiectat la 9% în întreaga Uniune.

În curs de actualizare

Foto: Ursula von der Leyen, Angela Merkel și Emmanuel Macron (Sursa: Agerpres – EPA – Olivier Hoslet)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

34 comentarii

  1. Merkel propune ,Olanda refuza pana la urma impart banii intre ei ,sila maxima.

  2. Rusia va dona 3 catralioane de ruble pentru sustinerea economiei (echivalentul a 300 de euro).

    • Exact!
      Buna asta.

    • Mda, cam asa e.
      Asteptam sa ploua cu miliardele de euroi fonduri nerambursabile peste tarile membre ale CSI. Numa’ sa se ambitioneze Ruisa putin! Acum trebuie sa soseasca, sunt pe teava! Modovenii deja stau cu caciulile in maini si se holbeaza la cer!

    • Deosebirea e ca Romania plateste la bugetul UE, nu al CIS. Astia au zis ca dau Romaniei 33 din 1850 de miliarde adica 1,78%. Nu cred ca Romania e mai putin de 2% din UE, cam pe orice masura m-as putea gandi. Nu pot gasi contributiile Romaniei la bugetul UE, pentru ca populimea romana e multumita asa, dar te las pe tine sa demonstrezi ca e mai mica de 1,78%

    • Trol rusnac ieftin, PIB-ul UE e de peste 13 trilioane de euro, Romania e pe la 200 si ceva miliarde, deci e foarte procentual (chiar un pic mai bine ca ponderea noastra 1,8%). Nice try….

    • Deci romanache e multumit ca si-a luat banii inapoi de la Berlin. Mega afacere acest UE, mult mai tare decat URSS.

      Auzi, romanache, dar ingrijirile medicale ale muncitorilor romani de pe Italea, de pe Anglea cine le plateste? Sau e vina lui Putin si aici?

  3. Asadar, Comisia este in faliment. Acesti bani nici macar nu exista, ci trebuie ca UE sa faca rost de ei. Cum vor face rost…prin taxarea gigantilor IT (americani evident, deoarece Europa n-are giganti IT), taxarea marilor corporatii si taxarea emisiilor poluante (saci de gunoi albastri, galebni, verzi). Utopia merge cu demnitate pana la capat, chiar daca moare. Precum orchestra de pe Titanic care a cantat pana s-a scufundat vasul. Oricum, o mare parte din acesti bani (chiar daca utopici) vor fi redirectionati direct catre Vest, iar sursele acestor fonduri vor fi doua state asiatice (prietenii stiu de ce), unul asiatic 100%, iar celalalt avand o parte europeana.

    • Esti varza….rusia nu are bani….china investeste in Africa, vezi exemplul cu OMS..

    • Exact! Ăștia au impresia ca toți europenii se vor înghesui sa cumpere obligațiuni scadente in 38 de ani:)). Succes!

    • Si unde ati dori Dv sa fie alocate aceste sume? Care sunt statele UE care au avut mult de suferit de pe urma acestei pandemii?
      Singura intrebare pe care ar trebui sa v’o puneti este: la ce foloseste acest fond? Unul dintre raspunsuri, vi’l pot da eu: in nici un caz pentru dezvoltare, deoarece exista deja un fond de dezvoltare.
      Nimic mai simplu; cititi numele fondului si va veti putea raspunde singur.

  4. Greu cu intelegerea si autopacalirea .Totul este foarte clar ,dar asta doar penrtru cine poate intelege . Sfatuiesc pe cei – neintelegatori de serviciu fiind- sa reciteasca textele .

    • @Albinuta lu’ peste prajit! Problema este daca UE va mai fi credibila pentru statele membre si daca va putea sa atraga acei bani (care acum nu exista decat pe hartie) cu care sa-si salveze „bunastarea”. Vezi tu, exista state care ar putea incheia niste acorduri de imprumut bilaterale cu China, de exemplu, in termenii si conditiile agreate de cele doua state. Stii ce am aflat de la o pasarica? Faptul ca serviciile secrete italiene vor sa impiedice preluarea de care Olanda si Germania a unor companii strategice italiene, evident pentru a fi salvate de la faliment si pentru a ramane in cadrul UE. Se pare ca-i prefera pe investitorii chinezi, in detrimentul celor europeni din Nord. Asa ca, vezi tu Alibinuto, UE trebuie sa se faca utila si credibila in urmatoarele zile.

    • @albina

      Nu le este greu sa inteleaga, au inteles perfect ceea ce este acest fond si cum va fi folosit.
      Insa, le este peste mana sa recunoasca buna implicare a UE. Exista aici, 4 mari categorii:
      -neo-americani, gata sa critice UE
      -neo-populisti/nationalisti, gata sa critice pe oricine 😀
      -cei care traiesc in trecut si care au nostalgia „toti, la fel”
      -persoane cu cultura politica si economica (o minoritate)

      Cum dorit si sperati Dv ca un total incult politic si economic, sa inteleaga ceea ce este si reprezinta UE? Le este f dificil sa inteleaga care le este rostul si rolul in societatea romaneasca, iar Dv doriti sa inteleaga textul unui articol.

    • @el,
      +1!

  5. In Kiseleff, dilema e cat casa : 19 miliarde de euroi nerambursabili (deci FURABILI) plus inca 14 miliarde de euroi sub forma de credite acordate cu dobanzi foarte avantajoase (deci FURABILI scrie si pe astia) versus plata pensiilor marite cu 40% si a inca unor „populisme” mult mai marunte !

    PS. Eheeeiii daca mai era vechea conducere acum, ce simpla ar fi fost alegerea

    PPS. Sper ca s-a inteles ca modalitatea de a ajunge la cisterna plina cu miere a CE e o banala motiune de cenzura ! :))) Hotararea, cum am spus, e grea insa !

  6. sa vedeti acum cat va fura pnl-ul din fondurile astea, punem de inca un POSDRU la Mamaia? cursul va fi jumatate de ora si restul zilei pe plaja, ca doar suntem romani, nu ne pasa de tara

  7. Problema e ca, dacă va fi sa fie, România, la cât de incapabila este, nici banii nerambursabil nu va fi în stare sa-i tragă!

  8. Multumim U.E ! Atat trebuie spus . Sunt niste bani pe care Romania nici nu visa sa ii aiba daca nu era membra U.E.

    • Dilema mare in Kisellef: Ciolacu si actuala sleahta de talhari de la varful partidului au de ales intre 19 miliarde de euroi, nerambursabili (deci FURABILI !) si 14 miliarde de euroi primiti sub forma de credite cu dobanda extrem de avantajoasa si cu termen de rambursare intr-o alta viata (deci FURABILI si astia !), insotiti de angajamentele legale de a plati pensiile majorate cu 40% precum si alte populisme mult mai ieftine insa si a ramane pe durata viitoarei legislaturi in afara jocului dar ne erodati de guvernare, greseli, hotii, viitoare criza economica etc asteptand prabusirea PNL si a USR !

      PS.. Daca acum la conducerea PSD s-ar fi aflat vechea conducere in frunte cu Dragnea, motiunea de cenzura avea deja termen de dezbatere in Parlament ! :)))

  9. CTRL + F – green – de 18 ori ; grant – de 2 ori
    cu alte cuvinte r.a.hat.
    Cand cele 7-9 mld euro pe care vrea D sa le infuzeze in Lufthansa se vor transforma in avioane green ce imprastie parfum pe teava, atunci va avea succes si aceasta utopie de plan!
    750 mld – vad ca Ursula joaca tare, vrea banii proprii pentru Comisie prin marirea contributiei la 2% .
    Curat ajutor dezinteresat. Anumite cercuri de business isi freaca deja mainile – cheap, abundant money from the officialities!

  10. Nu ramane decat sa speram ca Suedia, Austria, Danemarca si Olanda se vor opune acetui plan nerealist si ca vor incuraja munca, inovatia si harnicia, si nu traiul pe datorie si subventii promovat de Germania. Ciudat cum de s-a razgandit Germania in ultimul ceas…parca era impotriva mutualizarii datoriilor. Insa ce nu face doamna komisar Merkel pentru a obtine hegemomia…ehe!

  11. Un „cadou” foarte otravit.
    Banii acestia comisia europeana nu ii are. Trebuie sa ii stranga de pe piata de capital. Oare cine are cash in acest moment si nu stie ce sa faca cu el? Sua? Sau china?
    Cu ce va garanta aceste imprumuturi de pe piata de capital comisia europeana? Ideea obligatiunilor comune e atragatoare dar istoric vorbind mai degraba va strica ratingul bunilor platnici (germania?) decat il va imbunatati pe al celor rai (PIGS). Vezi cazurile Fannie Mae si Freddie Mac. Ok, acum suna tentant o gramada de miliarde. Dar peste 5-10 ani?
    In fine extrem de problematic va fi controlul acestui fond. Parlamentul european, de bine, de rau singurul organ ales direct de cetatenii ue e sarit din schema. Atunci comisia europeana si am avut un exemplu de transparenta anul trecut odata cu numirea/alegerea doamnei von der Leyen (prea proasta pentru politica interna a fost numai buna de trimis la bruxelles pe post de „sefa”).
    Interesul romaniei, dureros de explicat, este sa blocheze asemenea proiecte faraonice. O „casa a poporului” financiara. Tentante cele 33 de miliarde dar romania are probleme in a cheltui si 1 miliard. Deci practic romania nu va avea beneficii de pe urma acestui plan. Atunci atitudinea normala e cea conservatoare. Imi sunt antipatici si austriecii si olandezii dar propunerea lor e mai aproape de realitate. In plus presupune un control mai bun al banilor atat ca surse cat si in ceea ce priveste cheltuirea lor. Pentru un stat sarac precum e romania e bine sa nu se arunce orbeste la bani cu nemiluita oricat de tentant ar fi. Ceea ce i se propune romaniei e echivalentul creditelor in franci elvetieni din 2007. De luat aminte!

    • Foate adevarat, dar explicati-le si celorlalti care acum jubileaza cum sta treaba. In plus, numai 19 miliarde sunt nerambursabili, din cei 33. Dincolo de faptul ca acesti bani nu exista decat pe hartie acum, ma intreb daca vor fi suficienti pentru relansarea noastra economica dupa criza. Ce ma intristeaza este faptul ca utopia cu iz stalinist-Green Deal- continua sa absoarba miliarde precum o gaura neagra. Nici in al 12-lea ceas nu renunta UE la asa mizeria marxista. Asta va avea un impact major asupra tuturor statelor si economiilor lor.

    • Abureala ecologista va duce la continuarea exodului locurilor de munca spre China pentru ca, nu-i așa, vrem o Europa “curată” iar gunoiul nu se vede dacă îl arunci peste gard. Toată povestea va rezulta într-un bail out masiv al EU fix de către China. Și uite așa China se pricopsește cu un parc tematic. Sărac, dar verde.

  12. Inainte sa criticati atata UE,faceti un joc de gandire si amintiti va cum era pana in 2007.

  13. Adica plata specialilor si banii pentru jaful partidului si securistilor pe 2-3 anisori.

    La munca, ca sinistrul venetian tudorel are multe pensii, multe salarii si multe sinecuri de primit. de la prosti.

  14. Acum toata lumea are probleme si nu exista solutii miraculoase.Randul trecut citeam despre China ca are datorii imense.S-ar putea ca Japonia si India să iasă mai bine din aceasta criza.Populismul,goana după putere,demagogia,manipularea vor adânci și mai tare aceasta criza.Cea ce este interesant,este ca tarile chivernisite încep să iasă la suprafață și nu vor să facă echipa cu risipitorii.Negocierea este metoda care poate salva U.E..

  15. Nu TRILIOANE ci BILIOANE.
    Greşeală de traducere.
    La americani nu există cuvântul miliard. La ei un miliard se numeşte billion. Un bilion se numeşte trillion.