
DOCUMENT Ministrul Cercetării: Guvernul a depus un memorandum pentru statutul de observator în cadrul consorțiului ELI-ERIC / Secretar de stat: Excluderea României ca membru gazdă, având cel mai puternic laser din lume, a fost o premieră
Săptămâna trecută “a fost un moment important în evoluția proiectului laserului de la Măgurele, aprobarea de către Guvern a intenției României de a face parte din consorțiul care va administra această infrastructură de cercetare foarte importantă”, a anunțat ministrul Cercetării, Ciprian Teleman. Memorandumul aprobat de Executiv prevede, însă, acceptarea României ca membru observator, ceea ce ar însemna că nu vom avea dreptul de vot în Adunarea Generală a ELI-ERIC. Excluderea României din Consorțiul ELI-ERIC este o premieră europeană, spune pentru secretarul de stat Dragoș Ciuparu.
Susține G4Media. Click AICI pentru a redirecționa 3.5% din impozit - online, gratuit și simplu.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Până acum, nu a mai existat un caz în care o țară fondatoare a unui astfel de proiect de cercetare să nu fie acceptată în calitate de membru-gazdă în cadrul unui ERIC format special pentru gestionarea științifică a infrastructurii din țările fondatoare, a explicat pentru Edupedu.ro Dragoș Ciuparu, secretar de stat.
Pentru a putea face parte din consorțiul ERIC, România a depus un memorandum pentru a fi acceptată ca membru observator, ceea ce ar însemna că nu vom avea dreptul de vot în Adunarea Generală a ELI-ERIC. Memorandumul a fost prezentat miercurea trecută în ședința de Guvern de ministrul Cercetării, Ciprian Teleman. Documentul prevede nominalizarea lui Valentin Sorin Costreie, consilier de stat al premierului, și a unui reprezentant din cadrul Ministerului Cercetării, ca delegați în Adunarea Generală a ELI-ERIC.
Ministrul Cercetării, Ciprian Teleman, a transmis duminică seara că Guvernul a aprobat săptămâna trecută memorandumul privind intenția României de a face parte din consorțiul care va administra această infrastructură de cercetare. „Urmează ca la sfârșitul săptămânii viitoare, probabil, să fie un vot în comitetul Consorțiului și sper la un vot pozitiv. A fost un dosar blocat 2 ani de zile, acum am lucrat în echipă cu Președinția României, Guvernul și miercuri dl Sorin Costreie, consilier de stat în guvernul României a avut o intervenție foarte bună în comitetul consorțiului care ne duc e un pas înainte în acest proiect. De asemenea, colegii din minister, consiliul consultativ pentru cercetare-dezvoltare, condus de domnul academician Zamfir, a dat un aviz pozitiv și, de asemenea, consiliul de administrație al Institutului de Fizică Horia Hulubei“, a spus ministrul Cercetării.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii