G4Media.ro

DOC Inițiativa legislativă privind parteneriatul civil a fost depusă la Parlament: Persoanele…

DOC Inițiativa legislativă privind parteneriatul civil a fost depusă la Parlament: Persoanele de același sex își vor putea legaliza relația, dar nu vor putea adopta copii

Inițiativa legislativă privind parteneriatul civil a fost depusă miercuri la Parlament, fiind semnată de 42 de aleși de la PSD, PNL, USR și UDMR. Potrivit proiectului, inclusiv partenerii de același sex își vor putea oficializa relația, fără ca aceștia să poată însă adopta copii.

”Împreună cu alți 42 de colegi parlamentari de la PNL, UDMR și USR am depus astăzi proiectul de lege privind parteneriatul civil. Așa cum reiese din jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului și a Curții Constituționale a României, statul roman are o obligație pozitivă să adopte un cadru legal unitar, coerent și predictibil prin care să protejeze viața de familie, indiferent dacă aceasta se desfășoară în cadrul căsătoriei sau în afara căsătoriei. Îmi doresc o dezbatere echilibrată, argumentată și rațională, care nu poate avea loc decât în Parlamentul României”, a anunțat deputatul PSD Petre Florin Manole pe Facebook.

Principalele prevederi ale inițiativei:

  • parteneriatul civil reprezintă asocierea dintre două persoane de sex diferit sau de același sex în scopul organizării și protejării vieții lor comune ca viață de familie.
  • Persoanele de același sex nu vor putea adopta copii
  • partenerii pot să-și înscrie bunuri comune într-o așa-numită Convenţie referitoare la regimul comun al bunurilor
  • pentru a putea încheia o uniune consensuală, partenerii trebuie să aibă cel putin 18 ani împliniți, cel puţin unul dintre parteneri să fie cetăţean român sau este cetăţean străin sau apatrid cu reşedinţa în România de cel puțin 1 an. O altă condiție este ca niciunul dintre parteneri să nu fie căsătorit sau angajat într-o  altă uniune consensuală
  • fiecare partener îşi păstrează numele de dinainte de încheierea uniunii consensuale
  • partenerii sunt asimilaţi soţilor, în materia: asistenţei sociale, asigurărilor sociale, asigurărilor de sănătate, drepturilor pacientului, impozitelor şi taxelor, prevenirea şi combaterea violenţei domestice şi a altor fapte de natură penală sau contravenţională săvârşite asupra unui membru de familie
  • partenerii de sex diferit sunt asimilaţi soţilor în ceea ce priveşte stabilirea filiației firești față de copii, respectiv autoritatea părintească cu privire la copiii născuţi în timpul parteneriatului civil.

Proiectul de lege privind parteneriatul civil a fost elaborat de un grup de lucru format din parlamentari de la mai multe partide pornind de la un draft transmis de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.

„Faţă de anul 1990, există schimbări majore în comportamentele populaţiei referitoare la cuplu, viaţă sexuală, căsătorie: românii se căsătoresc mai puţin frecvent şi mai târziu, au tot mai puţini copii, la vârste mai înaintate, trăiesc în gospodării mai restrânse şi nu întotdeauna de tip familial. Astfel, naşterile în afara căsătoriei reprezentau 31,2% din total în anul 2014, faţă de 17% în 1993. În ceea ce priveşte românii care trăiesc în parteneriat neînregistrat, aceştia reprezintă un procent constant din populaţie începând de la Recensământul din anul 2002 până în prezent – 3,5% din populaţie. Mai mult, anchetele sociologice estimează ponderi cel puţin duble ale acestora (între 7-10%). Dată fiind absenţa recunoaşterii legale pentru parteneriatul civil precum şi stigma pe care de obicei societatea o proiectează asupra concubinajului, datele raportate ar trebui luate în considerare ca un prag minim”, se arată în expunerea de motive.

Conform proiectului, condiţiile pentru încheierea parteneriatului civil sunt: partenerii au împlinit vârsta de 18 ani; cel puţin unul dintre parteneri este cetăţean român sau este cetăţean străin sau apatrid cu reşedinţa în România de cel puţin un an; niciunul dintre parteneri nu este căsătorit sau înregistrat ca partener civil.

Parteneriatul civil se încheie în baza consimţământului personal şi liber exprimat al viitorilor parteneri, printr-o declaraţie încheiată în formă autentică, sub sancţiunea nulităţii absolute, în faţa unui notar public. Declaraţia de parteneriat civil nu poate fi dată prin mandatar, prevede proiectul.

Alături de consimţământul viitorilor parteneri, în declaraţia de parteneriat civil, aceştia vor declara pe propria răspundere, în mod obligatoriu: că nu există niciun impediment legal la încheierea parteneriatului civil, că şi-au comunicat reciproc starea sănătăţii; că nu există în vigoare nicio căsătorie şi niciun parteneriat civil din care să fie parte.

După verificarea îndeplinirii cerinţelor legale, notarul public va proceda la autentificarea declaraţiei de parteneriat civil sau va întocmi o Încheiere de respingere, după caz. Câte un duplicat al declaraţiei de parteneriat civil se va transmite pentru înregistrare, în ziua întocmirii actului sau cel târziu a doua zi, de către notarul public instrumentator, pe cheltuiala părţilor, în: Registrul Naţional Notarial de Evidenţă a Parteneriatelor Civile, Registrul Naţional Notarial al Regimurilor Matrimoniale; Registrul Naţional Notarial de Evidenţă a Liberalităţilor; serviciului de stare civilă de la primăria în a cărei rază teritorială domiciliază sau îşi au reşedinţa viitorii parteneri, pentru a fi înregistrat în registrele de stare civilă şi pentru eliberarea Certificatului de Parteneriat civil.

Fiecare partener îşi păstrează numele avut înaintea încheierii parteneriatului civil, prevede proiectul.

În materia moştenirii, partenerul supravieţuitor este asimilat soţului supravieţuitor, cu excepţia cazului în care partenerii renunţă, în mod expres, în cadrul declaraţiei de parteneriat civil, la vocaţia succesorală reciprocă. În materia pensiei de urmaş şi a altor drepturi de asigurări sociale, partenerul supravieţuitor este asimilat soţului supravieţuitor.

Partenerii sunt asimilaţi soţilor în materia: asistenţei sociale, asigurărilor sociale, asigurărilor de sănătate, drepturilor pacientului, accesului la servicii, impozitelor şi taxelor, prevenirea şi combaterea violenţei domestice şi a altor fapte de natură penală sau contravenţională săvârşite asupra unui membru de familie.

Partenerul aflat în întreţinerea partenerului asigurat beneficiază de asigurare medicală în sistemul public de sănătate, fără plata contribuţiei, obţinând calitatea de co-asigurat. În cazul spitalizării sau decesului unuia dintre parteneri, celălalt partener este considerat aparţinător şi membru de familie.

Până la încetarea sau desfacerea parteneriatului civil, partenerii îşi datorează reciproc întreţinere înaintea celorlalţi obligaţi. Partenerul are dreptul la întreţinere, dacă se află în nevoie din pricina unei incapacităţi de muncă survenite înainte de încheierea parteneriatului civil ori în timpul acestuia; el are drept la întreţinere şi atunci când incapacitatea se iveşte în decurs de un an de la data încetării sau desfacerii parteneriatului civil, însă numai dacă incapacitatea se datorează unei împrejurări în legătură cu parteneriatul civil.

Partenerii sunt asimilaţi soţilor în relaţiile care au loc în justiţie, în orice materie. Partenerii sunt asimilaţi soţilor în stabilirea incompatibilităţilor la numirea în anumite funcţii şi în materia conflictului de interese.

Partenerul beneficiază de 3 zile de concediu cu plată în caz de deces sau boală gravă a celuilalt partener. Angajatorul este obligat să ţină cont în stabilirea concediilor dacă cei doi parteneri lucrează în acelaşi loc. Partenerii pot beneficia de maxim 5 zile de concediu cu plată în urma încheierii parteneriatului civil.

În cadrul parteneriatului civil între persoane de sex diferit: partenerii nu sunt asimilaţi soţilor în ceea ce priveşte stabilirea filiaţiei fireşti faţă de copii. Paternitatea copiilor născuţi sau concepuţi în timpul parteneriatului se stabileşte potrivit dispoziţiilor din materia filiaţiei paterne din afara căsătoriei. Partenerul are obligaţia de a asigura protecţia şi bunăstarea copiilor celuilalt partener care locuiesc şi sunt îngrijiţi şi educaţi împreună de cei doi parteneri. Partenerul de sex diferit desemnat ca persoană care se ocupă de întreţinerea copilului are dreptul de a reprezenta copilul în relaţiile cu instituţiile educaţionale, medicale şi sociale, în lipsa părintelui biologic.

Partenerii din parteneriatul civil între persoane de acelaşi sex nu pot adopta.

În cazul procesului de obţinere a cetăţeniei române, cei doi parteneri sunt asimilaţi soţilor, beneficiind de prevederile art.8 din Legea cetăţeniei române nr.21/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Oricare dintre cei doi parteneri are dreptul de a continua contractul de închiriere a locuinţei în cazul părăsirii definitive a domiciliului de către titularul contractului de închiriere sau al decesului acestuia.

Parteneriatul civil se desface în următoarele condiţii: prin acordul comun al celor doi parteneri manifestat printr-un act de încetare a parteneriatului civil încheiat în formă autentică; prin comunicarea deciziei unilaterale a unuia dintre parteneri de încetare a parteneriatului civil întocmită în formă autentică.

Cuplurile care au încheiat parteneriate civile în mod legal pe teritoriul altor state beneficiază de recunoaşterea statutului lor pe teritoriul României şi de aceleaşi drepturi şi obligaţii ca şi cuplurile care au încheiat un parteneriat civil în România.

Puteți citi aici inițiativa legislativă și expunerea de motive: 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

15 comentarii

  1. 95% dintre români se opun acestui gunoi.

  2. Faza aia cu partenerii de acelasi sex nu pot adopta copii e cam discriminatorie si daca nu cade la CCR,sigur cade la CEDO.Ori pot adopta si cuplurile hetro si cele homosexuale,ori nu poate adopta niciunul,asa ar fi corect.Bine,asta e vorba despre adoptia in cupluri,dar cum ramane cu adoptia de catre o singura persoana?Chiar si acum persoanele gay pot adopta copii.O persoana singura daca se califica,poate adopta copii indiferent de orientare sexuala.Ce se intampla cu persoanele gay care intra intr-un parteneriat civil?Mai pot adopta copii de unu singur sau nu?Daca nu,din nou se incalca niste drepturi,si daca nu tine la CCR,la CEDO tine cu siguranta.Ce se intampla cu un copil adoptat,daca parintele lui adoptiv intra intr-un parteneriat civil cu o persoana de acelasi sex?Vine protectia copilului si il ia sau ramane in continuare cu parintele lui?Proiectul asta are deja multe hibe.

    • A cazut deja la CEDO, a fost o decizie impotriva Frantei. Orientarea sexuala nu poate fi motiv de discriminare la adoptie.

  3. PSD, PNL, USR și UDMR!
    Bina macar ca acum stiu cu cine sa nu votez!

  4. E bine că s-a pus în mișcare această inițiativă. Ideea parteneriatului civil am susținut-o încă de la început, sper să devină realitate. Este un lucru perfect normal într-o societate supusă evoluției, și nu înțeleg de ce nu a fost demarată procedura legislativă de mai de mult.

    • Nu sunt carcotas, nici impotriva. Am doar o nelamurire:

      Ce ar face un cuplu heterosexual sa respinga casatoria dar sa accepte parteneriatul civil? Ce avantaje le aduce a doua varianta si de ce dezavantaje ii scuteste?

      Chiar nu imi este clar!

    • Diferențe mari între soți de sex opus nu sunt, deși există și în acest caz câteva, de exemplu, copilul născut in timpul parteneriatului civil nu este prezumat a aparține tatalui, deci lipsește prezumția de paternitate. Noutatea mare vizează relațiile dinte gay, care nu aveau un statul asimilat, cât de cât, soților. De exemplu, potrivit parteneriatului civil, raportat la legea penală, tăinuirea nu mai constituie infracțiune dacă este săvârșită de unul dintre soți. Alt exemplu, prescripția nu va curge nici între parteneri.

    • @sanitarul: asta: partenerii sunt asimilaţi soţilor, în materia: asistenţei sociale, asigurărilor sociale, asigurărilor de sănătate, drepturilor pacientului, impozitelor şi taxelor, prevenirea şi combaterea violenţei domestice şi a altor fapte de natură penală sau contravenţională săvârşite asupra unui membru de familie.
      În esență pot reprezenta unul pentru celalalt aparținător în sistemul de sănătate, prin dispariția unuia celalalt poate fi moștenitor,… Lucruri de acest fel. Importante, zic eu!

    • @Teodor: bun, un motiv ce le diferentia ar putea fi paternitatea copilului. De notat.
      Dar doar atat?!

      @Cosmin: citeste cu atentie intrebarea!
      Hai sa o reformulez, pentru tine: De ar alege heterosexualii parteneriatul civil si nu s-ar casatori direct?
      N-ai dat niciun motiv in raspunsul tau, tot ce ai enumerat e acoperit si de casatorie … 🙁

    • @Sanitarul, ar mai fi câteva, de exemplu, obligația de fidelitate nu există în cazul parteneriatului civil, de aici și câteva consecințe juridice. Oricum, parteneriatul civil vizează in primul rând, zic eu, căsătoriile de tip gay, deci pentru cuplurile heterosexuale nu va fi vreo diferența mare. Totuși, m-as mai gândi la un lucru: în cazul căsătoriei exista tradiția cu pregătirile de nunta, mers la biserica, aranjat mare petrecere și alte asemenea; în cazul parteneriatului civil nu există vreo tradiție, deci foarte simplu poți merge la notar și oficializa acest lucru super rapid și super simplu.
      Spun că era necesar acest proiect pentru că cuplurile gay sunt private de anumite „avantaje” pe care legea le conferă persoanelor căsătorite, însă nu văd de ce ar exista acest regim discriminatoriu dacă doi gay pot conviețui la fel de bine. Bine, nu zic acum să legalizeze căsătoriile între gay, căci, într-adevăr, căsătoria este o instituție existentă de mii de ani, și de esența ei au fost și încă sunt cuplurile heterosexuale. Parteneriatul civil e chiar o soluție de mijloc foarte bună.

  5. Va fi cea mai „de pe scaun” admitere a unei exceptii de neconstitutionalitate intemeiate pe art 16 (1) din Constitutie – „Egalitatea in drepturi” : „Cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari.”

    Singura sansa a dacopatilor, a imbacsitilor, a bigotilor de a nu avea o lege care sa permita adoptia copiilor de catre cuplurile gay este aceea de a nu vota niciodata legea parteneriatului civil si a spera astfel ca niciodata unui cuplu gay nerecunoscut de legea romana a forma un parteneriat legal nu i se va permite sa adopte copii !

    PS. Dar proiectul acesta de lege nu rezolva situatia cuplurilor de acelasi sex care vin in parteneriat cu copii adoptati in afara parteneriatului ! Astora ce o sa le faceti ? Le luati copiii (si-i duceti in Teleormani ca sa le fure Dragnea banii de mancare, de haine si de locuit) si abia apoi ii cuplati legal pe parintii adoptivi ?

  6. Bai românilor ce santeti ba așa de fericiți că o să fie parteneriate civile civile homo și în România!Voi nu mai aveți discernământ deloc?Numiti binele tău și raul bine ,ce credeți că ăia din vest sânt deștepți că au legalizat tot felul de urâciuni și păcate îngrozitoare precum căsătorii homo ,ideologie de gen,educație sexuală în școli (de fapt pornografie mascată),eutanasie , suicid asistat și altele?Toate lucrurile acestea sunt oribile ,abominabile și de sorginte satanică nu ar trebui să fiți de acord cu așa ceva .Aceste lucruri trebuie condamnate pe fata cât și pe cei ce le promovează fie ei politicieni ,ong-isti ,mass media ,și alte organizații care colcăie de ideologi neomarxisti lgbt-istii!