G4Media.ro

UPDATE DNA a motivat clasarea dosarului „Fațada” în care era cercetată Lia…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

UPDATE DNA a motivat clasarea dosarului „Fațada” în care era cercetată Lia Olguţa Vasilescu, la 4 ani de când instanța a cerut refacerea anchetei. Primărița Craiovei a fost reținută 24 de ore în dosar/ Reacția Olguței Vasilescu

UPDATE ora 15.40 Direcția Națională Anticorupție a explicat, într-un comunicat de presă, care sunt motivele pentru care a clasat dosarul de corupție al Liei Olguța Vasilescu. Reprezentanții instituției spun că „fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege” și că „nu există probe că o persoană a săvârșit infracțiunea”.

 

Comunicatul integral al DNA

„La data de 15 decembrie 2016, în cauza mediatizată mai sus, prin încheierea judecătorului de cameră preliminară de la Tribunalul București – Secția I Penală, s-a dispus restituirea cauzei la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție, constatându-se neregularitatea actului de sesizare a instanței care atrage imposibilitatea stabilirii obiectului și limitelor judecății cu privire la inculpații Preda Radu Cosmin, Popescu Elena Daniela și Vasilescu Lia Olguța. Ulterior, la data de 07 decembrie 2020, față de persoanele menționate mai sus, procurorii anticorupție au dispus soluția clasării, în conformitate cu prevederile art. 16, lit. b („fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege”) și lit. c („nu există probe că o persoană a săvârșit infracțiunea”) din Codul de Procedură Penală.
Considerentele pe care s-a întemeiat această soluție au avut la bază faptul că în urma cercetărilor efectuate, fiind epuizate toate mijloacele probatorii, nu au rezultat probe certe și suficiente pentru a dovedi dincolo de orice îndoială rezonabilă, că faptele pretins a fi săvârșite întrunesc condițiile de tipicitate ale infracțiunilor de corupție reținute inițial în sarcina inculpaților. În cazul infracțiunilor de spălare a banilor, procurorii anticorupție, la adoptarea aceleiași soluții de clasare, au ținut cont de prevederile Deciziei Curții Constituționale nr. 418 din 19 iunie 2018, referitoare la excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 29 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea și sancționarea spălării banilor…, în motivarea căreia s-a reținut, printre altele: „31. Prin urmare, reglementarea infracțiunii prevăzute la art. 29 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 656/2002 îndeplinește cerințele de claritate și coerență logică doar în condițiile în care autorul acestei infracțiuni este diferit de autorul infracțiunii predicat. Practic, incriminarea analizată vizează o tăinuire, iar tăinuirea poate fi comisă doar de o persoană diferită de autorul infracțiunii din care provin bunurile tăinuite.” De asemenea, prin aceeași soluție s-a mai dispus și ridicarea măsurilor asigurătorii luate anterior în cauză.”

Știre inițială 

Direcția Națională Anticorupție a decis clasarea dosarului Fațada, în care Lia Olguța Vasilescu, primarul Craiovei, era acuzată de luare de mită şi spălare de bani, potrivit unui anunț postat de aceasta pe pagina sa de facebook.

„După patru ani de hărțuire sistematică, interceptări, abuzuri asupra unor apropiați care nu aveau altă vină decât că au vrut să mă ajute ca orașul Craiova să devină unul mai frumos, de denigrare, de stres pentru mine și familia mea, astăzi, am primit vestea clasării unui dosar pentru care am fost reținută și încătușată.” a fost prima reacție a Olguței Vasilescu.

La declanșarea anchetei, Lia Olguţa Vasilescu a fost reținută pentru 24 de ore și ulterior plasată în arest la domiciliu.

Tribunalul Bucureşti a decis, la sfârșitul anului 2016, retrimiterea la DNA a dosarului lui Vasilescu, în care a fost acuzată de patru fapte de luare de mită pe care le-ar fi comis când era primar al Craiovei pentru ca procurorii să precizeze care sunt obiectul şi limitele judecării în cazul fostului edil, iar la începutul lui 2017 Curtea de Apel București a menținut decizia, în ciuda contestațiilor depuse de parchet.

Acuzațiile DNA

În 19 iulie 2016, procurorii DNA au trimis-o în judecată pe Olguţa Vasilescu, pentru luare de mită şi spălare de bani, alături de Radu Cosmin Preda, administratorul public al Craiovei, şi Elena Daniela Popescu, reprezentant al unei asociaţii nonprofit.

Potrivit rechizitoriului, în 2012, cu prilejul campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova, mai mulţi oameni de afaceri au fost determinaţi de Olguţa Vasilescu, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, să facă diverse sponsorizări.

Procurorii spun că, în cadrul “donaţiilor”, Olguţa Vasilescu ar fi primit de la un om de afaceri, “ca urmare a exercitării influenţei sale politice”, suma de 25.000 de euro pentru plata concertului susţinut de un artist strain.

Aceşti bani şi alţi 25.000 de euro, a căror provenienţă nu a fost stabilită de anchetatori, ar fi fost daţi în preziua concertului din 14 mai 2012, unui organizator de evenimente, care a dat întreaga sumă staff-ului artistului, conform contractului depus la dosarul cauzei.

Postarea integrală a Liei Olguța Vasilescu

„Dosarul „Fațada” (mită constând în capital de imagine) a fost clasat de DNA.
După patru ani de hărțuire sistematică, interceptări, abuzuri asupra unor apropiați care nu aveau altă vină decât că au vrut să mă ajute ca orașul Craiova să devină unul mai frumos, de denigrare, de stres pentru mine și familia mea, astăzi, am primit vestea clasării unui dosar pentru care am fost reținută și încătușată. Un dosar pe care l-am făcut public pe pagina mea de facebook, un dosar asupra căruia nu mai puțin de șase instanțe s-au pronunțat și au denunțat abuzuri, un dosar pe care presa l-a prezentat din scoarță în scoarță și l-a catalogat ca fiind unul politic. Pentru că azi ziua mea a fost așa, trebuie să dau Cezarului ce e al Cezarului: fără ajutorul unor jurnaliști liberi, deznodamântul putea fi altul! Le mulțumesc tuturor celor care au crezut în nevinovăția mea și mai ales craiovenilor care și-au spus punctul de vedere în trei campanii consecutive în care am candidat!”

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

19 comentarii

  1. Și??? A luat sau nu mită? Dacă a luat și este dovedit, de ce e clasat dosarul???

  2. Cum e cu Codruta ,mai traieste , se mai aude ceva de ea?

  3. DNA = mizerii umane
    Este necesară răspunderea magistraților….

    • Corect. Faptul că Mulguța Vulvuța e liberă este inadmisibil!

    • corect olguta si-a cumparat conace boieresti in centrul craiovei cu bani de la ….caritasul politicienilor

  4. Încă o victorie a lulutei! Sa vezi când o sa fabrice dosare pentru ue…

  5. O pesedistă cinstită? Sau procurori DNA ,, deștepți” ca oltenii? Două variante…

  6. Cine trebuie să returneze cheltuielile făcute în acest dosar, de asemenea procurorii trebuie să răspundă penal.

  7. Citind stirea si comentariile imi dau seama ca nu ne mai facem bine. Nu s-a putut abține sa taca Olguța.
    Cazul mi se pare similar cu cel al lui Vanghelie de la S5 Bucuresti.
    Daca iesea un Primar de la USR PLUS in Craiova pun pariu ca procesul mergea mai departe.
    Nu stim noi toate legile, cred ca e nevoie de o parte pagubita pentru un proces.
    Cine ataca procurorii DNA e cel puțin trolul hoților. Oamenii educati din DNA nu se pot pune cu niste oameni educati.
    Dar DNA accepta terfelirea publica a trolilor gen Olguța pentru ca asa e ordinul.

  8. Da. Mai vor sa desființeze și SIJ:))

  9. In baza condamnarilor CEDO, Romania va ajunge in manualul de istorie al UE CU UN CAPITOL DISCTICT „ISTORIA KOMITERNISTA a ROMANIEI IN REGIMUL BASESCU”!!!

  10. Cinste mafiei romane și președintelui Iohannis pentru albirea și propășirea crimei organizate nationale.

  11. S-a ingrasat purceaua …

  12. Descălcește Curtea de Conturi cu ANAF problema de menaj-a-troa. E doar o chestiune de soft.
    Până la urmă banii ăia ies din banca sau de la saltea?
    Vâlcov ii tinea prin cavouri.