
Dispariţia zonelor umede riscă să provoace pierderea unor beneficii de până la 39.000 de miliarde de dolari la nivel global
Distrugerea la nivel global a zonelor umede, care susţin exploataţiile piscicole, agricultura şi controlul inundaţiilor, ar putea însemna pierderea unor beneficii economice în valoare de 39.000 de miliarde de dolari până în 2050, arată un raport publicat marţi de Convenţia asupra zonelor umede, informează agenția de știri Reuters, citată de Agerpres.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Potrivit raportului interguvernamental, aproximativ 22% din zonele umede, atât sisteme de apă proaspătă (turbării, râuri şi lacuri) cât şi zone costiere (precum recife de corali), au dispărut după 1970, cel mai rapid ritm de dispariţie al oricăror ecosisteme. Acest declin este cauzat atât de presiunile, inclusiv schimbarea destinaţiei terenurilor, poluare, extinderea agriculturii, speciile invazive, cât şi de impactul schimbărilor climatice, precum creşterea nivelului mărilor şi seceta.
„Amploarea pierderii şi degradării este dincolo de ceea ce ne putem permite să ignorăm”, spune Hugh Robertson, principalul autor al raportului.
Conform raportului, ar fi nevoie de investiţii anuale cuprinse între 275 şi 550 de miliarde de dolari, pentru a inversa ameninţările la adresa zonelor umede rămase, autorii subliniind că nivelul actual al cheltuielilor este unul substanţial mai mic faţă de ceea ce ar fi nevoie.
Lumea a pierdut 411 milioane de hectare de zone umede, echivalentul a 500 de milioane de terenuri de fotbal, iar un sfert din zonele umede rămase sunt acum considerate ca fiind în stare de degradare, susţin autorii raportului. Deteriorarea zonelor umede este o problemă deosebit de gravă în Africa, America Latină şi Caraibe, dar se înrăutăţeşte în Europa şi America de Nord.
Printre beneficiile economice ale zonelor umede se numără controlul inundaţiilor, purificarea apelor şi stocarea carbonului, cruciale pe măsură ce creşte nivelul apelor iar furtunile tropicale şi uraganele se intensifică din cauza schimbărilor climatice. De asemenea, zonele umede susţin exploataţiile piscicole şi agricultura şi oferă şi beneficii culturale.
Publicarea acestui raport vine cu o săptămână înainte de reuniunea de la Cascada Victoria, Zimbabwe, a părţilor Convenţiei asupra zonelor umede, un acord global semnat de 172 de ţări în 1971 pentru a accelera protejarea zonelor umede.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.