G4Media.ro

Directorul executiv AstraZeneca, sub tirul întrebărilor și criticilor în Parlamentul European: „Sunteți…

Sursa foto: Captură video

Directorul executiv AstraZeneca, sub tirul întrebărilor și criticilor în Parlamentul European: „Sunteți ca o bucată de săpun” / Oficial Pfizer: Avem nevoie de 100 de zile pentru un nou vaccin, plus perioada de aprobare

Reprezentanții a șapte companii farmaceutice care produc vaccinuri anti-COVID-19 au fost audiați joi seara de Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI) și Comisia pentru Industrie și Cercetare (ITRE) din Parlamentul European, ținta europarlamentarilor fiind directorul executiv al AstraZeneca, Pascal Soriot, pe care l-au criticat dur pentru declarațiile recente că va reduce cantitatea de vaccinuri pentru Uniunea Europeană, acesta evitând, în mod constant, răspunsuri clare.

„Domnule Soriot, sunteți ca o bucată de săpun”, a răbufnit europarlamentarul Silvia Modig (grupul Verzilor), spre finalul primelor audieri, nemulțumită că reprezentantul companiei AstraZeneca nu răspundea la întrebările concrete privind cantitatea de vaccinuri pe care o va livra în următoarea perioadă și dacă livrează în statele membre tot ce produce în Uniunea Europeană.

Directorul executiv AstraZeneca, „încrezător” că va crește livrările de vaccinuri

„Nu e un mic impediment, e un mare eșec (…) Cum este posibil să nu ai niciun indiciu despre capacitatea ta de producție? Ce asigurări ne puteți oferi ca să putem avea încredere în viitor?”, a mai întrebat Modig.

Pascal Soriot a spus doar că este „încrezător” că AstraZeneca va reuşi să crească numărul de doze de vaccin pe care le va livra în UE în al doilea trimestru al anului.

Criticile europarlamentarilor au vizat faptul că AstraZeneca a livrat mai puțin de jumătate din cantitatea de vaccinuri promisă pentru primul trimestru și că livrările către Marea Britanie, care nu mai este în UE, nu au fost afectate.

Soriot a spus că AstraZeneca va încerca să livreze statelor membre 40 de milioane de doze de vaccin până la sfârşitul lunii martie, ceea ce reprezintă mai puţin de jumătate faţă de cât prevede contractul, 90 de milioane de doze.

„Lucrăm zi de zi ca să creștem capacitatea de producție (…) Sunt unități unde încă se învață procesl tehnologic. (…) Ca și voi, sunt dezamăgit că producția mai mică decât cea așteptată în lanțul nostru european de aprovizionare ne-a afectat capacitatea de a livra, dar vreau să vă asigur că intensificăm producția”, a spus directorul executiv AstraZeneca.

La insistențele europarlamentarilor, Pascal Soriot a recunoscut indirect că din producția din UE livrează vaccinuri și în Marea Britanie, atunci când a spus că „majoritatea covârșitoare a vaccinurilor produse în UE sunt destinate aprovizionării UE”.

Europarlamentarul Jytte Guteland (grupul S&D) a spus că reducerea cu 60% a numărului de vaccinuri livrate este „inacceptabilă”, la fel și faptul că AstraZeneca nu ar fi dispusă să trimită doze de la liniile de producție din Marea Britanie către UE, chiar dacă acest lucru a fost specificat în contract.

„V-ați angajat cu bună știință la obligații contractuale pe care știați că nu le puteți îndeplini?”, l-a întrebat Esther de Lange (grupul PPE) pe directorul executiv al AstraZeneca, dar nu a primit răspuns.

Reprezentantul AstraZeneca a fost audiat în prima parte a dezbaterii organizate de cele două comisii ale Parlamentului European, alături de Stéphane Bancel, director executiv Moderna, Franz-Werner Haas, director executiv CureVac și Stan Erck, președinte și director executiv Novavax, care însă nu au primit critici din partea europarlamentarilor.

Comisia Europeană, „foarte conștientă” că populația trebuie vaccinată cât mai repede

La începutul dezbaterii, președintele ENVI, Pascal Canfin (grupul Renew Europe) a spus că scopul audierii este de a găsi soluții pentru a câștiga lupta cu pandemia.

„Vă reamintim de așteptările legitime ale celor 430 de milioane de europeni care vă solicită să respectați clauzele din contractele pe care le-ați semnat”, a spus Canfin, care a condus ședința alături de președintele ITRE, Cristian Bușoi (grupul PPE).

Comisarul pentru sănătate, Stella Kyriakides, le-a spus europarlamentarilor că oficialii Comisiei Europene sunt „foarte conștienți” că populația trebuie vaccinată cât mai repede posibil.

Stella Kyriakides a spus că se așteaptă ca obiectivul UE, de a vaccina 70% dintre adulți până la sfârșitul verii, să fie atins.

Comisia Europeană a înființat un grup de lucru cu obiectivul de a lucra mai bine cu companiile farmaceutice pentru a extinde capacitatea de producția vaccinurilor anti-COVID-19.

„Suntem pregătiți să actualizăm sau să încheiem noi contracte (…) și lucrăm foarte strâns cu producătorii pentru a aborda eventualele blocaje din producție, atunci când apar”, a spus comisarul european.

Deși a primit o întrebare punctuală, Stella Kyriakides nu a revenit la sesiunea de răspunsuri pentru a preciza care sunt pârghiile pe care le are Comisia Europeană pentru a-i obliga pe producători să respecte contractele.

Cu ce greutăți se confruntă companiile farmaceutice 

Directorul executiv al companiei Moderna, Stéphane Bancel, a explicat că a colaborat cu „companii europene de vârf” pentru a crește capacitatea de producție. El a spus că Moderna nu avea până acum un lanț de aprovizionare în Europa, iar în prezent are parteneriate în Franța, Spania, Elveția și Belgia.

„Inovația în sănătate ne ajută să câștigăm războiul împotriva COVID19 . Într-o pandemie, fiecare doză este vitală. Numărul de doze este în creștere de la o săptămână la alta”, a spus Bancel.

Oficialul a spus că Moderna continuă eforturile pentru a adapta vaccinul noilor variante.

Franz-Werner Haas, director executiv al companiei CureVac, al cărei vaccin este pe punctul de a fi avizat, a insistat că este nevoie de o producție la scară largă și de „o colaborare pan-europeană”.

Reprezentantul Novavax, Stan Erch, a punctat că a transmis toate datele pentru avizarea vaccinului în același timp în Marea Britanie și în Uniunea Europenaă și că nu poate aprecia cât va dura până când Agenția Europeană a Medicamentului îl va autoriza.

În cea de-a doua parte a audierilor, mai restrânsă și fără tensiuni, au participat un vicepreședinte de la Johnson & Johnson, Paul Stoffels, președintele Global Biopharma – Pfizer Group, Angela Hwang, și șeful Sanofi Pasteur, Thomas Triomphe.

Paul Stoffels a anunțat că vor fi livrate 200 de milioane de doze în acet an pentru statele membre, odată ce vaccinul Johnson & Johnson va fi autorizat.

„Cum este nevoie de o singură doză, vor fi 200 de milioane de persoane vaccinate”, a spus Stoffels, precizând că Johnson & Johnson mizează pe cooperare pentru producția de vaccinuri .

Compania Pfizer, de exemplu, are 80 de furnizori în Europa pentru cele 2 miliarde de doze.

„70% din aceste doze vor fi produse în Europa”, a spus Angela Hwang, precizând că este vorba de linii de producție din Germania și elveția.
Pfizer livrează în 64 de țări, inclusiv în toate statele UE.

Răspunzând unei întrebări, Angela Hwang a spus că Pfizer nu este de acord cu interzicerea exporturilor de vaccinuri produse în Europa, pentru că succesul producerii și livrării vaccinurilor a ținut tocmai de colaborarea între țări.

„Sunt 280 de materiale din 86 de surse de aprovizionare diferite din mai multe state”, a spus reprezentanta Pfizer.

Angela Hwang a estimat că este nevoie de 100 de zile pentru a produce un nou vaccin, adaptat unor noi tulpini, la care se adaugă perioada de aprobare pentru livrarea pe piața europeană.

Concluzia audierilor din cele două comisii ale Parlamentului European i-a aparținut comisarului pentru Piață Internă Thierry Breton: „A fost un exercițiu util de transparență”.

Sursa foto: Captură video

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...