G4Media.ro

Directorul Direcţiei de Cultură Iaşi, după restaurarea Bojdeucii lui Creangă: ”Am semnat…

Foto: Facebook / Costel Alexe

Directorul Direcţiei de Cultură Iaşi, după restaurarea Bojdeucii lui Creangă: ”Am semnat fără emoţii recepţia. Sunt folosite materiale din epocă” / Sistemul de încălzire ”nu pregăteşte casa pentru locuit”

Directorul Direcţiei Judeţene de Cultură Iaşi, Bobi Apăvăloaei, susține că lucrările de restaurare a Bojdeucii lui Creangă s-au făcut respectând normele legale și precizează că s-au folosit doar materiale care erau în perioada în care trăia Ion Creangă, informează Ziarul de Iași.

„Am semnat fără emoţii recepţia de lucrări la acest obiectiv. Sunt folosite materiale din epocă, nu sunt introduse, aşa cum a circulat, tablă pe acoperiş, gresie, faianţă, parchet melaminat”, a declarat directorul Direcţiei Judeţene de Cultură Iaşi, Bobi Apăvăloaei. „Întreg ansamblul, aşa cum îl vedem astăzi, datează din anul 1985, când a fost ultima restaurare majoră a acestui complex muzeistic. Noi nu am făcut altceva decât să aducem acest complex în stare de funcţionare. Vă mărturisesc că la un moment dat monitorizam această clădire – şi era trecută în evidenţele noastre la capitolul «Clădiri în pre-colaps şi colaps». Dacă nu ar fi fost acest proiect de restaurare, foarte probabil că în câţiva ani am fi pierdut-o cu totul”, a subliniat şeful Direcţiei de Cultură şi Patrimoniu. De altfel, în lipsa lucrărilor de consolidare a versantului, preconizate iniţial de Primăria ieşeană, constructorul a recurs la lucrări de stabilizare a terenului şi de consolidare a fundaţiei.

Ministrul Culturii, Raluca Turcan a solicitat Corpului de control verificarea legalităţii emiterii avizului pentru intervenţia realizată asupra monumentului istoric.

De asemenea, Comisia Naţională a Monumentelor Istorice şi Institutul Naţional pentru Patrimoniu vor fi solicitate să se pronunţe asupra calităţii intervenţiei prin analizarea proiectului şi prin deplasare la faţa locului.

Societatea Iaşicon a câştigat prin licitaţie contractul de restaurare la o valoare de aproape 2,7 milioane de lei (fără TVA). Din aceşti bani, 700 de mii de lei au fost folosiţi pentru restaurarea Bojdeucii şi un milion au costat reamenajarea şi lucrările din curte – de la stabilizare, la amfiteatrul destinat activităţilor în aer liber.

Diferenţa se regăseşte în renovarea celui mai nou corp de clădire din complex, muzeul construit în anii ’80 şi în care sunt păstrate manuscrise şi alte obiecte de epocă ce nu îşi avea locul în căsuţa unde a locuit Ion Creangă.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Singura „restaurare” care mai este necesară pentru ca bojdeuca să fie „autentică” este un grătar cu mici sfârâind și manele chelălăind la maxim prin curte!
    Așa se întâmplă când cei care aprobă si supervizează așa ceva nu sunt profesioniști ci amante, nepoți….

  2. Kitsch-ul complet, dacă atât îi duce capul. Până și curtea are aspect de parc. In plus, mai are și niște scări de parcă ar fi amfiteatru. I-au distrus tot farmecul acelei epoci și au făcut un talmeș-balmeș. Niște neaveniți care nu știu ce caută în acele funcții.

  3. hotia aia nu mai are absolut nici o legatura cu Creanga.