G4Media.ro

Dezbatere pe tema „Dezinformările anti-europene în România – impact și audiențe, actori și…

sursa foto: Pixabay

Dezbatere pe tema „Dezinformările anti-europene în România – impact și audiențe, actori și rețele de fake news”, marți, 30 mai

O analiză amplă despre impactul narațiunilor anti-europene în ultimul an, în online-ul din România (presă și rețele sociale) și cum au funcționat o parte din soluțiile de combatere a dezinformării va fi prezentată marți, 30 mai, începând cu ora 10.00 în cadrul unui eveniment  organizat de think tank-ul Centrul Român de Politici Europene și Freedom House România.

„Dezinformările anti-europene în România – impact și audiențe, actorii și rețele de fake news” va avea loc începând cu ora 10:00 la Universitate București (Rectorat – Amfiteatrul „Ioan Mihăilescu”, Șoseaua Panduri 90).

Punctele esențiale ale cercetării:

  • Care sunt narațiunile anti-europene frecvent circulate în ultimul an (aprilie 2022 – 2023) în presa online, TV și social media;
  • Care este impactul în rândul cititorilor (audiențe, interacțiuni, influenceri);
  • Cum au fost demontate aceste narațiuni și dezinformările prin comunicare publică și politică, prin presă, prin alți actori;
  • Care este impactul fact checking-ului comparativ cu cel al dezinformărilor și știrilor false;

Studii de caz: narațiuni anti-europene ce au vizat măsuri ale UE privind schimbările climatice (mâncare, agricultură, consumatori, reducerea emisiilor), politici și instrumente digitale (identitatea digitală, portofelul digital), strategii pentru mobilitate urbană durabilă („Orașul de 15 minute”).

„În fața unui război informațional în care dezinformarea câștigă teren, încrederea în mass media se prăbușește, iar comunicarea publică este lentă și ineficientă, cetățenii devin victime, pierdîncredere și capacitatea de a lua decizii bazate pe fapte reale. Narațiunile anti-europene țintesc în acest moment publicul larg și induc neîncredere în produse și servicii, consum, piața liberă, tehnologie și servicii digitale, decizii de politică publică, măsuriconcrete la crize și provocări iminente. Narațiunile anti-europene fac parte dintr-un discurs anti-Occident care nu este nou, însă intensitatea cu care ele se răspândesc este fără precedent. Impactul în mentalul colectiv se vede deja: tendințele, confirmate de recente barometre europene și naționale, arată că încrederea publicului românesc în UE scade. Discutăm și despre soluții și instrumentele cu care putem combate acest fenomen”, transmit organizatorii.

Înscrierile se pot face prin acest formular:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfn1i_iq6y4rgtjC7Js963UDQy7hSvcY3xjJVz9sb0nSu532A/viewform?usp=pp_url

Dezbaterea este organizată în cadrul proiectului „Cine și cum: combaterea dezinformării care îndepărtează cetățenii de proiectul european”, susținut de Agenția Executivă pentru Educație și Cultură (EACEA) a Comisiei Europeane. Proiectul este realizat în consorțiu cu Freedom House Romania, think tank-ul Centrul Român de Politici Europene și G4media, AMAPOLA (Italia), Center for the Study of Democracy (Bulgaria).

Material publicat în cadrul proiectului „Cine și cum: combaterea dezinformării care îndepărtează cetățenii de proiectul european”, susținut de Agenția Executivă pentru Educație și Cultură (EACEA) cu atribuții delegate de Comisia Europeană.

Detalii despre proiect, AICI.

—-

Finanțat de Uniunea Europeană. Punctele de vedere și opiniile exprimate sunt însă ale autorilor și nu le reflectă în mod necesar pe cele ale Uniunii Europene sau ale Agenției Executive Europene pentru Educație și Cultură. Nici Uniunea Europeană și nici autoritatea finanțatoare nu pot fi considerate responsabile pentru acestea.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Există postaci filoruși anti-UE. De ce? Fiindcă Rusia întotdeauna va fi o ruină și sunt invidioși pe UE.

  2. Oare au fost invitați la dezbatere și domnii Coldea, Dîncu, Târziu ?

    Domniile-lor au cele mai recente informații cu privire la subiect, după cum informează presa, prin urmare nu ar trebui sa lipsească.

  3. Așa ceva ar trebui transmis live sau pus pe youtube ulterior,

  4. Nu se poate si participare online?