G4Media.ro

Desființarea CNATDCU este o tentativă de mușamalizare a oricărei fraude. Este aberant…

Vasile Brînzănescu / Foto: captură math-net.ru

Desființarea CNATDCU este o tentativă de mușamalizare a oricărei fraude. Este aberant mecanismul care trimite o decizie de plagiat dată de experții Consiliului la decizia justiției – declară matematicianul Vasile Brînzănescu, membru în conducerea instituției-cheie în soluționarea plagiatelor

Propunerea de desființare a CNATDCU și de transferare către universități și justiție a rolului de soluționare a plagiatelor din doctorate “este o tentativă de mușamalizare a oricărei încercări de fraudă”, a declarat pentru Edupedu.ro matematicianul Vasile Brînzănescu, membru în conducerea instituției-cheie în analizarea plagiatelor. “Noi, în universități, nu avem deocamdată maturitatea necesară de a sări peste această etapă de evaluare care este asigurată acum de CNATDCU. Ar fi fost mai bine să putem analiza suspiciunile de plagiat la nivelul universităților, dar nu putem”, a atras atenția Brînzănescu, membru în Consiliul General al Consiliului de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU).

  • Amintim că instituția esențială în analizarea plagiatelor (CNATDCU) este desființată prin reorganizare și pierderea atribuțiilor specifice, în Proiectul Legii învățământului superior pus în dezbatere de ministrul Sorin Cîmpeanu, document care are aprobarea oficială a președintelui Klaus Iohannis și care a fost pus în dezbatere publică.
  • În proiectul legii, analizarea sesizărilor de plagiate din doctorate va reveni universităților și apoi unei instanțe. Execuția instituțională propusă astfel amintește de mișcarea făcută în 2012 de ministrul interimar al Educației de la acea vreme, Liviu Pop, care a desființat prin reorganizare CNATDCU exact în ziua în care instituția condusă atunci de Marius Andruh (astăzi vicepreședinte CNATDCU) a anunțat oficial verdictul de plagiat din teza premierului de atunci, Victor Ponta.

Contactat de Edupedu.ro pentru un punct de vedere asupra desființării CNATDCU, matematicianul Vasile Brînzănescu, cercetător al Institutului de Matematică “Simion Stoilow” al Academiei Române, institut pe care l-a condus din 2004 și până în 2012, în prezent membru în Consiliul General al CNATDCU, a declarat că “inexistența unui organism similar în statele occidentale este explicată de prezența altor mecanisme de verificare sau printr-o etică întărită”.

Rep: Care este poziția dvs cu privire la desființarea CNATDCU, așa cum este propusă în Proiectul Legii învățământului superior?
Vasile Brînzănescu: Este o evidentă greșeală. Noi, în universități, nu avem deocamdată maturitatea necesară de a sări peste această etapă de evaluare care este asigurată acum de CNATDCU. Ar fi fost mai bine să putem analiza suspiciunile de plagiat la nivelul universităților, dar nu putem. Iar dovada că CNATDCU și-a făcut datoria până acum există, prin deciziile de plagiat. De ce desființezi o instituție care este clar că funcționează și care și-a dovedit utilitatea până acum, din plin?

Rep: Ce efecte estimați că va avea punerea în aplicare a proiectului legii învățământului superior, în forma în care este acum?
Vasile Brînzănescu: În primul rând, ar trece tezele plagiate fără niciun fel de opreliște. CNATDCU este o etapă care pune frână acestei practici; există și alte organisme, chiar și comisiile de doctorat care pot pune frână plagiatelor, dar vedem că nu funcționează. Tu, ca profesor coordonator de doctorat, trebuie să te uiți și să nu accepți ceva care ar putea fi plagiat sau care ar putea să nu fie original. Or asta nu se face. Foarte mulți membri din comisiile de susținere a tezelor nu își fac job-ul pentru care sunt desemnați.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. Unele lucrari de doctorat sunt monografii. Desi poate nu contin plagiate , interesul pt astfel de lucrari si utilitatea lor este discutabila, probabil le citesc doar autorul si indrumatorul. De aceea ar trebui verificata nu numai originalitatea tezelor de docorat, ci si daca folosesc la ceva.

  2. Revoltător ! Amintiți-vă ce principii susținea PNL în campaniile electorale din 2016 și 2020,din dorința de a se deosebi de PSD și,mai ales,de a concura USR. Acum și-dat mâna cu PSD și dau în cap împreună celor de la USR oriunde îi prnd . Au reușit să-i blocheze pe aceștia la aproape toate televiziunile.
    Atenție mare,oameni buni și cinstiți !

  3. Eu am obosit cu chestiile astea. Deja suntem conduși de Hateriști de sus până la angajați din primării. Ar trebui să ne împăcăm cu ideea că suntem conduși de impostori și profitori și să ne gândim să-i determinăm pe aceștia să dea legi bune măcar pentru viitor. E nevoie de o resetare condiționată de reformă. Ce furat rămâne bun furat, nu o sa va mai deranjeze nimeni, păstrați-va sacii în căruță dar hai sa trecem la primari în două tururi, la reformă teritorial administrativă cu comasări de UAT-uri, la restructurarea sectorului bugetar. Dar ăștia, nesimtiduse in siguranță fac in așa fel încât să fie cât mai mulți. Sună că naiba dar…

    • Marche, mah….cunoastem mantra preferata a politrucilor: „au furat dar au dat si la pensionari!”. Ar fi perfect acceptabil daca nu as realiza ca si furatul si datul sunt din buzunarul meu. Si scuza-ma, NICIODATA nu voi crede ca e o optiune acceptabila! Sa dea, daca trebuie, dar sa-si tina mainile acasa! Ca de asta sunt platiti regeste, de asta au pensii speciale! Nu am vazut sa fie vreodata vreun post politic de conducere care sa fie vacant din lipsa de doritori.

  4. Ați votat PSDNL 55%, ați votat pentru ticăloșirea țării, pentru că nici voi nu sunteți mai puțin hoți decât PSDNL, doar că nu aveți oportunități să furați.

  5. Mai sint si altii care tac : rectorul UB, M. Preda, inginer-sociolog, si fostul rector al UB, M. Dumitru, mare reper etic al Emiliei Sercan, un om mic si el in realitate, academician!, dar si alte genii pustii din UB care taie si spanzura.

  6. asta este urletul mut al bugetarului care stie ca daca nu isi tine ciocu mic nu mai pupa pensioara :DD