G4Media.ro

Deputatul USR PLUS, Silviu Dehelean, despre CCR: Direcţia către care această majoritate…

Sursa Foto: Facebook/ Silviu Dehelean

Deputatul USR PLUS, Silviu Dehelean, despre CCR: Direcţia către care această majoritate din CCR vrea să îndrepte România se poate intui din laudele aduse de către Sputnik

Deputatul USR PLUS Silviu Dehelean a lansat un atac dur la adresa majorităţii din cadrul Curţii Constituţionale (CCR) care a luat în ultima perioadă o serie de decizii pe tema justiţiei, acuzând-o că face un joc antidemocratic şi antieuropean şi că vrea să îndrepte România pe traiectoria Rusiei, transmite News.ro

”Majoritatea judecătorilor de la Curtea Constituţională şi-a dovedit, din nou, aversiunea viscerală faţă de legislaţia anticorupţie. A admis sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în legătură cu modificările privind reducerea vechimii procurorilor pentru recrutarea la DNA şi DIICOT.

Consecinţa va fi îngreunarea activităţii celor două instituţii, aflate într-o criză de personal. Raportor al CCR în această cauză a fost Gheorghe Stan, fostul şef al SIIJ, după ce anterior fusese numit direct de guvernul Dăncilă (cu ministrul justiţiei „independentul” Tudorel Toader) inspector şef adjunct al Inspecţiei Judiciare.

CV-ul dumnealui nu este unul care să conducă la concluzia că are o „înaltă pregătire profesională”, o anvergură de judecător la CCR: licenţa susţinută la o universitate de stat, dar după ce a terminat o facultate particulară, diploma de master la frecvenţă redusă, un master la Academia Naţionala de Informaţii (2008-2010), unitatea de învăţământ superior militar a SRI.

În calitate de Şef al Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ), domnul Gheorghe Stan cel care, să ne reamintim, a cerut dosarul Tel Drum de nenumărate ori, a dispus măsuri procesuale în cazul lui Kovesi şi a retras un apel într-un dosar foarte important care a vizat fapte de corupţie şi care se referea la domnul Hrebenciuc, un dosar cu implicaţii mari, fiind vorba de pădurile României”, a scris Dehelean, deputat membru al Comisiei juridice, pe Facebook.

El subliniază că numirea judecătorilor la CCR se face de către politicieni, pe criterii profund politice şi cu ideea clară şi preocuparea permanentă ca aceştia să fie folositori partidului cu ajutorul căruia au fost desemnaţi.

”Au fost propuşi sau susţinuţi de PSD şi aliaţii lor: Marian Enache, numit în 2016 judecător după trei mandate de parlamentar PSD şi UNPR fost consilier al lui Ion Iliescu, între 1990 şi 1996;
Varga Attila numit judecător la propunerea UDMR după ce anterior a fost deputat UDMR, s-a pronunţat în multe cazuri alături de judecătorii susţinuţi de PSD şi a votat în favoarea conflictului juridic de natură constituţională, în cazul revocării Laurei Codruţa Kovesi. Sau Cristian Deliorga, numit judecător de către Senatul României, la propunerea PSD, (adică a prietenului Nicolae Şerban, senator PSD, vârf de lance al mutilării legilor justiţie în epoca Dragnea), fost anchetat de DNA în dosarul concursurilor fraudate pentru procurori”, a mai notat deputatul USR PLUS.

”Loialitatea unora dintre judecătorii CCR este azi doar faţă de cei care i-au numit şi nu faţă de principiile Constituţiei”, a adăugat el.

Silviu Dehelean avertizează că, începând cu anul 2016, CCR şi-a arogat prerogativele de legiuitor pozitiv, prin care, nu doar că verifică legile astfel încât acestea să nu contravină Constituţiei, ci şi arată cum trebuie scrise sau rescrise legile.

”CCR s-a răstit la judecătorul de la Curtea de Apel Piteşti care a stabilit că Secţia Specială funcţionează contrar legislaţiei europene şi a decretat, flagrant contrar tratatelor Uniunii Europene, că instanţele româneşti nu pot aplica decizii ale CJUE (Curtea de Justiţie a Uniunii Europene) în detrimentul CCR.

Direcţia către care această majoritate din CCR vrea să îndrepte România se poate intui din laudele aduse de către Sputnik (un site de propagandă rusească) lui Valer Dorneanu – fost membru PSD, fost ministru PSD pentru Relaţia cu Parlamentul, fost preşedinte al Camerei Deputaţilor din partea PSD, actual preşedinte CCR – desemnat ”Personalitatea anului 2019 în România”! Jocul antidemocratic şi antieuropean al acestei majorităţi deviază, cu fiecare decizie controversată, precum cea de astăzi, CCR de la menirea de a asigura ordinea de drept şi de a consolida statul de drept”, a acuzat deputatul USR PLUS..

El subliniază că azi, CCR (la care se adaugă Inspecţia Judiciară, Secţia Specială, majoritatea CSM – Secţia de Judecători şi o parte a judecătorilor ICCJ) este acaparată de exponenţii politicii PSD-ALDE şi susţinătorii lor care au îndepărtat România standardele statului de drept promovat de UE.

”Exponenţi care acţionează concertat împotriva DNA în special, a restartării luptei anticorupţie, şi pentru protejarea şi perpetuarea modificărilor legilor justiţiei, în general, din epoca Dragnea-Dăncilă-Iordache”, a mai spus deputatul USR PLUS.

”În legătură cu modul în care funcţionează CCR – instituţie greşit calificată instanţă (pentru că nu este alcătuită din judecători independenţi) -, edificatoare este lectura opiniei concurente din decizia privind revocarea Avocatului Poporului: cei doi judecători care au formulat opinia nu au avut acces la soluţie şi la argumentele care au condus curtea la admiterea excepţiei!

Ei, judecătorii CCR, nu au ştiut ce au hotărât colegii lor, pe ce motive s-au bazat şi cum va suna dispozitivul deciziei.

Azi, Curtea Constituţională este instituţia căreia trebuie să i se închine toate autorităţile statului, din orice domeniu de activitate spre care Curtea şi-ar îndrepta privirea, deşi niciodată Constituţia nu i-a conferit o asemenea putere care i-ar permite Curţii să se transforme în legiuitor pozitiv, impunându-şi acum direct şi brutal – propria viziune în privinţa conţinutului actelor normative, atribuţiilor preşedintelui sau ale Parlamentului şi, în final, asupra tot ce înseamnă stat de drept.

Păcat că această viziune a statului de drept nu se bazează pe supremaţia Constituţiei şi pe o veritabilă domniei legii în scopul prezervării drepturilor şi libertăţilor individuale a tuturor cetăţenilor, ci doar în scopul prezervării drepturilor celor care contestă înseşi principiile statului de drept: garantarea siguranţei şi drepturilor constituţionale ale cetăţenilor, separaţia puterilor statului şi, în final, o democraţie ancorată definitiv în principiile constituţionale”, a conchis Silviu Dehelean.

Criticile sale la adresa majorităţii din CCR vin după ce, miercuri, Curtea a admis sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în legătură cu modificările privind reducerea vechimii procurorilor pentru recrutarea la DNA şi DIICOT, stabilind că pentru a activa în cele două unităţi de parchet, procurorii trebuie să aibă minimum 10 ani experienţă.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

22 comentarii

  1. Zi sa mori tu!
    Orice nu se pupă cu viziunea usr+ este in legătură strânsă cu rușii.
    „Cine nu este cu noi, e împotriva noastră” era un slogan comunist.

    • Ai citit articolul, inteligentule?
      Sau esti si tu unul dintre cei care a studiat la frecventa redusa, ca domnul Stan?

    • @zed: stai jos cu rusine, nota 00!

    • … așa e cu rezistenții = usr+ … creier mic mic de tot, nu lingi ce zicem noi, ești un ticălos, vândut rușilor, ești comunist, ciuma roșie, idiot, ai 2 neuroni, .. etc. etc. Exact aceeași abordare ca la staliniști și la naziști. Nimic nou sub Soare.

  2. Dacă urmărim activitățile primelor două personaje de la CC și Avocatul Poporului te întrebi dacă sunt școlarizare la KGB sau GRU. Mai degrabă la GRU. Un fel de omuleți verzi la costum.

    • Pana una alta au insurubat unealta Tericeanului pentru mult, mult timp

  3. @Zed Și totuși, de ce foarte mulți corupți și penali sunt lăudați in corpore de Sputnik? Acesta e singurul lucru pe care în au în comun.

  4. Pana șeful CCR
    Fost mare comunist și pesedist
    Sta in functie
    România are bețe între spitele roților
    Să nu avanseze spre UE
    Prea tare…
    Visul de astea comuniste nu mai pleacă.
    Iar tineretul nu i interesat de politică
    La vot să i spulbere.
    Cum au făcut ROMÂNII Basarabeni
    Cu #ciuma roșie rusificata…
    Speram ca in 2024.
    Fosilele comuniste conduc încă România
    Să dispară…
    Pe vecie.
    Doamne ajuta

  5. Păi da, cine nu e cu homalăii marxiști de la plusere e automat cu Putin.
    Bă, dacă DNA ar lucra pe bune, fără comandă politică și ar da iama în voi, s-ar vedea că toți pluseriștii sunteți corupți până în măduva oaselor, niște impostori și escroci.

  6. Dehelean nu cunoaste drept constitutional, dar are pareri politruce.

  7. Ati activat iara gunoaie experte in politrucism, inselat si minciuna.

  8. tocmai a zis kelemen hunor ca stelian ion a luat-o pe aratura. cred ca e valabil pentru toti pluseristii

    • aaa, daca a zis el atunci asa e. Kameleon Hunor ar face aliante cu oricine care ii branseaza la banul public, indiferent de cat de distructiva e forta cu care se aliaza. USR e pe cale sa dinamiteze coalitia pentru ca nu sunt dispusi sa faca compromisuri pe partea asta. si tot kelemen e dreptul si stelian strambul. in secunda doi dupa spargerea coalitiei UDMR se duce inapoi la dragostea dintai: PSD. Practic mesajul lui este: „ma doare la patina de ce se intampla cu Romania, atata timp cat obtin niste avantaje pentru mine si gașca mea”(am vrut sa scriu pentru maghiari initial, dar de fapt nu face decat sa ii invrajbeasca, nici pentru ei nu obtine ceva concret).

  9. Rusia ne-a dat independenta la 1877 si Ardealul la 1945, iar USR nu ne-a dat absolut nimic dupa doi ani in guvern, mai pe fata sau mai pe ascuns.

    • 1. Ai ramas fixat pe istoria lui Roller. Intre timp au mai aparut si alte carti. Pune mana si mai citeste, ca fraierul ala de Penes Curcanul se rasuceste in mormant.
      2. USR+ e la guvernare de 7 luni, nu de 2 ani. Ar fi fost mai mult daca aveam alegeri anticipate dupa caderea Veoricai, dar n-am avut.

  10. Oricum nimic nu se va schimba cu majoritatea nici în 2022 când expiră 3 mandate, UDMR care este încă în coaliția de guvernare se va opune la orice numire a unui judecător reformator.
    Asta e rezultatul jocului de glezne făcut de PNL, în care PMP-ul lui Băsescu nu a trecut pragul, iar majoritatea a avut nevoie de UDMR. Reforme se vor vedea la anul și la mulți ani

  11. USR =NIMIC! 😐

  12. Sunteti la guvernare și în continuare vă plangeti de deciziile brutale ale CCR. De ce nu este deja un proiect de lege pt restructurarea acesteia în sensul introducerii unor criterii profesionale și numirea de către CSM pt eliminarea factorilor politici. . USR are ministrul justiției dar care nu a produs decât un proiect pt desfiintarea SIIJ. De ce nu discutați în partid și în coaliție aceste probleme și fiecare se dă atotștiutor numai în presă? De ani de zile toate personajele politice spun în presă ce trebuie facut dar acțiune nimic.

  13. In mod sigur Dehelean este o somitate in drept constitutional .

  14. Mai nenorocit ca românul nu mai gasesti in lume.
    Sa nu acorzi incredere unui nou partid in urma cu 5 ani. Sa infiltezi (serviciile) la conducerea partidului o marioneta(Barnache), sa duci in tot acest timp o campanie continua de discreditare in media toxic, sa ii demonizezi.
    Sa nu cunosti tu ca cetatean ce rol au institutiile astea si sa te prezinti doar la alegerile prezidențiale?!
    Romanul, adică pensionarii care inca voteaza au ramas cu impresia ca seful ststului inca taie si spanzura.
    Pe tineri ii doare la basca. Daca au un cazan si o rata la casa nu „le au cu politica”.Mai cad si pe fenta Aur.

    Ne au dat bai, basarabenii o lectie incredintand majoritate unei singure formatiuni.
    Si nu este vorba de majoritate absoluta si alte prostii
    Vai si amar de mentalitatea noastra de prostii lumii.

  15. „…numirea judecătorilor la CCR se face de către politicieni, pe criterii profund politice şi cu ideea clară şi preocuparea permanentă ca aceştia să fie folositori partidului cu ajutorul căruia au fost desemnaţi”

    Domnule Silviu Dehelean, când revizuiți Constituția României?!