G4Media.ro

Depresia și lipsa de vitamina D cresc riscul de apariție a demenței…

Sursa foto: Unsplash / Melanie Wasser

Depresia și lipsa de vitamina D cresc riscul de apariție a demenței – studiu medical

Un studiu medical realizat în Olanda și Marea Britanie a constatat că șansele de a dezvolta demența înainte de vârsta de 65 de ani nu depind doar de gene, ci și de factorii de sănătate și de stilul de viață, potrivit The Times. Cercetătorii au descoperit o gamă largă de factori de risc pentru cei care suferă de simptomele demenței înainte de vârsta de 65 de ani.

Un studiu pe scară largă realizat de echipe de cercetători a constatat că genele pot crește semnificativ riscul de demență timpurie, la fel ca și o serie de factori de mediu și de stil de viață, inclusiv o educație mai redusă și abuzul de alcool.

Potrivit Societății Alzheimer, peste 70.800 de persoane din Regatul Unit suferă de demență precoce, ceea ce reprezintă aproximativ 8% din totalul celor care suferă de demență. Descoperirile contestă ideea că genetica este singura cauză a acestei afecțiuni și deschid calea pentru noi strategii de prevenire.

Dr. Janice Ranson, cercetător principal la Universitatea din Exeter, a declarat pentru The Times că „cercetarea noastră deschide un nou drum în identificarea faptului că riscul de demență timpurie poate fi redus. Credem că acest lucru ar putea anunța o nouă eră în ceea ce privește intervențiile de reducere a cazurilor noi de această afecțiune.”

Studiul, publicat în revista JAMA Neurology, a fost realizat de cercetători de la Universitatea din Exeter și de la Universitatea Maastricht din Olanda. Acesta a implicat urmărirea a peste 350.000 de persoane mai tinere de 65 de ani din Marea Britanie.

Studiul a descoperit 15 factori de risc, printre care se numără deficiența de auz, bolile de inimă, izolarea socială și statutul socio-economic inferior.

David Llewellyn, profesor la Universitatea din Exeter, a declarat că cercetarea a fost „cel mai mare și cel mai solid studiu de acest tip realizat vreodată” și a implicat analiza de date mari și colaborare internațională.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează