
Departamentul Justiţiei o concediază pe Maurene Comey, procuror în cazul Epstein şi fiica fostului director al FBI, devenit inamicul lui Trump / James Comey l-a comparat pe Trump, într-o carte, cu un naş mafiot
Departamentul american al Justiţiei a concediat-o pe Maurene Comey, fiica fostului director al FBI James Comey şi procuror federal în Manhattan, care a lucrat la cazurile împotriva lui Sean „Diddy” Combs şi Jeffrey Epstein, au declarat miercuri pentru The Associated Press trei persoane informate despre acest subiect, transmite News.ro.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Nu a fost oferit niciun motiv specific pentru concedierea ei, potrivit uneia dintre aceste persoane, care au vorbit sub condiţia anonimatului.
Maurene Comey era un vechi magistrat în Districtul de Sud al New Yorkului, considerat de mult timp cel mai „elitist” dintre birourile de urmărire penală ale Departamentului Justiţiei. Printre cazurile de care s-a ocupat se numărau urmărirea penală pentru trafic sexual a lui Epstein, care s-a sinucis în închisoare în 2019 în aşteptarea procesului, şi recentul caz împotriva lui „Diddy” Combs, care s-a încheiat la începutul acestei luni cu un verdict mixt.
Concedierea lui Maurene Comey este cel mai recent exemplu de astfel de măsuri luate de Departamentul Justiţiei fără explicaţii, ceea ce a stârnit îngrijorare cu privire la nerespectarea protecţiei funcţionarilor publici menită să împiedice concedierile din motive politice. Departamentul Justiţiei a concediat, de asemenea, o serie de procurori care au lucrat la cazuri care au stârnit furia preşedintelui Donald Trump, inclusiv unii care s-au ocupat de cazurile legate de revoltele de la Capitoliul SUA, precum şi magistraţi şi personal auxiliar care au lucrat la urmărirea penală a lui Trump de către procurorul special Jack Smith.
Maurene Comey era considerată de mult timp o ţintă potenţială, având în vedere relaţia tensionată a tatălui ei cu preşedintele republican în ultimul deceniu. Departamentul de Justiţie a recunoscut recent existenţa unei anchete asupra lui James Comey, deşi motivele acestei anchete nu sunt clare.
Cel mai recent, ea a fost procurorul principal dintre cei şase procurori femei care s-au ocupat de cazul de trafic sexual şi şantaj împotriva lui Combs. Eşecul de a-l condamna pe magnatul hip-hop pentru acuzaţiile principale, în timp ce a obţinut o condamnare pentru acuzaţii legate de prostituţie, care va duce probabil la o pedeapsă cu închisoarea de doar câţiva ani, a fost considerat de unii colegi ca o înfrângere rară a procurorilor.
Însă Maurene Comey a avut succes în numeroase alte procese, în special în condamnarea lui Ghislaine Maxwell pentru trafic sexual, pentru că l-a ajutat pe finanţistul Jeffrey Epstein să abuzeze sexual de fete minore. În acel caz, ea a prezentat o contraargumentare în timpul pledoariilor finale, la fel cum a făcut şi în cazul Combs.
Concedierea ei survine în contextul în care procurorul general Pam Bondi se confruntă cu critici intense din partea unor membri ai bazei electorale a lui Trump pentru decizia Departamentului Justiţiei de a nu mai divulga dovezi aflate în posesia guvernului din ancheta referitoare la traficul sexual făcut de Epstein. Unii influenceri MAGA, precum Laura Loomer, care au criticat modul în care Bondi a gestionat dosarele Epstein, ceruseră concedierea lui Maurene Comey.
James Comey era directorul FBI când Trump a preluat funcţia în 2017, fiind numit de preşedintele de atunci, Barack Obama. Înainte de această funcţie, el a fost funcţionar de rang înalt al Departamentului Justiţiei în timpul administraţiei preşedintelui George W. Bush. Dar relaţia sa cu Trump a fost tensionată încă de la început, iar directorul FBI a respins o cerere a lui Trump, exprimată în cadrul unei cine private, de a-şi declara loialitatea personală faţă de preşedinte – o încercare care l-a deranjat atât de mult pe directorul FBI, încât a consemnat-o într-o carte recentă. La scurt timp, Trump l-a demis pe Comey în contextul unei anchete privind posibile legături între Rusia şi campania prezidenţială a lui Trump. Ancheta, preluată ulterior de procurorul special Robert Mueller, a ajuns în cele din urmă la concluzia că, deşi Rusia a interferat în alegerile din 2016 şi echipa lui Trump a salutat ajutorul dat, nu existau dovezi suficiente pentru a demonstra o colaborare de natură penală.
Furia lui Trump faţă de Comey a continuat mult timp după ce l-a concediat din FBI, acuzându-l de „farsă” şi „vânătoare de vrăjitoare”, care i-a umbrit o mare parte din primul mandat.
Comey a dezvăluit unui prieten notiţele sale despre conversaţiile cu Trump, pentru a putea fi dezvăluite presei, iar în anul următor a publicat o carte în care spunea că Trump este „condus de ego” şi îl compara cu un naş mafiot. Trump, la rândul său, i-a acuzat pe Comey şi pe alţi oficiali de trădare.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.