G4Media.ro

Demers controversat al Episcopiei Alexandrei şi Teleormanului care a anunţat că pentru…

Demers controversat al Episcopiei Alexandrei şi Teleormanului care a anunţat că pentru prima oară în 2023 de ani aduce în România Darurile Magilor pentru a fi cinstite de credincioşi. Teolog: „Ne ridiculizăm cu propriile afirmații, ceea ce este foarte grav”

Premiera anunţată de curând de Episcopia Alexandrei şi Teleormanului şi prezentată ca fiind un „eveniment unic” a produs tulburare în lumea ortodoxă. Episcopia a anunţat că va aduce de la Mănăstirea Petru din Muntele Athos pentru prima dată în România „în cei 2023 de ani” darurile aduse de cei trei magi Pruncului Iisus pentru a fi cinstite de credincioşi. 

„Pentru prima oară în cei 2023 ani de la Nașterea Domnului, Darurile Magilor vor ajunge în România la Mănăstirea Pantocrator din localitatea Drăgănești-Vlașca județul Teleorman, cu prilejul sărbătorii Nașterii Domnului, credincioșii putând să aducă cinstire în perioada 22 decembrie – 28 decembrie 2023! Va fi o bucurie să putem atinge aceste Odoare de mare preț pe care Hristos Însuși le-a atins!”, se arată în comunicatul Episcopiei Alexandrei şi Teleormanului (https://episcopiaalexandriei.ro/2023/11/08/darurile-magilor-manastirea-pantocrator/). 

Controversa nu s-a născut din cauza faptului că odoarele nu ar fi autentice sau că nu ar avea o relevanţă simbolică, ci din cauza faptului că a fost hiperbolizată importanţa/sfinţenia acestora. Acestea nu pot fi puse pe picior de egalitate, potrivit învăţăturii Bisericii, cu importanţa sfintelor moaşte sau cu a altor relicve preţioase venerate şi recunoscute oficial în Biserica Ortodoxă pentru care se organizează pelerinaje.

Teologii consultaţi de G4Media.ro au taxat în termeni duri demersul Episcopiei Alexandrei şi Teleormanului. Aceştia susţin că mai degrabă în spatele acestei iniţiative ar fi interese legate de bani şi de imagine. 

„Cât să te ducă mintea sau ce interese – de bani, de imagine, de spate – poți avea ca să girezi o asemenea grozăvie?  Asta este culmea tupeului și argument pentru cei care ne judecă și ne osândesc spunând că profităm de pe urma minunatului nostru corp eclezial, de evlavia omului simplu, dar curat. Prin credință, omul sfințește totul, dar nu toate. În această logică a evlaviei pocite, de ce nu avem baloți de paie sfințite din aceeași sursă? Ne ridiculizăm cu propriile afirmații, ceea ce este foarte grav.”, a declarat pentru G4Media.ro, teologul Radu Preda.

Evenimentul a fost promovat şi de agenţia de ştiri Basilica a Patriarhiei Române care l-a prezentat ca fiind unul „special”: „Perioada Sărbătorilor de Crăciun va fi una specială la Mănăstirea Pantocrator din Drăgănești-Vlașca, județul Teleorman: în perioada 22-28 decembrie 2023, la sfântul așezământ vor fi aduse spre închinare darurile oferite de cei trei magi de la Răsărit Pruncului Iisus în ieslea de la Betleem”.

Persoane apropiate Bisericii consultate de G4Media.ro spun că preoţii ortodocşi vorbesc despre simbolismul acestor daruri şi nu despre putere vindecătoare sau despre sfinţenia acestora. Într-o predică de Crăciun, Patriarhul Daniel a explicat simbolismul acestor daruri: „Aur înseamnă că Pruncul este Împărat. Smirna este o materie aromată, foarte frumos mirositoare. În acelaşi timp, aceasta menţine starea de curăţie atunci când este amestecată cu ulei de aloe. De aceea, smirna se folosea la îmbălsămarea morţilor. Smirna, în cazul acesta, în mod profetic însemna că Pruncul care este Împărat, Dumnezeu şi Mare Preot, va trece prin moarte, dar nu va cunoaşte stricăciunea, căci va învia din morţi. Smirna semnifică taina morţii şi Învierii lui Hristos. Tâmâia înseamnă că El este Dumnezeu şi Mare Preot, pentru că marele preot de la templu aducea tămâie lui Dumnezeu”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Așa se întâmplă când te plictisești și-ți aduci aminte că mai ai niște oase de scos la produs mălai.