G4Media.ro

Delta Dunării: Amenzi de peste 21.000 de lei pentru turiștii care au…

Foto: Turiști pe plajă în Delta Dunării/ Facebook - ARBDD - Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii

Delta Dunării: Amenzi de peste 21.000 de lei pentru turiștii care au aruncat gunoaie pe plajele Vadu, Corbu și Midia

Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a anunțat luni, într-o postare pe Facebook, faptul că s-a înregistrat o creștere a numărului de turiști pe plajele Vadu, Corbu și Midia în cel de-al doilea weekend din luna iulie.

„Din al doilea weekend din luna iulie a început să se înregistreze afluență de turiști pe plajele sălbatice din sudul Rezervației Biosferei Delta Dunării și, astfel, Plajele Vadu, Corbu și Midia au fost din nou pline. În cele două zile de weekend au fost estimați aproximativ 8.300 de turiști și 1.220 de autovehicule, Plaja Vadu fiind cea care a înregistrat cel mai mare număr de turiști pe zi, respectiv 3000 sâmbătă și 4000 duminică, de asemenea și cel mai mare număr de autovehicule (500 pe zi)”, se arată în postarea ARBDD.

De asemenea, sursa citată a menționat faptul că, în urma controalelor efectuate de Poliția și Jandarmerie, au fost aplicate 22 de amenzi în valoare totală de peste 21.000 de lei turiștilor care aruncau gunoaie pe plajele sălbatice.

„Acțiunile de monitorizare și control în zonă au continuat, inspectorii ecologi ai ARBDD au acționat cu echipaje mixte formate din reprezentanți ai Poliției zonale Corbu și ai Grupării Mobile de Jandarmi «Tomis» Constanța. Din păcate, mulți dintre cei sosiți pe aceste plaje sălbatice, neamenajate, continuă să ignore indicațiile de pe panourile de informare amplasate în zonă și pun presiune pe habitatele naturale costiere, iar pentru aceste fapte sunt sancționați. Dintre aceștia, sunt turiști care recunosc fapta, își asumă plata amenzii, însă nu vor să părăsească locul (mașina sau cortul). Pentru contravențiile constatate, au fost aplicate în total 46 de sancțiuni dintre care 22 de amenzi în valoare de 21.200 lei și 24 de avertismente”, potrivit ARBDD.

În finalul postării, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării a făcut un apel către turiști să respecte regulile de igienă obligatorii în zona plajelor pentru a proteja flora și fauna din zonă.

„Facem încă odată apel la turiștii ce aleg să vină pe aceste plaje neamenajate din Rezervația Biosferei Delta Dunării, să respecte regulile în vigoare cu privire la vizitarea acestor zone, aceste reguli fiind expuse pe panourile din zona plajelor.

Reglementările pentru desfășurarea activităților în zonele costiere din rezervație, au rolul de a proteja pentru viitor sistemul natural ecologic cu flora şi fauna locală, peisajul şi caracteristicile naturale ale zonei de coastă şi de a menţine pe termen lung statutul favorabil de conservare al habitatelor naturale, situri Natura 2000, în conformitate cu legislaţia în vigoare”, a mai arătat ARBDD.

În luna iunie, G4Media.ro a relatat despre un barcagiu care a intrat cu barca într-o colonie de pelicani. Din cauza unor astfel de evenimente, ARBDD dorește limitarea numărului de ambarcațiuni care să poată desfășura activități de transport pe spațiul rezervației.

Sursa foto: Facebook/ ARBDD – Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. N-ai cu cine sa te intelegi. Asa sunt educati de acasa sa nu aiba respect pentru natura, sa nu se gandeasca sa lase frumos si pentru alta data. daca le zici, nu isi vor recunoaste greseala. Vor zice ca tu, politist, esti om rau ca le dai amenda cand de fapt nu sunt destule cosuri de gunoi sau ca ii vezi numai pe ei cum arunca. Ar trebui panditi ca la droguri astia, cand vezi pe unu cum arunca un ambalaj, pac l-ai prins si ii dai 10.000 de lei amenda.

    • Gunoiul aruncat poate fi adunat dar nu asta e problema cea mai mare.

      „presiunea pe habitatele naturale costiere” – asta e problema. Si cred ca multi din cei ce ajung acolo, 99%, nu inteleg despre ce e vorba, putini cunosc cuvantul habitat…

      Plaje salbatice sunt zone de cuibarit, hranire pentru multe vietuitoare. Multe specii de pasari isi cresc puii pe plajele acestea. Mai la sud am urmarit un stol de nisipari care obisnuia sa cuibareasca pe o mica plaja, in cativa ani am vazut din ce in ce mai multi indivizi. Cati stiu ca nisiparii astia se hranesc doar pe nisip cu crustaceele aduse de val si nu se hranesc pe pajiste cu muste?
      Muscarii si codobaturile intalnite in zonele salbatice – astea-s tot pasari – se hranesc cu roiurile de muste ce prospera pe gramezile de alge cu miros intepator ce se aduna pe plaja, iar daca cureti plaja de alge pasarile astea trebuie sa-si caute alte locuri de hranire, arealul se restrange ca aproape ca nu mai au unde sa se restranga.
      Cati stiu ca un cormoran nu are penajul impermeabil si ca din cand in cand trebuie sa aiba un loc si el pe plaja sa-si usuce penajul ca altfel se ineca?
      La capatul sudic al plajei din Vama Veche malul pe care un proprietar de hotel l-a nivelat acum cativa ani era plin de gauri in care cuibareau lastuni, lastuni de mal. Au disparut si cuiburile si lastunii, malul s-a umplut de rulote si gunoaie. Tot in Vama o cladire pe cea mai cunoscuta strada din Vama adapostea un stol de vrabii negricioase – singurul loc unde am vazut pasarile astea – cladirea a fost renovata, acoperisul inlocuit si pasarile au plecat – aici nu se poate reprosa nimic omului dar pasarile au fost nevoite sa-si caute alte locuri de trai. Vecinul meu a taiat copacii cand o cioara griva care cuibarea de cativa ani la el in copaci avea un pui, puiul a cazut din cuib si a fost omorat de caine. O luna a terorizat un stol de ciori – rudele – acel caine dar puiul de anul asta e pierdut.

      Intr-o alta statiune malul inalt mai permite prigoriilor si drepnelelor sa-si fac cuiburi pe peretii de pamant – prigoria cuibareste in gauri in mal ca si lastunul. Prigoria are un colorit extraordinar si un fluierat usor de recunoscut.
      Toate pasarile astea fac o calatorie extraordinara in fiecare an, traverseaza Sahara si vin din Africa pana aici ca sa gaseasca din ce in ce mai putine locuri de cuibarit si hrana.
      E foarte trist.
      De flora nu mai spun, plajele astea sunt foarte bogate, diversitatea de plante e incredibila – asta pana apare turistul cu buchete in brate – florile pe care le rupe se palesc foarte usor si le arunca 500 m mai incolo. Inteleg ei ca o floare e bufetul unui polenizator?
      Dupa ce s-a stropit impotriva tantarilor prin statiuni – si au stropit cu o pofta ca ploua marunt cu otrava – greu mai vezi polenizatori, insecte chiar in zonele astea salbatice – vorbesc de o alta statiune in care pana acum doi ani mai erau doua, trei plaje salbatice cu flora bogata. Anul asta plajele astea s-au umplut de corturi stil turcesc de ziceai weekendul trecut ca e ziua Z o debarcare combinata cu un Rovine. Gratare, fum, catel purcel, aragazuri cu butelii, presuri de masina scuturate si spalate pe plaje, muzica indoielnica, masina pe plaja langa cort. Balciul desertaciunilor celor saraci si slabi.

    • @radio
      Muscari pe malul marii, sa se hraneasca cu insectele atrase de algele de pe mal? Esti hazliu.
      Nisiparii nu cuibaresc in Romania ci in nordul extrem al continentului, zona arctica. Vin in Romania doar pentru iernare.
      In rest, cu alte specii ai nimerit-o cat de cat.

    • coco, eu ma duc deseori sa-i privesc, nu scriu din manuale. Adevarul ca am un ghid in limba engleza, mai nou si unul in limba romana dar te asigur ca erau nisipari. Pentru siguranta am sa incerc sa fac niste poze si sa-i rog pe cei de la SOR sa-si spuna parerea.
      Sunt multe pasari care apar in numar mic de exemplare, de exemplu muscarul gulerat, cred, semigulerat e obisnuit la noi, sau invers. Am uitat sa vorbesc de presuri, de asta ce spune manualul? eu le vad aici, in manual sunt? O famile de chire, doar una cuibareste in zona unde sunt eu si le vad de cativa ani in aceleasi locuri, Vadu si Corbu erau zonele lor de cuibarit. Sanatate si prosperitate!

    • @radio
      Comentariul tau initial era legat de malul marii, deci sa ramanem la aceasta zona, Vadu de exemplu.
      Muscarul semigulerat e o specie foarte rara in Romania, cuibareste in cateva paduri din sudul tarii, Olt-Dolj. La Vadu gasesti multe specii in perioada de pasaj dar asta nu inseamna ca si cuibaresc acolo. Chire, da, chire de balta cuibaresc la Vadu, e o colonie de cateva sute de perechi. Printre ele, posibil si 1-2 perechi cuibaritoare de chira mica.
      Dintre presuri, cuibareste doar presura sura si cea de stuf.
      Legat de nisipari, daca cumva reusesti sa documentezi cuibarirea acestei specii in Romania, ar fi ceva extraordinar. De la SOR iti pot da cateva nume de persoane de contact daca te intereseaza.
      PS Eu nu mai am nevoie de ghid ca sa identific o specie pe teren, ma descurc si fara.
      Daca esti interesat de observatiile de pasari, cauta rombird.ro, site in care se inregistreaza observatiile ornitologice mai rare din Romania.

    • @Coto. Pretentios spus, observatiile mele se leaga de malul marii intre Vama si Eforie.
      Asta e zona in care am vazut anul asta pentru prima data califari albi cu boboci pe mare. Habar nu am daca e ceva obisnuit. Culici mari am vazut iarna asta tot aici si cred ca iar a fost o premiera pentru mine. Asa cum de mult timp nu am mai vazut corcodei.
      Nu stiu daca e ceva obisnuit sa vezi cufundar mic, tot aici, dar acum un an am gasit unul mort pe plaja. Am amanat sa-i intreb pe cei de la SOR – Societatea Ornitologica Romana al caror site e la o cautare pe Google si pe care i-am mai contactat, care au ghidul in limba romana exceptional.
      Dar insist, flycatcher (muscarul) il vad de cativa ani pe pietrele puse pentru consolidare in zona de care-ti spuneam, Vama pana la Eforie, perechi mascul alb cu negru iar femela culoari de camuflaj, a prafului, nisipului. Stiu ca semiguleratul e o aparitie rara, trebuie sa ma uit cu mai mare atentie daca are guler complet ori ba – nu fac si din privitul pasarilor o competitie, nu ma intereseaza daca am vazut ori nu o raritate.
      Eu folosesc ghid pentru ca asta e nivelul meu, dar nu e vorba despre mine in povestea asta. Scopul e ca si ceilalti sa afle ca poate invata sa aiba respect.
      Ca degeaba recomanda ARBDD ca lumea sa citeasca pe panourile de pe plaja ce are de facut, e prea tarziu ei au ajuns deja acolo cu tot calabalacul – ce sa faca, sa lase balamucul in masina, sa arunce carnea de mici si sa ia lupa sa observe fauna si flora?
      Multumesc pentru site-ul recomandat. Si pasaridinromania.com e superb – pe site-ul asta am gasit fluturasul de stanca pe care l-am vazut la munte acum mai multi ani, cand nu aveam niciun fel de ghid.

  2. Nu prea inteleg faza cu „isi asuma… dar nu vor sa paraseasca…”
    Ce, e cu tocmeala?

  3. Terminați cu avertismentele! Nu ține la cei needucați, din contră îi încurajează să continue știind că scapă ieftin. Iar amenzile trebuie date pt limita maximă, nu minimă. Ce-i aia amendă de 1000 lei, când ei distrug totul? Dați nene amenzi de 10.000 lei, să vezi cum nu mai fac!
    Și cine spune că astfel de amenzi sunt prea mari, atunci să învețe să se comporte ca niște oameni civilizați, nu ca niște neciopliți!

  4. Organili statului este slabe. Asta e….

    Cand o sa amendeze 1000 turisti cu sume proportinale cu ce fac atunci apar si rezultate altfel zerobarat

  5. Nici hipstarii frumoși și liberi nu mai sunt ce erau

  6. Deci ~1000 de lei amenda iese in medie… foarte putin… trebuie data o lege ca in Polonia, unde cand vine ranger-ul locului si te gaseste cu o mizerie langa tine, a ta este, si-ti taie amenda nu de 200 de euro, ci de 1000-2000 de euro… pe cale de consecinta, cand merg in natura acum polonezii, inainte sa se desfasoare acolo, strang toate gunoaiele pe un areal de cativa metri in jurul lor.

  7. E rezervație dar nu e, drumuri amenajate din piatra, restaurante, suna cumva a rezervație?
    La 8000 de persoane doar 22 de amenzi, înseamnă că e curățenie
    La 8000 de persoane pe zi este rezervație?

  8. Pe langa amenda, i-as pastra si vreo saptamana sa stranga si mizeriile altor gunoaie ca ei, munca in folosul comunitatii…

  9. Eu merg pe plajele salbatice de minim 15 ani. Foarte rar am intalnit cate un grup de ghertoi care faceau focul pe plaja sau lasau gunoaie…dar multi, foarte multi au inceput sa ajunga in ultimii 2-3 ani cand presa siTv-ul face „reclama” cu astfel de postari. Cat timp nu se cunostea zona veneau in proportie de peste 99% oameni cizelati cu respect de natura!Acum toti manelisti si drogatii vin in salbaticie sa „marcheze” teritoriul! Stati acasa, in Mamai, Eforie la 4 si 5* dragi idioti!