G4Media.ro

Declarațiile pentru școala online și semnarea lor de către părinți nu pot…

Foto: Freepik.com

Declarațiile pentru școala online și semnarea lor de către părinți nu pot limita sau îngrădi accesul elevilor la ore, anunță Ministerul Educației

Școlile din România sunt obligate să organizeze cursurile online pentru toți elevii, indiferent dacă părinții semnează sau nu declarațiile cerute de către Ministerul Educației pe 27 octombrie, transmite Ministerul printr-o adresă oficială trimisă unităților de învățământ și obținută de Edupedu.ro.

“În contextul situației epidemiologice prezente, pentru organizarea eficientă a procesului educațional în sistem online, vă comunicăm că nedepunderea / nesemnarea declarațiilor transmise anterior, în completarea prevederilor Metodologiei-cadru (conform OMEC nr 5545/2020), nu pot limita sau îngrădi accesul elevilor la procesul instructiv-educativ desfășurat în mediul online sincron și asincron”, prevede noua adresă a ministerului.

Precizarea Ministerului vine după ce părinții au semnalat mai multe cazuri în care elevii nu au fost primiți la orele online de către profesori pe motiv că părinții nu au semnat sau depus declarația la școală.

Citește articolul integral pe Edupedu.ro

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. Ia uite ce spunea cineva, pe edupedu.ro (sa facem distinctie intre posesie si publicare):

    „Niki Vranceanu spune:
    28 octombrie 2020 la 00:52

    Alte prostii inutile forțate probabil de profesorii frustrați și incapabili.
    Juridic vorbind, un ordin al ministrului e mai mic decât o hotărâre de guvern, care mai mică decât o lege, care la rândul ei e mai mică decât o lege organică, care și ea la rândul ei e mai mică decât Constituția.
    Când normele se contrazic, prevalează cea mai importantă.
    Constituția proclamă dreptul la educație, iar conform acestui drept, eu, ca părinte pot înregistra lecții online ca fiul meu să le poată viziona ulterior, ori de câte ori e nevoie, ca el să poată să înțeleagă ceea ce trebuie să înțeleagă, indiferent de ce ordine de ministru mai nasc frustrările unora.
    Desigur, Legea 1/2011, zisă și a educației naționale, are la art. 272 articolul ăla cu interzicerea fără acord a înregistrărilor, dar L1/2011, chiar dacă e lege organică, e sub Constituție și sub convențiile internaționale, iar articolul e încă în vigoare pentru simplu motiv că nimeni nu și-a pus până acum în cap să ridice o excepție de neconstituționalitate. Dar, asta se rezolvă relativ ușor. Plus că, în spiritul articolului, referirea este la „înregistrarea prin orice procedee a activităţilor desfăşurate în spaţiile şcolare” și nu la înregistrarea lecțiilor online. În spiritul articolului, se interzice înregistrarea din timpul orelor din spațiile școlare, în limita dreptului la securitate a cadrului didactic, ca să nu abuzeze toți părinții nebuni și disperații din presă, dar treaba asta nu se aplică când eu înregistrez lecțiile doar ca să le poată urmări copilul meu mai târziu.
    Însă, Legea 190/2018, care implementează GDPR-ul, îmi interzice mie, ca părinte să prezint public vreuna dintre aceste înregistrări fără acordul expres a celor din înregistrări. Ținând cont că pe înregistrări e posibil să apară și alți colegi ai copilului meu, dacă aș face publice înregistrările lecțiilor, aș mai încălca și alte drepturi ale copiilor și bănuiesc că există pe undeva și o încadrare penală.
    Deci, până aici, am voie să înregistrez orele online dar nu am voie să le fac publice, indiferent de ce ordine dă doamna ministru. Că legea bate ordinul de ministru!
    Pe de altă parte, Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar din 31.08.2016 spune la art.176 „Adunarea generală a părinților este constituită din toți părinții, tutorii sau susținătorii legali ai copiilor/elevilor. Adunarea generală a părinților hotărăște referitor la activitățile de susținere a cadrelor didactice și a echipei manageriale a unității de învățământ, în demersul de asigurare a condițiilor necesare educării copiilor/elevilor”
    Iar Legea 571/2004, zisă și a avertizorului de integritate, spune la art.2.2 „Prezenta lege se aplică și persoanelor numite în consilii științifice și consultative, comisii de specialitate și în alte organe colegiale organizate în structura ori pe lângă autoritățile sau instituțiile publice.”
    Din Regulamentul-cadru coroborat cu L571 înțelegem că membrii adunării generale a părinților sunt membri ai unei comisii de pe lângă o instituție publică, deci sunt asimilați persoanelor care pot face avertizări în interes public. Iar cf. L.571, art.5, aceste avertizări pot semnala incompetența și încălcarea procedurilor interne.
    Tot L571, art.6, spune că avertizorul poate semnala abuzurile „alternativ și cumulativ” inclusiv către: organele judiciare, mass-media etc.
    Prin urmare, ca părinte, am dreptul să înregistrez orele online ca fiul meu să le poată studia de câte ori e nevoie, dar n-am voie să le fac publice, cu excepția situației în care pe înregistrări apar abuzuri ale angajaților instituțiilor publice.
    Adică, prin excepție, dacă pe înregistrări văd că profesorul îi înjură sau îi umilește pe elevi, pot da înregistrarea către poliție ori către presă, ori către ambele, la alegerea mea. Presa, dacă decide să facă publice înregistrările, are obligația de a respecta GDPR și probabil va trebui să blureze fețele minorilor din înregistrări.
    Oricum, indiferent de situație, chiar dacă am dreptul să înregistrez orele online și am dreptul să mă folosesc de aceste înregistrări pentru a sesiza abuzurile, ca părinte, nu am dreptul să public în nume propriu pe rețelele sociale ori în altfel înregistrările!
    Pot înregistra lectiile online pentru uzul strict al copilului și pot folosi înregistrările ca să semnalez conducerii școlii, poliției sau presei un abuz, dar nu am în niciun caz dreptul să dau eu însumi pe Facebook ori în alt loc acele înregistrări.
    Toate cele de mai sus există în legi, ordinul ăsta care interzice înregistrarea lecțiilor online contrazice legile, deci cade, iar tâmpenia cu declarațiile pe care ar trebui să le dea părinții e de-a dreptul aberantă.
    Ce se întâmplă dacă eu, ca părinte, nu vreau să semnez declarația pe proprie răspundere? Nu mai poate copilul să intre online la ore?
    Îngrădește ministerul accesul la educație pentru că eu nu vreau să-mi asum de bună voie o obligație pe care legea nu mi-o impune în mod absolut?”

    Aici: https://www.edupedu.ro/breaking-ministerul-educatiei-introduce-doua-declaratii-pe-propria-raspundere-pentru-scoala-online-una-pentru-profesori-si-alta-pentru-parinti-si-elevi-in-care-toti-se-obliga-sa-nu/

  2. Nu înțeleg ce au împotriva înregistrării sau filmării. Le este rușine de ce știu sau de cât știu? Ar trebui aratat sa se vadă exact care este nivelul lor. Unii dintre ei stau cu camerele închise pe tot parcursul orelor, iar copiii se uita la un ecran negru. Ar trebui sa vadă toată lumea ce prostii le mai spun copiilor la ore, sa vadă lumea cum greșesc exercițiile la matematica și dau raspunsuri greșite. După câte ca sunt praf mai au și pretenții. Asta e calitatea învățământului de astăzi.

    • Și profesorii cu camerele deschise se uită tot la un ecran negru. Elevii nu-șo deschid camerele. Despre ce vorbim?

    • Da, pentru ca profesorii stiu ca scoala nu se face la scoala ci la pregatire si acasa cu parintii. Exceptiile sunt raritate si acestia au orele postate pe Youtube, nota 10 lor.
      Da, pentru ca profesorii nu vor sa recunoasca faptul ca Scoala a devenit afacerea lor privata.
      Da, pentru ca scoala nu (mai) este gratuita.
      Acum se vede realitatea din Invatamant, direct pe ecran, acum vezi ca de fapt Copilul tau nu are o problema ci profesorii nu au absolut nici un interes ca sa transmita cunostintele mai departe(doar daca platesti la meditatie).
      Da, pentru ca scoala nu ii pregateste pe copii ci doar ajuta profesorii sa isi justifice prezenta in invatamantul actual romanesc.

  3. Tipic romanesc. Ministerul nu a miscat lucrurile ca la inceputul anului toate scolile sa fie echipate cu toata logistica dar vrea numai declaratii. Si la inceputul anului vroiau declaratii din partea parintilor prin care eram tras la raspundere.daca copilul era infectat,acum vor alte declaratii. Niste aberatii din partea unor oameni care ar trebui sa respecte mai intai dreptul copiilor la educatie si nu sa-si protejeze imcapacitatea de a se adapta vremurilor in care traim. Din punctul meu de.vedere.scoala nu ofera nimic acum ci doar cere. De ce ministerul nu echipeaza fiecare clasa cu tabla.digitala,laptop,internet prin cablu nu wifi ca se.pierde.semnalul? De scoala nu are o.bibliotecs virtuala unde.sa.se gaseasca toate materialele? Ce scoala online,cand profesorii stau.acasa si folosesc telefoanele pt a trimite o tona de teme si porunci pentru parinti care nu stiu ce sa fie: pqrinti,profesori sau it-isti. Si.poate.ca nu se pricep. De tablete nu mqi.vorbesc. Sunt doar pe hartie ca in realitate lipsesc cu desavarsire. Si as putea continua. Cert e ca multi profesori nu-si merita locul in sistemul de invatamant si ei.sunt.cauza pentru care nu se schimba nimic. Se vrea scoala onlime cu o materie din sec 19 si cu metode din sec 20. Insa sunt si multi profesori care se jertfesc pt copiii dar se lupta cu un sistem corupt pana in maduva oaselor. Factorii de decizie viseaza doar alegeri sacrificand totul pentru a atinge acest obiectiv. Asta e sistemul in care functionam si nu stiu daca se va mai schimba vreodata,dim pacate.

  4. Atunci pe profesori de ce i-ai obligat sa semneze declarațiile, madame Anisie???
    Numai ca să le dai peste nas ca ei au ca de obicei numai obligatii, iar elevii și părinții numai drepturi?
    Rusine..

  5. Îmi lasă un zâmbet sardonic in colțul gurii unii care se tot leagă aiurea de profesori când subiectul e simplu: ministerul-parinți-declarație. Punct. Apoi de când stă Ministerul în genunchi in fata profilor și emite hotărâri doar pentru că unul sau altul vrea el o hotărâre. Nu e aberant? Este! Atunci de ce să gândim puțin? Mai bine ne vărsăm nervii pe profit, că, vezi tu, ei și-au luat banii in pandemie, în timp ce alți angajați au fost nevoiți să devină șomeri. Păi, de ce? Pentru că au meritat să primească banii măi șobolanilor. Când se tăiau pensii și salarii, acum 10 ani, câți ați rânjit de satisfacție sau câți ați ridicat din umeri, nepăsandu-va de faptul că profii și așa aveau salariile mici? Acum se face dreptate! Asta că să vă mai alin frustrările de oameni întunecați la minte! Ha-ha-ha! Nouă ne e bine și nu ne pasa de viermii ceilalți!

  6. Pentru aceasta GAFA majora a Ministerului Educatiei, voi merge special la vot si voi vota cu orice alt partid decat PNL.
    Le urez succes in Opozitie, unde este cel mai usor de trait pentru politicieni.