G4Media.ro

Declaraţiile de avere şi interese ale funcționarilor și demnitarilor pot fi completate…

Sursa foto: Pixabay.com

Declaraţiile de avere şi interese ale funcționarilor și demnitarilor pot fi completate şi transmise digital

Agenţia Naţională de Integritate a elaborat o procedură care dă posibilitatea persoanelor care au obligaţia declarării averii şi intereselor să le completeze şi să le transmită digital, prin intermediul unui modul care va fi pus la dispoziţia deponenţilor („e-DAI”), disponibil pe pagina de internet a ANI, potrivit Agerpres.

Procedura elaborată de Agenţia Naţională de Integritate prin care se va realiza transmiterea la distanţă a declaraţiilor de avere şi de interese a fost publicată, vineri, în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Conform unui comunicat al ANI, procedura formalizează procesul de digitalizare a declaraţiilor de avere şi de interese şi se aplică categoriilor de persoane care au obligaţia declarării averii şi intereselor, cu excepţia candidaţilor înscrişi în procesele electorale.

Tranziţia către digitalizarea completă a procesului se va realiza în două etape.

În perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2021, declaraţiile de avere şi de interese vor putea fi transmise alegând una dintre următoarele modalităţi:

* varianta clasică – declaraţiile vor fi transmise Agenţiei Naţionale de Integritate de către persoana responsabilă cu atribuţii specifice în ceea ce priveşte declaraţiile de avere şi de interese de la nivelul fiecărei entităţi prevăzute de Legea nr. 176/2010, în copie certificată „conform cu originalul”;

* varianta digitală – declaraţiile vor fi completate electronic, certificate cu semnătură electronică calificată şi vor fi remise ANI utilizând procedura de transmitere la distanţă, prin intermediul unui modul care va fi pus la dispoziţia deponenţilor („e-DAI”), disponibil pe pagina de Internet a agenţiei. În cazul în care deponentul nu deţine încă o semnătură electronică calificată, acesta poate, doar pe parcursul anului 2021, completa şi transmite declaraţiile prin modulul e-DAI, semnate olograf;

* începând cu data de 1 ianuarie 2022, declaraţiile de avere şi de interese vor putea fi transmise exclusiv prin modulul e-DAI, certificate cu semnătură electronică calificată.

Potrivit procedurii, mecanismul de transmitere la distanţă a declaraţiilor de avere şi de interese prin modulul e-DAI presupune parcurgerea a cinci paşi generali: înrolarea persoanei responsabile; înrolarea deponenţilor de către persoana responsabilă; completarea declaraţiilor de avere şi de interese de către deponenţi; validarea declaraţiilor de către persoana responsabilă şi transmiterea către ANI a declaraţiilor. (Foto: Pixabay)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Ani institutie nefunctionala.Anaf este chintesenta averilor nejustificate!Pana ce statul nu va stabili ca orice achizitie mai mare de 1000 de lei sa fie exclusiv prin intermediul bancar, non cash, coroborat cu legarea la softul Anaf a caselor de marcat si a bancilor, masurile de digitalizare sunt praf in ochi!

    • Potrivit legii Nr. 70/2015 plățile/încasările între PJ sunt limitate la 5000 lei/zi per furnizor, dar nu mai mult de 10.000 lei. In cazul pj-pf sunt limitate la 10.0000, iar între pf-pf plățile/încasările sunt limitate la 50.000 lei.
      Referitor la legarea caselor de marcat la ANAF nu o sa aibă efectul pe care îl tot prezintă Citu, legarea la ANAF doar spune Cati bani face pe zi un comerciant dar nu are cum sa limiteze vânzările fara bon, doar daca ii obliga sa se doteze cu camere de supraveghere…..in rest e praf in ochi.
      Încă un lobby și-a făcut treabă…sa obligi 800.000 de persoane să își cumpere semnătura electronică de la privați e un business (chit că sunt până la urmă plătite de stat) in condițiile in care statul ar putea intra pe piata semnăturilor electronice așa cum e in Italia.

  2. Procedura „da posibilitatea”? Pana nu obliga, nu are nicio valoare.