G4Media.ro

Decizie de o duritate fără precedent a Curții Constituționale din Germania care…

Sursa Foto: www.schengenvisainfo.com - ilustrație generică

Decizie de o duritate fără precedent a Curții Constituționale din Germania care pune sub semnul întrebării unul dintre pilonii fundamentali ai UE

Presa europeană încearcă să descâlcească decizia de ieri, marți, a Curții Constituționale germane (Bundesverfassungsgericht, “ curtea din Karlsruhe”) de a se împotrivi Curții Europene de Justiție (CEJ) și Băncii Centrale Europene (BCE) și de a cere BCE să-și justifice politica de cumpărare a datoriilor țărilor membre , scrie ziaristul Dan Alexe într-o analiză publicată de Europa Liberă.

În FranțaLibération scrie despre un verdict de o brutalitate nemaivăzută. Este prima oară că are loc o asemenea ciocnire instituțională frontală, dar ea vizează esența însăși a UE: este vorba de independența Băncii Centrale Europene (BCE) și de faptul că dreptul comunitar primează, tehnic, asupra dreptului național. CEJ decisese în 2018, tot la cererea insistentă a judecătorilor germani, că ceea ce face BCE, care e independentă de intervenția guvernelor, este conform dreptului UE. Decizia a fost acceptată de toate țările membre, mai puțin de Germania. Acum, aceiași judecători germani contestă acest lucru sau, cel puțin, cer explicații, dar asta pune în pericol fundațiile UE și viitorul monedei comune, euro.

Simultan, judecătorii din Karlsruhe au dat BCE, dar și Băncii Centrale germane (Bundesbank), trei luni timp în care vor trebui să se pregătească să explice în ce fel obligațiunile europene (eurobonds) sunt legale iar emiterea lor respectă separarea instituțiilor și nu face BCE dependentă de sfera politicului. Argumentul euroscepticilor aflați la origine a plângerii este acela că BCE nu poate deține mai mult de o treime din datoria țărilor membre în UE.

La MünchenSüddeutsche Zeitung numește asta un verdict existențial, dar este de acord că judecătorii Curții Constituționale au făcut bine să acorde acest răgaz și să caute să vadă dacă nu cumva economicul se amestecă cu politicul. În schimb, cum o explică în Italia Corriere della Sera, verdictul tribunalului german pune în pericol întregul echilibru instituțional care le permitea statelor să întrevadă ieșirea din criză așteptând să poată beneficia de o ușurare a jugului financiar.

El Pais, în Spania, amintește de altfel că programul de cumpărare a datoriilor țărilor din zona euro a fost inițiat de un italian, de către precedentul președinte al Băncii Centrale EuropeneMario Monti.

Citește tot articolul pe Europa Liberă

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

14 comentarii

  1. Asta ne arată încă odată cine este șeful de facto al UE și ce este de fapt UE !

  2. Nu mi-e clar cum solicitarea de explicatii poate constitui „un verdict brutal”.

  3. Asta spune un singur lucru: BCE si institutiile UE sunt paravanul Germaniei si sunt controlate de Germania si Franta din punct de vedere politic. Pentru cine credea in „valorile europene”…iata aceste valori.

    • Oh, dar mai spune ceva. Mai spune ca deciziile tribunalelor europene sunt valabile doar pentru sclaveti, nu si pentru sefi.

  4. „Piața liberă ” face mizeria iar politicul trebuie să curete dupa ea. Vedeți ce se întâmplă peste tot în lume… Totul decontat pe cârca eternei sclavii.

  5. Ieri erau toti cu sarmaua in gura ca CCR trebuie sa demisioneze dupa decizia CEDO, ca ne-am facut de ras, ca etc… Acum unde sunt personajele astea sa zica ca CCR-ul din Germania trebuie sa demisioneze? Va place sa fiti sclaveti? Va place ca deciziile tribunalelor UE se aplica doar coloniilor, ci nu si sefilor? In Germania nu a sarit nimeni sa zica Demisia CCR!!!Oare de ce?

  6. Asa a fost tot timpul , iar Romania care are in functia de presedinte , un executant slugarnic al celui de al 4-lea Reich , se va conforma .
    UK-ul nu s-a lasat ingenunchiat de nemti .

  7. Idiotul ala de Trump spunea acum cativa ani ca UE este un vehicul economic pentru Germania. Multa lume i-a sarit la glanda.
    E clar ca Germania nu e vreo zana buna la suflet si atat. Toate marile puteri au interese care la un moment dat se intersecteaza cu destinele tarilor mici. Asa a fost de cand lumea.
    UE e si ea full de ipocrizii si preconceptii (Olanda cu insulele ei tax free nu vrea sa fie solidara cu Italia, Austria domina sistemele bancare, de energie ale tarilor din est asa cum domina si pe la 1800-1900) insa in coltul asta de lume, in contextul in care CAER ul (o pseudo-piata comuna comunista- pentru cei mai tineri) era o uriasa gogoasa putem spune ca UE era singura noastra optiune de supravietuire dupa 1990.
    Sistemul de justitie vestic, german mai ales urmeaza feelingul general de oarecare independenta a Germaniei, singura tara cu hub de gaze direct din Rusia.
    Ei se intreaba de ce trebuie sa fie solidari cu mizeria din jurul lor, noi ne intrebam de ce trebuie sa muncim pentru ei. Si roata de soricel se invarte, invarte….

  8. Sper sa apara iohannis la tv si sa la bage mintile in cap CCR-ului din Germanica cum a facut si cu CCR-ul din Romania. Hai, iohannis, sari pe ei, ca pe unguri, ca ca tine nu mai gasesc altul fraierii care te-au votat.

  9. Tot timpul Germania s-a pronuntat impotriva solutiei propuse de Monti…
    In ultima vreme, politicienii nemti pareau ca au inteles, totusi, necesitatea solutiei propuse… cu ceva negocieri, dar pareau ca vor fi de acord, in cele din urma… dar, ce sa vezi ? … traiesc cu senzatia ca a fost doar un joc: au fost putin mai subtili si au scos in fata Curtea Constitutionala. Pentru ca, nu-i asa, noi politicienii suntem de acord dar ce ne facem cu statul de drept ? intr-un asemenea stat democratic decizia CC e sfanta ! (ma rog, spre deosebire de „alte” tari)

  10. Foarte bine! Cine crede ca indatorarea aiurea si aruncarea de bani in piata rezolva problemele de baza nu stie ce vorbeste. Bineinteles, birocratul si politicianul bruxelez trebuie sa-si justifice postul si creaza tot felul de institutii si arunca cu bani in stanga si in dreapta, pe spatele populatiei. Insa chestiile astea trebuie limitate. Felicitari instantei germane!

  11. Bravo Germania! Stop risipei!