G4Media.ro

Decizie controversată: Trump afirmă că Antifa ar putea fi declarată organizație teroristă

Foto: Facebook/ Donald Trump

Decizie controversată: Trump afirmă că Antifa ar putea fi declarată organizație teroristă

Președintele Donald Trump a afirmat sâmbătă că ia în considerare să declare Antifa, grupul activist de extremă stânga, drept o organizație teroristă, în contextul informatiilor că membrii grupării antifasciste au atacat demonstranți și jurnaliști conservatori la mitinguri desfășurate în diferite orașe din Statele Unite.

Avertismentul făcut de Trump pe Twitter a venit la doar câteva zile după ce doi senatori republicani au introdus un proiect de lege care ar desemna grupul drept o organizație teroristă domestică.

Anunțul liderului de la Casă Albă a fost criticat imediat de democrați și presa liberală, care susțin că grupările de extremă dreapta și albii suprematisti sunt mult mai violenți și au provocat mult mai multe victime în SUA decât mișcarea de extremă stânga.

„Se ia în calcul declararea ANTIFA, țăcăniți lași, radicali de stânga, care prin învăluire lovesc oameni (doar non-luptători) peste cap cu bâte de baseball, o Organizație Teroristă majoră (alături de MS-13 și alții). Va fi mai ușor pentru poliție să-și facă treaba!” a scris președintele american pe contul său oficial de Twitter.

Mesajul lui Trump a venit la doar câteva zile după ce senatorii republicani Bill Cassidy (Louisiana) Și Ted Cruz (Texas) au introdus în Senatul american o rezoluție (legislație fără caracter obligatoriu) prin care condamnă gruparea antifascistă radicală și o desemnează drept o organizație teroristă internă.

„Antifa sunt teroriști, bătăuși violenți mascați, care luptă împotriva fascismului cu metode fasciste reale, protejați de privilegiul liberal,” se afirmă într-o declarație publicată pe pagina de internet a senatorului de Louisiana. „Bătăusii își fac de cap până când cineva le spune nu. Funcționarii aleși trebuie să aibă curaj, nu lașitate, pentru a preveni teroarea.”

În timpul unei audieri desfășurate saptamâna trecută în Senat, Cruz l-a întrebat pe directorul FBI, Christopher Wray, dacă poate să investigheze Antifa în temeiul Legii RICO (Racketeer Influenced and Corrupt Organisation). Wray a răspuns că Biroul consideră Antifa mai degrabă o ideologie decât o organizație în adevăratul sens al cuvântului.

Directorul Wray a adăugat că FBI ia în serios orice violență comisă în numele ideologiei. „Ar trebui totuși să vă spun că avem un număr destul de mare de investigații bine determinate despre ceea ce noi clasificăm drept extremiști anarhiști,” a spus Wray. „Este vorba de oameni care încearcă să comită o activitate criminală violentă care încalcă legea penală federală și unii dintre acești oameni se încadrează în ceea ce noi numim un fel de ideologie asemănătoare Antifa.”

Senatorul Cruz a spus că Antifa este o organizație „compusă din radicali plini de ură, intoleranți, care își urmăresc agenda extremă prin violență agresivă… În repetate rânduri, acțiunile lor au demonstrat că scopul lor central este de a provoca rău celor care se opun opiniilor lor.”

Ce e Antifa

Mișcarea Antifa, al cărei nume este o prescurtare a termenului antifascist, este compusă din grupuri autonome și persoane individuale care se opun neo-nazismului, fascismului, suprematiștilor albi, rasismului și altor forme de ideologie extremă de dreapta.

Membrii Antifa au fost criticați în repetate rânduri pentru stilul lor agresiv și actele de violență împotriva demonstranților care au opinii diferite fata de ale lor, în timpul unor mitinguri ce sunt de regulă non-violente. Grupul a intrat în conflict cu suprematiștii albi în Charlottesville (Virginia) în 2017 și a atacat protestatarii de extremă dreapta în diferite orașe din America.

Unii membri Antifa, îmbracati complet în negru și ale căror fete au fost acoperite de măști și cagule, au fost acuzați că au aruncat ouă, sticle și alte obiecte spre manifestanții de dreapta și au bătut și amenințat contra-protestatari și membri ai mass-media.

Membrii Antifa sunt cunoscut pentru utilizarea acțiunii directe, care poate include daune materiale, violență fizică și hărțuire împotriva celor pe care îi consideră fasciști. Antifa s-a confruntat adesea cu susținătorii lui Trump, violențele dintre cele două tabere șocând opinia publică din Statele Unite.

Președintele Trump i-a etichetat „alt-left” (extremiști de stânga sau radicali marxiști) și a acuzat Antifa că atacă oameni care nu pot sau sunt incapabili să le răspundă. „Ați observat vreodată că ei (Antifa) aleg anumiți oameni (pe care să-i atace)?” a întrebat Trump în timp ce vorbea la un eveniment organizat la Casa Albe pentru personalități social media conservatoare, vorbind despre un atac violent căruia i-a căzut victimă jurnalistul conservator Andy Ngo.

Agresiunea a avut loc în timpul unui marș desfășurat de gruparea radicală de dreapta Proud Boys la Portland (Oregon). „Adică, el (Ngo) ți-ar spune că nu e cea mai dură persoană din punct de vedere fizic din lume, nu-i așa?”

Caracterul violent al Antifa a ieșit din nou în evidență, spun criticii mișcării, în urmă cu doar câteva saptamâni, când un bărbat în vârstă de 69 de ani, care s-a descris drept membru Antifa, a fost ucis în timpul unui atac purtat împotriva unui sediu al Immigration and Customs Enforcement (ICE) din statul Washington. „Eu sunt Antifa,” a scris Willem Van Spronsen într-un manifest publicat cu o zi înainte de atac.

La începutul anului 2016, Homeland Security a clasificat oficial activitățile Antifa ca „violență teroristă domestică,” a relatat Politico, citând documente secrete ale agențiilor de securitate din Statele Unite.

Mesajul lui Trump, criticat

Unele voci au criticat însa amenințarea făcută de Trump la adresa Antifa. Acestea spun că etichetarea anumitor grupuri ca fiind teroriști domestici este „un pas prea departe.” „Este periculos și mult prea larg să folosești etichete care sunt deconectate de la un comportament individual actual,” a declarat Hina Shamsi, directorul proiectului de securitate națională în cadrul American Civil Liberties Union (ACLU), citată de The Washington Post.

„După ce am văzut cum termenul de terorism a fost folosit deja în această țară, orice astfel de schemă ridică semne de întrebare legate de un proces corect, protecție egală și preocupări constituționalen referitoare la Primul Amendament.”

Deși unii politicieni și comentatori conservatori au cerut stoparea Antifa, amenințarea reprezentată de mișcare este contestată de unele voci.

Un raport al Anti-Defamation League (ADL) a constatat că, în 2018, crimele motivate de extremism au fost „legate în mod covârșitor de extremiștii de dreapta”. ADL a precizat că a înregistrat zero crime în 2018 legate de extremismul de stânga și a constatat că „extremiștii de stânga nu au fost deosebit de violenți în ultimii 20 de ani,” majoritatea violențelor provocate de aceștia ducând doar la daune materiale.

Conform Patriot Act un grup comite acte de terorism intern prin angajarea în acțiuni „periculoase pentru viața umană care constituie o încălcare a legilor penale ale Statelor Unite” pentru a „intimida sau constrânge o populație civilă”, „a influența politica unui guvern” sau „a afecta conduita unui guvern.” Dacă mișcarea Antifa ar intra sub incidența acestei definiții, capacitatea forțelor de ordine de a investiga membrii săi ar fi extinsă.

ADL susține însă că, prin includerea Antifa în această definiție, guvernul riscă să eticheteze în mod eronat toți contra-protestatarii ca suprematisti albi, ceea ce ar permite poliției să încalce drepturile protestatarilor pașnici.

„Antifa respinge rasismul, dar folosește tactici inacceptabile,” a afirmat ADL, potrivit The Washington Post. „Supremația albă folosește violența și mai extremă pentru a-și răspândi ideologiile de ură, pentru a intimida minoritățile etnice și a submina normele democratice”.

Unii comentatori au criticat și faptul că liderul de la Casă Albă a asociat mișcarea antifascistă radicală cu gruparea criminală MS-13, care a fost deseori menționată de republicani în dezbaterile privind imigrația ilegală. MS-13, care a luat naștere în Los Angeles în anii 1980, este cunoscută pentru torturarea și uciderea violentă a victimelor sale. Banda criminală ar putea fi, de asemenea, etichetată ca grupare teroristă.

Surse: FoxNews, Newsweek, The Independent, The Washington Post, Axios

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Sa o faca. Ataca oameni aiurea pe strada, distrug linistea publica. Redirectioneaza traficul, ameninta cu moarte oamenii.

  2. stirea aceasta e ceva de genu’ „pe 10 august, a avut loc o tentativa de lovitura de stat”. trump apara suprematistii albi, asa cum ps-ul isi protejeaza coruptii.

    • Niște derbedei s-au julit un pic in gardul guvernului. Antifa e o organizație terorista, acum câteva zile un membru amtifa a atacat un adăpost de imigranți cu intenția de a-l arunca in aer. A fost împușcat ca o zdreanță care era.

    • Putin probabil mai asta cu 10 august. Ei sint de partea ailalta. Iar ai bagat lingura-n wc.

    • @Pe 10 August: +1

    • Îți dau linkul Wiki ca sa nu avem discuții ca site de dreapta și alte aberații. Acum ia frumos lingura și bag-o in wc

      https://en.m.wikipedia.org/wiki/2019_Tacoma_attack

  3. Antifa la treaba:

    TRUMP @WAR – Full Movie Explicit Version
    https://www.youtube.com/watch?v=2s9ejkYkb88

    Conservative writer Andy Ngo roughed up at Portland antifa/right wing protests

  4. Aclu si adl sunt organizatii de extrema stanga.

  5. Ce prost e! Antifa e o mișcare nu un grup. 😀

    • Lol. Da tare destept mai esti. Orice miscare are varii grupuri la baza ei. Sau e miscarea fara grupuri? Umbla asa plutind in aer ca duhul sfant? Cand e nevoie se preachimba in porumbel?

  6. Asta este decizie controversata? Ce se întâmplă g4media? Sunteți de partea nazistilor de la Antifa?

    • De fapt, Antifa sunt de extremă stânga (comuniști). Se face intradevar vinovată de numeroase acte de violenta la adresa celor cu vederi de dreapta, nu doar în Statele Unite, ci și în alte țări occidentale. Pentru acest lucru, Trump are dreptate să declare aceasta organizație drept una teroristă, dar deh, se pare că pentru G4Media, aceasta ar fi „o decizie controversată”. 🙂

  7. la stirea cu dizidentul chinez condamnat la 12 ani de inchisoare pt ca a criticat sistemul nici un comment, aici armate de comments.

    cel putin jumate din comentariile de pe g4 sunt troli din pacate