
De ce zborurile de vară din Europa sunt întârziate și anulate / Grevele care vor avea loc în Spania și Italia vor contribui la perturbările record din Europa din această vară
Companiile aeriene și pasagerii din Europa se confruntă cu cea mai gravă perioadă de perturbări ale traficului aerian din ultimii 25 de ani. Și vara abia a început, scrie Euronews.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Se preconizează că zeci de milioane de călători se vor confrunta cu întârzieri în această vară, întrucât anulările în masă cauzate de grevele controlorilor de trafic aerian (Air Traffic Controllers – ATC) și lipsa persistentă de personal afectează industria în cel mai prost moment posibil.
La începutul lunii iulie, grevele ATC din Franța au dus la anularea a 1.500 de zboruri în două zile, perturbând călătoriile a peste 1 milion de pasageri și provocând reacții intense atât din partea călătorilor, cât și a directorilor companiilor aeriene.
Cu noi greve iminente pe 26 iulie în Spania și Italia, presiunea asupra Comisiei Europene de a interveni este din ce în ce mai mare. Dar perspectivele unei veri fără probleme sunt sumbre.
Criza spațiului aerian european: ce nu funcționează?
Sectorul aviației din Europa se confruntă cu o serie de probleme grave.
Zborurile din Europa se situează în prezent la 98% din nivelul din 2019, potrivit datelor Eurocontrol, coordonatorul aviației civile și militare din Europa. Acest lucru ar trebui să însemne călătorii mai fluide, dar s-a întâmplat exact opusul.
Unul dintre motive este că mai multe rute de zbor au fost restrânse sau închise complet.
Războiul din Ucraina a forțat închiderea spațiului său aerian pentru mai mult de trei ani, în timp ce companiile aeriene din UE au interdicție de a zbura peste Rusia și Belarus. Acest lucru a forțat sute de zboruri zilnice să se desfășoare pe coridoare mai înguste, creând congestie chiar înainte ca vremea sau grevele să intre în joc.
Dar problema mai mare este personalul. În toată Europa, centrele ATC se luptă să ocupe posturile după reducerile bugetare din perioada pandemiei și întârzierea formării profesionale. Deoarece formarea unui controlor durează 18 luni sau mai mult – iar stagiarii sunt limitați la zone specifice din spațiul aerian fragmentat al Europei, care este gestionat de 40 de furnizori de servicii diferiți – nu există soluții rapide.
În unele țări, inclusiv Franța și Germania, până la unul din patru posturi este încă vacant. Ben Smith, CEO al Air France-KLM, a declarat recent pentru site-ul de știri britanic The Independent că personalul ATC din Franța a scăzut cu până la 25%.
Între timp, controlorii invocă epuizarea profesională și intră în grevă pentru a cere condiții de muncă mai bune.
Frustrarea crește în rândul călătorilor și al companiilor aeriene
Grevele din Franța de la începutul acestei luni ar putea fi fost punctul de cotitură pentru unele companii aeriene.
Spre deosebire de alte țări, precum Italia și Grecia, Franța nu permite survolarea spațiului său aerian în timpul grevelor. Acest lucru expune în mod special companiile aeriene low-cost atunci când apar perturbări.
Companii aeriene precum Ryanair, care a denunțat în mod explicit „proasta gestionare fără speranță” a controlorilor de trafic aerian din Franța, Spania și Germania, afirmă că această criză se agravează.
Ryanair afirmă că întârzierile vor fi și mai grave decât anul trecut, dând vina pe „planificarea deficitară” și lipsa de personal. După ce în iunie s-au înregistrat 5.000 de ore de întârzieri într-o singură zi, compania aeriană a criticat Comisia Europeană pentru ceea ce a numit eșecul de a proteja zborurile de survol.
Un purtător de cuvânt al companiei aeriene low-cost a calificat perturbările drept „inacceptabile”, ironizând în același timp președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, pentru lipsa de acțiune.
„Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, nu a luat nicio măsură în șase ani pentru a proteja zborurile și a apăra piața unică europeană a transportului aerian”, a declarat Michael O’Leary, CEO al Ryanair, într-un comunicat din 11 iulie.
„Ce îi împiedică pe controlorii de trafic aerian francezi să închidă din nou spațiul aerian al UE săptămâna viitoare sau săptămâna următoare cu alte greve nejustificate?”
Se solicită reforme, dar soluția este încă departe
Și online, frustrarea este la cote maxime. Site-uri precum ATC Ruined Our Holiday (ATC ne-a distrus vacanța) îndeamnă la acțiuni colective. Site-ul listează numărul de zboruri perturbate și pasagerii afectați pe țări și publică datele de contact ale miniștrilor transporturilor.
Ryanair a lansat și „ATC League of Delays” (Liga întârzierilor ATC) pentru a urmări performanțele pe țări. Franța se află în prezent în fruntea listei, urmată de Spania și Germania.
Dar ajutorul s-ar putea să nu vină prea curând, mai ales pentru pasageri.
Luna trecută, Consiliul UE a convenit să mărească durata întârzierii pasagerilor înainte de a putea beneficia de despăgubiri. Anterior, pasagerii puteau solicita despăgubiri pentru întârzieri de trei ore. Acum, zborurile pe distanțe scurte ar trebui să aibă întârzieri de patru ore, iar zborurile pe distanțe lungi de șase ore sau mai mult.
Decizia a nemulțumit chiar și companiile aeriene, deși din motive diferite. Airlines for Europe, organismul comercial care reprezintă, printre altele, Ryanair și easyJet, a criticat planul, deoarece dorea întârzieri mai lungi înainte ca pasagerii să poată solicita despăgubiri.
Între timp, o soluție structurală mai amplă este blocată în impasul politic de zeci de ani. Inițiativa Single European Sky, discutată de mult timp, care ar uniformiza spațiile aeriene naționale într-un sistem unificat, este încă la ani distanță de a fi realizată.
Parlamentul European afirmă că proiectul ar putea tripla capacitatea spațiului aerian și reduce la jumătate întârzierile. Însă obstacolele politice, interesele naționale și rezistența sindicatelor au blocat progresul de când a fost propus pentru prima dată în 1999.
Fără soluții rapide la orizont, călătorii din perioada de vară ar trebui să se pregătească pentru un alt sezon de perturbări.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.