G4Media.ro

De ce vor să vândă Enel și CEZ: business pur în cazul…

De ce vor să vândă Enel și CEZ: business pur în cazul italienilor, imixtiuni politice interne în cazul cehilor

Două știri venite aproape concomitent au transmis o undă de șoc în piața de energie: Enel (Italia) și CEZ (Cehia) ar putea vinde, parțial sau total, activele din România. Cele două anunțuri au picat într-un moment în care dialogul instituțional în piață e aproape blocat: nu există ministru al Energiei, iar arbitrul pieței – ANRE – e complet politizată. Dar cum s-a ajuns la posibila plecare a celor doi jucători majori?

Enel: decizie de business pur

Italienii de la Enel au demarat discuțiile cu fonduri de investiții din zona anglo-saxonă, potrivit informațiilor G4Media.ro, după ce aceste fonduri s-au arătat interesate de achiziția unui pachet, minoritar sau majoritar.

Așadar, în cazul Enel nu e vorba despre inițiativa companiei – mamă din Italia de a face un exit parțial sau total, ci de interesul de business al unui posibil investitor. Și asta în condițiile în care piața de energie din România nu este una extrem de atractivă pentru achiziții sau investiții, în parte din cauza unor condiții obiective legate de evoluția pieței, în parte din cauza haosului de la nivelul reglementării și fiscalității.

De remarcat că în 2014 Enel a avut o încercare de a ieși din România, decizia fiind atunci una strategică, luată în Italia cu scopul de a echilibra conturile companiei – mamă, dar operațiunea a fost în cele din urmă abandonată.

La nivel global, Enel se remarcă în ultimii ani prin investițiile în America de Sud, o piață cu potențial mare de creștere și riscuri ceva mai mari, dar și în tehnologii noi.

CEZ – imixtiunea politicului în economie

În cazul companiei CEZ, controlate de statul ceh, decizia de ieșire din România e una pur politică. Ea are la origine conflictul dintre miliardarul Andrej Babis și conducerea companiei de stat, pornit încă din 2016, când Babis era ministrul Finanțelor și a încercat zadarnic să-l schimbe din funcție pe CEO-ul companiei, Daniel Benes.

A urmat campania electorală din 2017, când Babis, candidat pe o platformă populistă, și-a făcut un cal de bătaie din gigantul energetic local. Motivul? Diferențele ireconciliabile între Babis și conducerea CEZ privind construcția a două noi reactoare nucleare: CEZ cere garanții guvernamentale pentru proiect, Babis le refuză complet.

Odată ajuns în fruntea guvernului, Babis a reluat presiunea pe CEZ pentru relansarea proiectului de construire a celor două reactoare, spunând că Cehia are nevoie de energie nucleară pentru a-și atinge ținta de reducere a emisiilor de carbon. Au urmat presiuni majore asupra conducerii CEZ în 2017 și 2018, fără a putea determina însă schimbarea conducerii companiei – protejată de președintele Milos Zeman, un aliat politic al premierului.

În 2019, premierul Andrej Babis a reușit însă să provoace o schimbare radicală a strategiei grupului CEZ: concentrarea resurselor financiare ale companiei în piața internă, pentru construirea noilor reactoare nucleare, cu prețul ieșirii din Bulgaria, Romania, Turcia și Polonia (parțial). O decizie ce nu convine deloc companiei, după cum a explicat Bloomberg într-o analiză detaliată care arată cum investitorii minoritari ai CEZ au fost speriați de presiunile premierului ceh.

De ce se ferește conducerea CEZ de proiectul pentru construirea noilor reactoare? Pentru că regulile europene de pe piața energiei nucleare sunt extrem de stricte și induc costuri uriașe, marja de manevră în ceea ce privește garanțiile de stat este foarte mică. În plus, proiectele sunt atât costisitoare, cât și riscante din punct de vedere al rezultatelor financiare și riscă să slăbească poziția companiei pe termen scurt și mediu.

Acesta este motivul pentru care conducerea CEZ a încercat ani la rând să întârzie proiectul, punând condiții imposibile – precum existența unor garanții guvernamentale. Chiar și anunțul oficial din această săptămână privind începerea discuțiilor pentru vânzarea activelor din estul Europei e unul extrem de prudent, vorbind despre ”o testare de piata”. Un pas preliminar important, dar care, potrivit unui consultant din piața energiei, ar putea mult și ar putea fi invalidat dacă boardul CEZ consideră că prețul obținut pentru active e nesatisfăcător.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Multumim! Inteleg ca nu e nicio legatura cu vulnerabilitatea pietei si economiei romanesti!

  2. Nu stiu despre CEZ, dar Enel cred ca iese pt ca nu fac profiturile care le sperau. In cazul Enel Banat serviciul prestat este sub orice standard. Nu au investit nimic in retea, si in Timisoara, dar mai ales in localitatile din jur, furnizarea de curent electric este o mare problema. Desi s-au inteles cu ANRE si s-au facut niste norme de operare pe dorintele lor, tot nu le merge foarte bine. In zone ca Mosnita si Dumbravita curentul se intrerupe foarte des, de 15-20 de ori pe zi, la intervale foarte scurte 3-5 minute si intreruperile au durate de 3-5 secunde. De vina ar fi o linie de medie tensiune care Enel refuza s-o schimbe de peste 10 ani. Oricine are cumpara Enel Banat ar trebui sa stie ca Enel nu a facut nimic nu a investit in retea, in pur stil macaronar, si a incercat numai sa stoarca profituri. Cand au vazut ca nu le convine vor sa vanda, poate la alt fraier.

    • La fel e si in București el Enel, stai liniștit! Doarme ferește sa ai vreo avarie sau ceva, ca vin in nu știu cate ore sau a doua zi! Rețelele sunt din anii ’60-’70. In schimb, CEZ, la olteni se mișcă foarte bine. Profesioniști, in comparație cu Enel!

    • Subscriu TIMISORENE LA CE SPUI ! Cu ENEL se întâmplă cam ce s-a întâmplat cu TELECOM ! Privatizat cu surle si trâmbite de toată lumea, inclusiv onor presa , a încăput pe mâna grecilor care au dat-o-n bară. Germania , ca să ”salveze ” însorita ELADĂ o vor încurca si ei , poate mai urât ca grecii . 60 de ani am avut telefon ROMTELECOM. Nu e prea simplu acum să renunț la numărul meu telefonic stiut de toată lumea- rude, cunoscuti, prieteni, colegi etc etc . Chiar azi am primit NOTA de înștiințare cum că se vor mări tarifele , vor sării de la 9 la peste 12 EURO lunar , fără TVA. N-am ce face, trebuie să renunt/ Să fie sănătosi si s-o țină asa până la capăt . DA , asta nu le convine : nu le ies pasiențele cu profiturile, TELECOM este o firmă învechită care cere investiții majore . Au rămas de căruță . Cam așa stă situatia si cu ENELUL cel vestit, Au multe neajunsuri care te stresează cu totul . Dar vor să mărească prețurile !

  3. Numa sa nu le dea prin cap sa o cumpere statul roman.
    Ca in cativa ani le umplu de datorii, le pun pe butuci si iar le vand cu 1 dolar.

  4. Din punct de vedere al consumatorului casnic, pot spune ca tot ce inseamna distributie de energie in Romania este furt la drumul mare. Bineinteles cu complicitatea ANRE, care nu are nici o treaba cu protejarea consumatorilor. Si daca pleaca Enel si Cez, care este problema. Raman alti hoti, gen Eon, Engi samd. Zicea cineva de investitii. Hahahaha. Aceleasi retele ramase de la comunisti.
    Cartelul distribuitorilor de energie traieste bine pe banii fraierilor…
    PS. Domnule Pantazi, chiar nu inteleg rostul acestui articol? Am crezut ca sunteti impartial, dar se pare ca nu. Bleah…