G4Media.ro

De ce să vizitezi Republica Moldova? Detalii dintr-o călătorie virtuală

Foto: Ilustratie Republica Moldova / Vasile Curtu

De ce să vizitezi Republica Moldova? Detalii dintr-o călătorie virtuală

Pare cool să mergi să vizitezi Republica Moldova, scrie Raluca Nicolae într-o analiză pe Sinopsis.

Vreți câteva motive pentru a face asta? Trebuie să încep cu o mărturisire: fac parte dintre cei aproximativ 99 la sută dintre români care nu au călcat vreodată în țara vecină și ”soră” (am pus ghilimele, pentru că așa se spune adesea).

Pentru început, o spun sincer, am ceva dubii despre cum să denumesc această țară. Să îi zic Basarabia, așa cum am învățat de la părinții și bunicii mei și așa cum îi spun mulți dintre români? Denumirea nu e totuși chiar exactă, pentru că dpdv istoric și teritorial Basarabia diferă de actualul stat independent.

Să îi zic Moldova? Nu aș crea oarece confuzie, gândindu-mă că și partea de est a României poartă exact același nume?

Să îi zic Republica Moldova, așa cum e denumirea oficială și cum deja a cam intrat în limbajul curent dincolo de Prut? (partea asta e adăugată de editor, care zice că așa e – n.a). E cam lung și oficial…

Sau să fie pur și simplu RM, cum am văzut deja că se poartă în presă (citită online) sau în discuțiile de pe diferite forumuri? (pentru documentare m-am abonat la câteva dintre acestea și, ca să citez o expresie locală, a fost tare ciotka).

Eu optez pentru RM. Haideți la drum, așadar. Haideți să vedem cum se vede RM, cel puțin dintr-o perspectivă virtuală.

Game of Thrones băștinaș

Desigur, e banal să vă spun că recent HBO a lansat ultimul episod din Game of Thrones și că părerile despre ultimul sezon sunt împărțite etc, etc… Dar v-ar plăcea să vedeți cum cum ar fi fost ca GoT să fi fost filmat în RM? Cum e să propui o tradiție națională – desigur, cu referire la Ștefan cel Mare, fie el doar statuie, obligatoriile cetăți de la Bender sau Soroca, Sala cu Orgă etc – și să îi dai un suflu medieval din Westeros, spre exemplu? Iată mai jos perspectiva celor de la studioul video Tagme.

Dodon the King

Ca să rămânem la comparația cu GoT… Acolo, după cum știți, sunt mai mulți regi, aflați adesea în competiție directă. Niciunul dintre ei nu pare însă atât de puternic precum ”regele” din RM, pe numele său Igor Dodon. King Dodon.

când vorbesc cu el (vezi imaginea alăturată), ci și pentru că la porunca lui chiar se întâmplă lucruri: ”prezentarea Moldovei ca destinație turistică pentru oaspeții țării noastre, familiarizarea cu tradițiile moldovenești, cu locurile pitorești, precum și (…) crearea unui număr important de materiale televizate despre țara noastră care vor fi difuzate la posturile de televiziune din diferite state”.[/big]

Iar lucrul acesta chiar s-a întâmplat și nu oriunde. Recent, televiziunea rusească Первый канал a difuzat, în cadrul unul show de televiziune de călătorii, un film de promovare a Moldovei ca țară turistică. Eu zic că le-a ieșit.

Primele cinci minute din film sunt despre palatul prezidențial (mare, dar nu se compară cu Casa Poporului de la noi) și Igor the King, apoi vedem cum o doamnă cam fanată, dar tare fâșneață – realizatoarea Natalia Barbie – se îndoapă cu mâncare și admiră dansuri populare, apoi vizitează casa lui Pușkin de la Chișinău și ulterior – probabil pentru a scăpa de calorii – se plimbă cu un triciclu printr-un parc, vizitează piața de vechituri (sau artă?) din centrul orașului, pentru ca în cele din urmă să își pună o cușmă pe cap doar pentru a putea vorbi și bea un pahar de vin cu băieții de la Zdob și Zdub.

Chel și falimentar

Așa se descrie un vlogger britanic care – spre deosebire de Natalia de mai sus – a decis să abordeze o cu totul altă perspectivă asupra RM. Nu s-a întâlnit cu președintele sau cu altfel de VIP-uri, nu a dormit la hoteluri scumpe, ci, petrecând o lună în RM, a decis să afle un răspuns la întrebarea: de ce țara e vizitată de atât de puțin turiști.

Răspunsul său e tranșant, iar imaginile folosite pentru ilustrare sunt sumbre, în tușe groase: „Moldova este cea mai puțin vizitată țară din Europa. Așa am decis să vizitez capitala Chișinău să văd de ce… Nu a durat mult timp până am găsit răspunsul. Corupții și furturile politicienilor au dus la aceste rezultate: trotuare în stare deplorabilă și clădiri abandonate în drumul localnicilor care primesc o pensie de 40 de euro”, a scris vloggerul în descrierea video-ului.

Englezul a fost în pasajul subteran semi-distrus de lângă Academia de Științe, în centrul Chișinăului, apoi a trecut pe lângă hotelul „Național” lăsat în paragină, a vizitat și observatorul astronomic părăsit. La fel, s-a plimbat pe bulevardul Dacia de la Botanica, unde a studiat bannerele candidaților la alegerile parlamentare.”Dacă eu mi-aș fi furat țara așa cum au făcut-o politicienii din țara asta, mi-ar fi rușine să-mi arăt fața”, mai zice englezul.

„Corupția și anii de hoție au dus la acest rezultat – trotuare distruse și clădiri părăsite”. El a fost impresionat de amabilitatea localnicilor, ale căror pensii nu depășesc 40 de euro.

Într-un film ulterior, vloggerul pornește spre Ratuș, un sat uitat de lume din centrul țării, la vreo 75 km de Chișinău. E o ocazie pentru el de a descoperi o lume decrepită, (aparent) tristă, de a se plimba cu o Lada fabricată în 1987 pe drumuri extrem de proaste, de a descoperi vestigii ale lumii sovietice, de a vizita o alimentară și o biserică. Altfel, spune despre oameni că sunt „foarte buni, politicoși. Asta e cel mai important. Eu îi respect”.

Filmele vloggerului britanic – difuzate luna trecută – au generat nu doar multe vizualizări, ci și reacții de nemulțumire în RM, mulți considerând că imaginile sale sunt prea stereotipe, negativ stereotipe desigur. Ba chiar un grup de moldoveni din Marea Britanie a decis să-i răspundă printr-un eveniment inedit, lansând o invitație, tuturor celor interesați, de a participa la un „wine tour in Moldova”, pe la cele mai faimose vinării din țară (care sunt multe și bine dotate, e drept).

În fine, am zis și eu să verific spusele vloggerului britanic și nu am putut să nu îi dau dreptate. RM rămâne o țară puțin-puțin-puțin atractivă pentru turiștii străini, datele oficiale arătând că în primele trei luni ale acestui an numai 1800 de excursioniști au vizitat țara, cei mai mulți fiind din România, Ucraina și Rusia.

Altfel, Moldova e o destinație ieftină, în care – conform site-ului de călătorii rusesc Skyscanner – bugetul zilnic pentru două persoane e de cel mult 70 de dolari: 25 pentru cazare, tot atât pentru masa, restul pentru transport și divertisment. ”În Moldova, turiștii pot petrece una dintre cele mai frumoase vacanțe întrucât moldovenii știu cum să se distreze”, se arată în prezentare.

”Calm”, ”în mijlocul pustietății”

Am încercat să îmi formez o opinie și despre Chișinău, capitala RM. Am lăsat deoparte chestiile la care se uită majoritatea turiștilor (când a fost înființat orașul, câți locuitori are, care e programul muzeelor etc) și am luat la puricat relatările scrise sau video cele mai recente. Nu au fost prea multe.

Am constatat însă că majoritatea celor care povestesc sunt bărbați, care prezintă Chișinăul ca pe un loc cu preţuri mici (mai ales la vinuri), cu fete frumoase (aici nu mă pronunț) și oameni ”calzi”, plus wi-fi gratis disponibil mai peste tot.

În aceste condiții, cred că e bine să vă prezint ce cred despre Chișinău două bloggerițe, care cel puțin nu se referă la imaginile stereotipe de mai sus.

Foto: Ilustratie de Vasile Curtu

Citește tot articolul pe Sinopsis

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Triste timpuri traim, in care opiniile si „cultura” sunt faurite de vlogheri- sau cum naiba le-o mai fi spunand si astora.
    Toti cretinii cu o camera de filmat in mana au ajuns sa ne spuna cum calatorim, cum mancam si cum ne imbracam. Si ce „opinii” sa avem. Amestecam politica cu trotuarul, viata oamenilor cu standardele britanice. Poate ca ei sunt mai fericiti decat cu pensia aia a lor atat de mica, decat cu englezoaicele betive care zac sambata dimineata in balti de urina si de voma pe trotuare.
    Este jenant. Cultural contemporana= o cultura de sfecla.

    Dadan

  2. Românul care n-a fost la Chişinău şi Soroca, la Cernăuţi, Hotin şi Cetatea Albă, ori la Balcic, ba chiar la Roma să vadă cinstirea dacilor peste tot, nu prea ştie ce istorie serioasă are.

  3. Nene Propinatiu marturisesc ca n-am fost in Moldova si Bucovina de peste granita, dar la Roma am fost si m-am holbat de departe la columna lui Traian, atit de departe din cauza gardurilor incit nu mi-a trezit nicio emotie dacica. Imi pare rau. Ma gindesc ca nu sint suficient de simtitoriu la naturel. Dar la Balcic am intilnit un batrinel care m-a intrebat daca sint roman (romin) si cu care am stat de vorba fiindca avea multe de povestit, multe nostalgii legate de tara mama iar emotia lui chiar m-a atins la pipota pen’ca nici macar nu-mi pot inchipui cum e sa stai departe de locurile natale, rude, prieteni. Asta parca nu prea are de-a face cu istoria neamului si totusi s-ar putea sa aiba mai mult decit am citit din carti.
    Acum io nu stiu daca dacii despre care se fabuleaza din greu au avut ceva in comun cu tinuturile Bucovinei de nord ori cu zona Basarabiei, dar in muntii Orastiei am fantazat si io cum ar fi alergat caii calariti de niste barbosi cu pieptare din piele tot asa cum in Bucegi am avut fantasma unui colos pe numele lui din cartea de istorie Basarab intaiul. Dar, revenind, Roma nu mi-a trezit nicio emotie dacica poate pen’ca italienii avind atitea chetroaie antice transformate in turism de masa si mult mai multe altele uitate pe cimpii io m-am dus sa beau o bere ca era foarte cald afara.

  4. Faceti reportaje in care povestiti clipuri de pe Youtube? Penibil..

  5. RM e un stat-cobai. O tara fara stat. O tara uzurpata de un proxenet cu alura interlopa. Acest individ pitic care tine sub pulpana sa tot misca-n asta „tara”, inclusiv pe Dodon King, este bossul partidului „democrat”. O calamitate! Partid frate cu psdos. Calamitatea ii inspira pe tovarasii din psdos. Cine au fost huliganii din 10 August? Banditi cu simbrie trimisi de amicul lui Iliescu, Ponta, Dracnea. Plahotniuc King, sultanul RMicii!!!