
De ce costă mai mult benzina și motorina în stațiile de pe autostradă? Rolul concurenței și chiria pe locații / Prețul carburantului plătit la benzinărie ar trebui să reflecte prețurile petrolului din urmă cu aproximativ o lună
Experții de la Altroconsumo, o asociație italiană a consumatorilor, au mers în 16 benzinării de pe autostrăzi și în mai multe stații din apropiere de-a lungul rețelelor urbane. În cadrul unei investigații, aceștia subliniază cum diferențele de preț pot fi foarte mari și, prin urmare, trebuie să se acorde atenție pentru a evita saltul de preț la stația de alimentare, notează Corriere della Sera.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
În general, este întotdeauna mai bine să preferați autoservirea și să evitați realimentarea pe autostrăzi, spun ei.
Comparativ cu vara trecută, benzina și motorina costă în Italia cu aproximativ 5-7% mai puțin, ceea ce reprezintă o veste bună. Cum puteți economisi și mai mult, având în vedere că oricum costurile carburanților sunt încă ridicate?
Benzina în afara autostrăzii este adesea mult mai ieftină (până la 11% mai ieftină), iar alimentarea la stația de autoservire de pe autostradă poate costa cu până la 17% mai puțin.
Cea mai mare diferență de preț se constată în Rho Sud (Milano): prețul mediu al benzinei la benzinăriile „urbane” din apropierea zonei de servicii (1,64 euro pe litru) este cu 11% mai mic decât prețul mediu pe autostradă în aceeași perioadă (1,844 euro pe litru). Celelalte diferențe observate sunt de asemenea ridicate: -9,5% (Adda Nord Milano), -8,1% (Irpinia Nord Napoli).
De ce e mai scump combustibilul pe autostradă?
Prețul carburantului pe autostradă depinde de mai mulți factori: există puțină concurență între diferitele mărci de benzinării, deci nu există niciun stimulent pentru a reduce prețurile. Există, de asemenea, costurile pe care le suportă ariile de serviciu ale autostrăzilor, cum ar fi cele pentru concesiuni. Operatorii plătesc un fel de chirie (așa-numitele redevențe) concesionarului autostrăzii, pe care le transferă apoi, evident, asupra prețurilor carburanților.
De ce merită să faceți plinul singur?
Șansele de economisire sunt mari și dacă faceți plinul pe cont propriu, fără a apela la serviciile unui angajat: petrolul servit depășește aproape întotdeauna 2 euro pe litru, în timp ce la autoservire benzina costă cu 20-30 de cenți mai puțin, adică în jur de 1,70 – 1,80 euro pe litru. Diferențele sunt relative la prețul benzinei, dar și în cazul motorinei situația este similară, cu prețuri de servire între aproximativ 1,90-2 euro pe litru și prețuri de autoservire în jur de 1,70 euro pe litru.
Cum funcționează lanțul de aprovizionare
În termeni pur industriali, carburantul pe care îl plătiți la benzinărie ar trebui să reflecte prețurile petrolului din urmă cu aproximativ o lună, deoarece acesta este intervalul de timp care separă, de obicei, cumpărarea de țiței de către companiile de rafinare și vânzarea de benzină sau motorină cu amănuntul.
În realitate, însă, întregul lanț de aprovizionare tinde să transmită consumatorilor creșterile prețului barilului înainte ca acestea să fie resimțite: vinde țițeiul cumpărat la vechile prețuri mai mici ca și cum l-ar fi plătit la noile prețuri majorate.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.